Šestnáctiletá (1936)

Šestnáctiletá (Das Mädchen Irene)

Das Mädchen Irene

Další název: The Girl Irene

    Žánr: drama
    Země: Německo - předválečné
    Délka: 95 min., 2602 metrů
"Šestnáctiletá". Film byl vytvořený podle divadelní hry "Děvče Irena" a řešil otázku, zda osamělá žena a matka dospívajících dcer, má právo na lásku a na nový život po boku milovaného muže. Starší z obou dcer, šestnáctiletá Irena, tomu nechtěla rozumět. Jakmile poznala, že se její zbožňovaná matka chce znovu provdat, skoro šílele bolestí a žárlivostí a prožívala citovou krizi, která málem vyvrcholila v tragédii.

Námět filmu byl dějově a režijně zpracován s jemným porozuměním pro psychologickou stránku tohoto problému tak, jak se obrážel v duši dítěte, které se již stává ženou, a matky, která se ocitla v těžkém rozporu mezi láskou k muži, jež jí nabízí právo na nové štěstí a láskou mateřskou. Matku hrála Lil Dagoverová, nádherná ve vyzrálých půvabech ženy a matky, velmi elegantní, s vzácnou ukázněností v projevech svých citů. Představitelkou Ireny byla mladistvá Sabina Petrsová, zajímavý to herecký zjev, jenž dovedl znázornit přechod z dívčí dovádivosti v zhroucení a bolestné zklamání především hrou očí, rozevřených v tragickou krásu a zvlhlých szami tichého smutku a křečovitého pláče.

Přesto však největší úspěch sklidila Geraldina Kattová, jako její mladší sestra, roztomilá ve své naivitě prostořekého žabce. A pak tu máme babičku, kterou si zahrála Hedvika Bleibtreuová, živel vyrovnávající rozpory života svými zkušenostmi. Následuje Karl Schönbeck v úloze distingovaného milence vážného pohledu a velmi sympatického. Protože se děj rozvíjel v prostředí zámožných lidí dobrého vkusu a dobrých adres v Paříži a Londýně, nebylo zde ani po vnější stránce žádných rušivých vlivů. Takže jako celek byl film dobrý a vkusný, bezvadně snímaný, takže se tímto snímkem mohla berlínská produkce zase po čase příjemně reprezentovat.  Autor: Asmodej

režie:
Reinhold Schünzel
 
 
hraje:
Karl Schönböck (sir John Corbett), Lil Dagover (Jennifer Lawrencová), Sabine Peters (Irene Lawrencová, její dcera), Geraldine Katt (Baba Lawrencová, její dcera), Hedwig Bleibtreu (jejich babička), Elsa Wagner (paní Koenigová), Hans Richter (Philip), Roma Bahn (baronesa), Alice Treff (lady Taylorová), Erich Fiedler (Bobby Cut), Olga Limburg (vévodkyně), Hilde Scheppan (zpěvačka), Georges Boulanger (houslista), Gertrud Wolle (učitelka), Magda Elgen ((neuvedena)), Claire Creutz, Ingeborg Haberecht (studentka), Antonie Jaeckel (studentka), Irmgard Petzold (studentka)
 
 
námět:
Philip Stuart (divadelní hra "Sixteen"), Aimée Stuart (divadelní hra "Sixteen")
 
 
scénář:
Reinhold Schünzel, Eva Leidmann
 
 
kamera:
Robert Baberske
 
 
hudba:
Alois Melichar (skladba "Liebe, nach Dir verlangt mein ganzes Leben")
 
 
výprava-architekt:
Ludwig Reiber, Walter Reimann
 
 
kostýmy:
Ilse Fehling, Erwin Rosentreter, Fritz Schilling, Berta Schindler, Wilhelmine Spindler
 
 
střih:
Arnfried Heyne
 
 
zvuk:
Hermann Fritzsching
 
 
text písně:
Franz Baumann (skladba "Liebe, nach Dir verlangt mein ganzes Leben")
 
 
choreografie:
Jens Keith
 
 
masky:
Fredy Arnold, Cilly Didzoneit
 
 
zástupce vedoucího výroby:
Herbert Junghans, Arthur Ullmann
 
 
asistent režie:
Kurt Hoffmann
 
 
asistent kamery:
Walter Pindter, Herbert Stephan
 
 
rekvizity:
Erich Düring
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.