Sladké sny (1985)

Sladké sny (Sweet Dreams)
83.3 %
 
 

Sweet Dreams

    Žánr: drama
    Země: Spojené státy americké
    Délka: 115 min.
Životopisné drama sleduje osudy slavné hvězdy country music Patsy Cline, která se stala slavnou na sklonku padesátých let. Film, který byl nazván podle jednoho z jejích hitů, sleduje její uměleckou kariéru, budovanou krůček po krůčku. Po rozvodu s prvním manželem Geraldem Clinem, podporována Charlie Dickem, který se stává jejím druhým manželem, se vrhá na pěveckou dráhu. Když je Charlie povolán do armády, Patsy se vydává na náročné turné, které přerušuje kvůli těhotenství. Krátce po porodu se vrací před mikrofon a soustřeďuje se na milostné balady, které mají velký úspěch. Za to však Patsy platí obrovskou daň, musí čelit neustálému tlaku nahrávacích studií, vyčerpává ji kolotoč turné, starost o děti, které nechává v péči své matky Hildy. Narůstají konflikty s Charliem, který těžce nese roli partnera, stojícího ve stínu slavné ženy. Její kariéru přeruší těžká autohavárie, ale s podporou rodiny se vrací na pódium. Její osud jí však stejně nedopřál dlouhý život - Patsy se při návratu z koncertu v Nashivllu stává obětí leteckého neštěstí a 5. března 1963 umírá ve svých třiceti letech.
Patsy Cline (vl. jménem Virginia Patterson Hensley, nar. 8. září 1932) se stala se první ženou, která byla zvolena do countryové dvorany slávy in memoriam a má svou hvězdu na hollywoodském Chodníku slávy. Ve filmu zazní nejznámější zpěvaččiny hity a Jessica Lange, i když při zpěvu jen pohybovala rty na autentické nahrávky, byla za svůj přesvědčivý výkon nominována na Oscara.  Autor: Veronika42

režie:
Karel Reisz
 
 
hraje:
Jessica Lange (Patsy Cline), Ed Harris (Charlie Dick), Ann Wedgeworth (Hilda Hensley), David Clennon (Randy Hughes), James Staley (Gerald Cline), Gary Basaraba (Woodhouse), John Goodman (Otis), P. J. Soles (Wanda), Terri Gardner (Starší zpěvačka), Caitlin Kelch (Sylvia), Robert L. Dasch (John), Courtney Parker (Starší Julie), Coulton Edwards (Baby Randy), Holly Filler (Madrine), Bruce Kirby (Arthur Godfrey)
 
 
scénář:
Robert Getchell
 
 
kamera:
Robbie Greenberg
 
 
hudba:
Charles Gross
 
 
kostýmy:
Ann Roth
 
 
střih:
Malcolm Cooke
 
 
koproducent:
Charles Mulvehill
 
 
masky:
Dorothy J. Pearl
 
 
výprava:
David M. Haber
 
 
producent:
Bernard Schwartz
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.