Šlapy, šlapy, šlap (1926)

Šlapy, šlapy, šlap (Tramp, tramp, tramp)

Tramp, tramp, tramp

    Žánr: komedie
    Země: Spojené státy americké
    Délka: 62 min., 1772 metrů
First National Pictures pedvedla našim divákům americkou groteskní veselohru Tramp, tramp, tramp (Šlapy, šlapy, šlap - kdo byl vynálezcem tohoto nešťastného překladu, nebylo známo), kterou byla rozmnožena řada amerických komiků novým členem Harry Langdonem. Byl to boubelatý komik dětského obličeje, věčně nechápavý, naivní, nesmělý, s jistou dávkou drzosti, uličnický a vždy miláček náhodného štěstí.

V té době ještě nebyl zcela svůj, byly na něm ještě znát viditelné stopy velkých komiků. Měl trochu Chaplinova smutku, trochu Frigova nesmrtelného klidu a pohotovou mrštnost Harolda Lloyda. Ale předvedl již v tomto svém jednom z prvních filmů scény, podle nichž se tehdy dalo soudit, že se tento herec dopracuje stejné originality, jako jeho velcí učitelé. Film sám byl vtipnou historkou o synku chudého ševce, kterého tovární konkurence odsoudila k bídě.

Velká továrna na obuv vypíše pak reklamní závod přes Ameriku v továrních botách a závodu se zúčastní jako závodník i tento ševcovský chlapec, který to všechno samozřejmě vyhraje, boty roztrhá a jako chudý Honza z pohádky dostane nejen první cenu 25.000 dolarů, ale i dceru prezidenta továrny za manželku. A pili, jedli, hodovali...

Přirozeně, že takový pěší závod přes Ameriku dával Langdonovi spoustu příležitostí k jeho komice a hereckým vtipům vyoké úrovně. Také režie zde byla prvotřídní, ať již to bylo v drobných počátečních scénách nebo ve velkorysých snímcích uragánu v Kalifornii.  Autor: Asmodej

režie:
Harry Edwards (.)
 
 
hraje:
Harry Langdon (Harry Logan), Joan Crawford (Betty Burtonová), Edwards Davis (John Burton), Tom Murray (Nick Kargas), Alec B. Francis (Amos Logan), Brooks Benedict (taxikář), Carlton Griffin (Roger Caldwell)
 
 
scénář:
Frank Capra (.), Tim Whelan (.), Hal Conklin (.), Gerald C. Duffy (.), Harry Langdon (.), J. Frank Holliday (.), Murray Roth (.)
 
 
kamera:
Elgin Lessley (.), George Spear (.)
 
 
střih:
Harold Young (.)
 
 
producent:
Harry Langdon (.)
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.