Slunce, seno, Helena (2003) [TV pořad]

Slunce, seno, Helena
78.7 %
 
 
    Žánr: zábavný
    Země: Česká republika
„Setkání aktérů slavné filmové trilogie v Hošticích po dvaceti letech.“
V r. 1983 natočil Zdeněk Troška první díl dnes již klasické trilogie Slunce, seno...

Přesně po 20-ti letech, tedy ve slunečném létě 2003 se v Hošticích sešla spousta hlavních protagonistů z řad oblíbených herců i neherců. Někteří se bohužel tohoto milého setkání již nedožili - drbna Keliška (Marie Švecová -1916-99), původní babka Škopkouc (Erna Červená - 1900-85), předseda Rádl (Miroslav Zounar - 1932-98) nebo otec Škopek (Stanislav Tříska - 1933-96), ale i tak panovala veselá a příjemná nálada.

Jihočeský rodák Troška vzpomínal především na veselé příhody z natáčení, kterých bylo nepočítaně - za všechny připomenu alespoň jednu z nejúsměvnějších.

Připravovala se velmi náročná scéna, kdy hoštické drbny běží na faru, protože Cecilka zapískala. Babky ve věku od 82 do 94 let, některé s hůlkou, se měly co nejrychleji dostat na faru a právě se přišla podívat Maruška z konzumu, dcera paní Bártové, jak maminka "filmuje". Když viděla, jak teta Bártů pelášila na faru a cestou odhodila i hůlku, tak nevěřícně pronesla:
"Maminko, vy jste utíkala!"

A teta Bártů: "I kuš, tomu ty nerozumíš, to bylo kvůli filmu."
Maruška: "No jo, kvůli filmu, ale doma - to se plazíte po nábytku, hekáte, co krok - to prd a tady běžíte jak Zátopek..."

Pochopitelně vzpomínali i hlavní, tehdy ještě ani nedospělí "hříšníci" - Blažena (Veronika Kánská - 1966) a Venca (Broněk Černý - 1967), jak je jejich osudová role provází po celé ty roky a že vlastně slaví dva svátky.
Vzpomněl také farář Otík (Luděk Kopřiva - 1924-2004), že mu díky této roli policisté nejednou prominuli pokutu.

A hodně vzpomínek a zážitků přidala samozřejmě i živelná matka Škopková, tehdy již velmi nemocná Helenka Růžičková (1936-2004). Byla po mnoha chemoterapiích, shodila spoustu kil, vypadaly jí vlasy, ale lidovým projevem to pořád byla ta neúnavná sekernice se srdcem na dlani. Bohužel pár měsíců po natáčení opustila svět filmu, své fanoušky, kamaráda Trošku i Hoštice navždy...

Celý vzpomínkový dokument Slunce, seno, Helena provázela charakteristická melodie, vlastně písnička Když má slunce grády, zem je blažená... skvěle interpretovaná Karlem Černochem.  Autor: Angelika2808

režie:
D. Slabý
 
 
hraje:
Bronislav Černý
 
 
účinkuje:
Helena Růžičková, Zdeněk Troška, Luděk Kopřiva, Martin Dejdar, Jaroslava Kretschmerová
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.