Smolař (1931)

Smolař (Der Schlemihl)

Der Schlemihl

    Žánr: komedie / groteska
    Země: Německo - předválečné
    Délka: 75 min., 2040 metrů
"Smolař" je zvuková filmová groteska, která vyšla z berlínské produkce za Nosseckovy režie, který s scénaristou Remauem se vzdává ústřední pointy a úmyslně tříští děj na mnoho nezávislých, neodůvodněných, nanejvýš jen anekdotických scén, jimž dává mnoho z výrobních receptů rozdováněné Ameriky.

Film se líbil publiku, které nehledalo nikdy to, co se mu ihned nepředloží, kterému stačí okamžitá směšnost výjevu na plátně a pro které by bylo skoro škoda prezentovat větší a ušlechtilejší herecké překvapení. Proto byl také výkon Curta Bolse plně přijatelný, ačkoliv bylo patrné, že čerpal pro svou komiku mnoho z příkladů svých slavnějších kolegů a králů groteskní komiky. Byl jemný, postřehový, ale měl malou zásobu výrazových obměn, než aby mohl být vedoucí postavou celovečerního filmu a aby se zdál být nevyčerpatelným a nemusil nic opakovat, a konečně, aby nenudil.

A tak představíme muže, mladého smolaře, kterému na jeho cestě životem štěstí několikrát vstřícně podalo ruku, ale on byl příliš neobratný, než aby ho byl býval mohl využít k svému prospěchu. La Jana mu byla ve filmu příjemnou společnicí, jen bylo škoda, že nepřipojila ke svému půvabu i trochu víc herecké obratnosti. Hans Adalbert von Schletow a Max Ehrlich byli výkonem slabí, naopak zabodovali Hubert von Meyerinck a Gregori Chmara, bohužel právě tito herci zrovna moc rolí nedostávali.  Autor: Asmodej

režie:
Max Nosseck
 
 
hraje:
Curt Bois (Hartwig), La Jana (tanečnice Garda Maroová), Hans Adalbert Schlettow (Jack Brillant), Henry Bender (Blümchen, obchodník s nábytkem), Max Ehrlich (profesor doktor Fürchterlich, tajný rada), Gregori Chmara (kníže Janitscheff), Hubert von Meyerinck (baron Stechling), Alexandra Molino (miláček), Robert Weinmann (vrchní číšník)
 
 
scénář:
Hans Rameau
 
 
kamera:
Willy Winterstein
 
 
hudba:
Mischa Spoliansky
 
 
zvuk:
Emil Specht
 
 
vedoucí produkce:
Victor Skutezky
 
 
výtvarník:
Heinrich Richter
 
 
text písně:
Marcellus Schiffer
 
 
masky:
Charlotte Pfefferkorn, Otto Wustrack
 
 
zástupce vedoucího výroby:
Max Paetz
 
 
fotograf:
Fritz Vopel-Sandau
 
 
dirigent:
Lewis Ruth
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.