Sníh padá na cedry (1999)

Sníh padá na cedry (Snow Falling on Cedars)
71.7 %
 
 

Snow Falling on Cedars

    Žánr: drama
    Země: Spojené státy americké
    Premiéra v ČR: 13.7.2000        
    Délka: 128 min.
„První láska je jen jedna“
Na San Piedru, jednom z malých ostrůvků v Pacifiku, žili po léta pohromadě Američané a Japonci. Právě tady se zrodilo přátelství mezi Ishmaelem a japonským děvčátkem Hatsue, které v dospívání přerostlo v hluboký milostný cit. Zákeřný útok na Pearl Harbor i jejich lásku proměnil v trosky. Jatsue byla, stejně jako všichni ostatní japonští obyvatelé, odsunuta do pracovního tábora, kde si pak našla svého muže. Ishmael oblékl uniformu, aby se domů vrátil jako invalida a zatrpklý samotář. Píší se 50. léta a zdá se, že antagonismus podnícený válkou, je zapomenut. Ale soud s manželem Hatsue, který byl obviněn z vraždy potvrzuje, že tomu tak ani zdaleka není a mít šikmé oči je samo o sobě stále chápáno jako provinění. Celého přelíčení se účastní i Ishmael, jenž po otci převzal vydávání místních novin. Právě on objeví nezvratný důkaz o Kazuové nevině. Ale právě Kazuo mu vzal to nejcenější, co v životě měl...

Na základě stejnojmenné, nesmírně úspěšné románové prvotiny vysokoškolského pedagoga Davida Gutersona, která obsahuje autentické i autobiografické prvky, vznikl strhující příběh o nesmazatelných stopách minulosti v lidském vědomí. Právě způsob, jakým autor prezentuje vazby minulosti a současnosti v našich životech zaujal australského režiséra Scotta Hicksem, který románu s poetickým názvem Sníh padá na cedry vtiskl originální a velice působivou podobu, jíž dominují herecké výkony hlavních představitelů a obrazové ztvárnění. Našim divákům navíc nabízí poznání těměř neznámé kapitoly z dějin II. světové války. Připoměňme, že Scott Hicks je tvůrcem životopisného filmu o nemocném klavíristovi - Záře, který právem vzbudil mimořádnou pozornost.

režie:
Scott Hicks
 
 
hraje:
Ethan Hawke (Išmael Chambers), Jóki Kudó (Hatsue Mijamotová), James Cromwell (soudce Fielding), Max von Sydow (obhájce Gudmundsson), Richard Jenkins (šerif Art Moran), James Rebhorn (Alvin Hooks), Sam Shepard (Arthur Chambers), Reeve Carney (mladý Išmael Chambers), Anne Suzuki (mladá Hatsue), Arija Bareikis (Susan Marie Heineová), Eric Thal (Carl Heine Jr.), Celia Weston (Etta Heineová), Ako (Fudžiko Imadaová), Cary-Hiroyuki Tagawa (Zeniči Mijamoto), Zak Orth (zástupce šerifa Abel Martinson), Max Wright (Horace Whaley), Caroline Kava (Helen Chambersová), Jan Rubeš (Ole Jurgensen), Željko Ivanek (doktor Whitman), Rick Yune (Kazuo Mijamoto), Sheila Moore (Liesel Jurgensenová), Akiro Takayama (Hisao Imada), Dan von Bargen (Carl Heine Srov.), Seihi Inouye (mladý Kazuo Mijamoto)
 
 
námět:
David Guterson (román)
 
 
scénář:
Scott Hicks, Ronald Bass
 
 
kamera:
Robert Richardson, Pete Romano (podvodní záběry)
 
 
hudba:
James Newton Howard
 
 
výprava-architekt:
Jeannine Claudia Oppewall
 
 
kostýmy:
Renée Ehrlich Kalfus
 
 
střih:
Hank Corwin
 
 
zvuk:
Hank Corwin (design), Eric Batut
 
 
produkce:
Kathleen Kennedy, Frank Marshall, Harry J. Ufland, Ronald Bass
 
 
titulky-česká verze:
Lenka Pospíchalová
 
 
zvláštní efekty:
Bill Orr (koordinátor), FXSMITH (protetické)
 
 
II. kamera:
Roy Stella
 
 
II. režie:
Frank Marshall
 
 
koproducent:
Richard Vane, David Guterson, Kerry Heysen
 
 
koordinátor kaskadérů:
Raleigh Wilson
 
 
vizuální efekty:
Sony Pictures Imageworks, Stephen Rosenbaum (supervisor)
 
 
výkonný producent:
Carol Baum, Lloyd Silverman
 
 
rekvizity:
James H. Chow
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.