Srdce v zajetí (1946)

Srdce v zajetí (The Captive Heart)
79.1 %
 
 

The Captive Heart

Další název: Das gefangene Herz; Stille Helden

    Žánr: válečný / drama
    Země: Velká Británie
    Délka: 96 min.
„Ani nová identita nemusí být klíčem ke svobodě.“
Britský film natočený těsně po konci Druhé světové války v Německu je inspirován skutečnými osudy českého pilota Josefa Brykse, který byl pro film přejmenován na Karla Haška.

Po útěku z koncentračního tábora Hašek přijme identitu mrtvého britského důstojníka Geoffreyho Mitchella. U svých spoluzajatců vzbudí zpočátku podezření, že je nacistickým špionem. Pouze jeho chování během opakovaných pokusů o útěk je může přesvědčit o opaku. Aby zabránil odhalení před německými vězniteli, začne si dopisovat se ženou mrtvého. Podaří se mu nakonec dostat na vytouženou svobodu?

Pohnutý osud Josefa Brykse byl pro filmaře velkou inspirací. Kromě dobrého scénáře a přesvědčivých hereckých výkonů přispělo k autentičnosti snímku i to, že byl z části natočen v původním zajateckém táboře Marlag v Sasku.
Bryksovy pokusy o únik z německého zajetí byly později námětem slavného filmu Velký útěk.

V roli nadporučíka Lennoxe mohou diváci poznat mladého Gordona Jacksona, který o mnoho let později ztvárnil majora Cowleyho v kultovním seriálu Profesionálové.

režie:
Basil Dearden
 
 
hraje:
Michael Redgrave (Karel Hašek alias Geoffrey Mitchell), Mervyn Johns (vojín Evans), Basil Radford (major Ossy Dalrymple), Jack Warner (desátník Horsfall), Jimmy Hanley (vojín Matthews), Gordon Jackson (nadporučík Lennox), Karel Štěpánek (Forster), Derek Bond (Harley), Guy Middleton, Jack Lambert (Padre), Rachel Kempson (Celia Mitchell), Frederick Leister (pan Mowbray), Meriel Forbes, Robert Wyndham, Jane Barrett (Caroline Harleyová), Gladys Henson (paní Horsfallová), Rachel Thomas (paní Evansová), James Harcourt (doktor), Elliott Mason (paní Lennoxová), Jill Gibbs (Janet), David Walbridge (Desmond), Grace Arnold, Ralph Michael (kapitán Thurston)
 
 
námět:
Patrick Kirwan
 
 
scénář:
Angus MacPhail, Guy Morgan
 
 
kamera:
Douglas Slocombe
 
 
hudba:
Alan Rawsthorne, Jaromír Vejvoda (skladba "Škoda lásky" / "Beer Barrel Polka" (1927))
 
 
kostýmy:
Mark Luker
 
 
střih:
Charles Hasse
 
 
zvuk:
Eric Williams, Len Page, Mary Habberfield, C.J. Widdows
 
 
vedoucí produkce:
Hal Mason
 
 
zvláštní efekty:
Cliff Richardson
 
 
koproducent:
Michael Relph
 
 
producent:
Michael Balcon
 
 
vedoucí výpravy:
Michael Relph
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.