Strakonický dudák (1955)

Strakonický dudák
69.4 %
 
 
    Žánr: pohádka
    Země: Československo
    Premiéra v ČR: 16.12.1955        
    Délka: 116 min.
„... aneb Hody divých žen. Romantická báchorka Josefa Kajetána Tyla o lásce, kouzelných dudách a zrádné štěstěně...“
POZOR SPOILER

Spousta mladých se žene do kopce, aby stihli veselý rej. Přijeli sem komedianti, a i v hospodě se tancuje a zpívá. Všichni se veselí, jen Švanda ne. Zde uslyší vyprávění o dalekých krajích a snadném výdělku. A to rozhodne, že Švanda odchází.
Cestou se zastaví ještě u své milé. Když je s Dorotkou, překvapí je její otec. Jde opět řeč o penězích, které Švanda bude mít, ale tatík tomu nevěří.
Dudák kráčí krajinou a spočine sobě pod stromem. Posléze se zde objevují lesní panny. Panna Rosava v něm poznává svého syna. A očaruje mu dudy. Ty budou očarované tak dlouho, dokud se k nim bude chovat pěkně. Jakmile přestane, dudy své kouzlo ztratí.
Švanda s hrou na dudy nejprve překvapí Kalafunu, který jej dostihl. Naposledy se dudák ještě potká s Dorotkou, a již konečně vykračuje do světa širého.
Lesní panna vyhledá královnu víl Lesanu, a žádá ji, aby mohla svého syna doprovázet. Svolení získává.
V daleké cizině, mezi musulmany, prochází se Pantaleon Vocílka. Majitel hostince mu vyžvaní, že se Švanda chystá do paláce hrát princezně. Vocílka jde ihned za, ním a vnutí se mu jako jeho sekretář a komorník. A hned poté se zde objeví Kalafuna s Dorotkou. Je to radostné shledání.
Dorotka chce hned zpět domů. Švanda odmítá. Má přece sekretáře, a s ním bude mít Švanda ne tisíce, ale miliony. Dorotce se však Vocílka nelíbí. Švanda dělá pána a bohatě je hostí. A v tom okamžiku přichází pozvání do paláce. Ani to se Dorotce nezamlouvá. Nejde jí o palác, ale o princeznu.
K unuděné princezně přichází Švanda a při jeho písničce se princezna Sulika usměje. A hned by jej chtěla za ženicha, což ovšem nechce on, ani na naléhání Vocílky.
Dorotka přemlouvá Kalafunu, aby se vydali za Švandou. Ten je pro, ale až si zahraje českou písničku.
I sám vládce Švandovi a dává obrovskou odměnu. Pak hlásá řeči o svatbě. Jenže to už sem vrazí Dorotka s Kalafunou. Vocílka vladaři nakecá, že jsou to blázni a on je nechá zavřít do komnaty.
A poté sem přichází princeznin odmrštěný nápadník a Švandu bere jako zajatce. Vocílka je milostivě propuštěn, aby doma zvěstoval, jak se zde povede cizincům. Sekretář milerád poslechne a mizí i s bohatou odměnu v neznámu.
Švanda konči ve vězení. Přichází za ním opět lesní panna Rosava. Přizná se mu, že jeho matka. Tím ovšem porušila slovo a propadá se pod zem. Královna víl ji odsoudí ke starobě, ale pokud by na Zemi zvítězila láska, kouzlo pomine.

Švanda je doma. V hospodě, kde se vzal tu se vzal, se objeví Vocílka. Švanda mu odpustí a když slyší, že se vrátila Dorotka, spěchá za ní. Ta je zrovna u Kalafuny, kde ji jeho žena neuvítá zrovna vřele. Stejně jako manžela. Dorotka Švandu však již nechce ani vidět. To jej naštve a slibuje, že bude hejřit ještě více než dosud. Mírně přiožralý se dopotácí i s Vocílkou do lesa, kde jej chce Vocílka připravit o dudy. Švanda jde na popraviště a zahraje na dudy lesním pannám, když jej tak o to prosily. Ty o půlnoci utekou, a pak přilétají běsi jacísi. Naštěstí sem přibíhá Dorotka na radu Švandovy matka a běsy vyžene. Švanda zahazuje dudy, které pak béře sobě Vocílka, a Švanda s Dorotkou kráčejí vstříc hezké budoucnosti.  Autor: Pitryx

režie:
Karel Steklý
 
 
hraje:
Jiřina Petrovická (Lesana, královna víl), Vlasta Fabianová (Rosava, matka Švandy), Květa Fialová (Bělena), Růžena Gottliebová (Mihulice), Eva Svobodová (Divuka), Josef Mixa (Švanda), Marie Tomášová (Dorotka Trnková), Ladislav Pešek (Kalafuna), Jana Ebertová (Kordula Kalafunová), Jaroslav Průcha (Trnka, otec Dorotky), Rudolf Deyl (Tomáš, Švandův učitel), Jaroslav Vojta (Koděra), Rudolf Hrušínský (Pantaleon Vocílka), Josef Bek (Šavlička), František Šlégr (Nalejváček), Vítězslav Vejražka (princ Alamír), Karel Jičínský (Aleonoros), Jiří Němeček (rybář Matěj), Josef Hlinomaz (hostinský Mikuli), Oldřich Hoblík (dvořan), Stanislav Langer (králův hofmistr), Božena Havlíčková (víla), Marta Májová (chůva Zuliky), Věra Petáková (děvečka), Sylva Byšická (číšnice u Mikuliho), Jaroslav Orlický (velitel stráží), Jana Andrsová (lesní panna), Marta Záhorová (komediantka), Věra Benšová (princezna Zulika), Luděk Pilc (chasník Váša), Emil Kadeřávek (čeledín Franěk), Věra Burešová (Terezka), I. Plecitý (role neurčena), J. Mothejzlík (role neurčena), Z. Skaličková (role neurčena), O. Březina (řezník-handlíř), Gabriela Ježková (číšnice u Mikuliho), Prášková (hospodská)
 
 
námět:
Josef Kajetán Tyl (divadelní hra "Strakonický dudák aneb Hody divých žen" (1847))
 
 
scénář:
Karel Steklý
 
 
kamera:
Václav Huňka
 
 
hudba:
Jan Seidel
 
 
výprava-architekt:
Boris Moravec
 
 
kostýmy:
Josef Gabriel, Ida Šmídková, Bohumil Sochor
 
 
střih:
Miroslav Hájek
 
 
zvuk:
Miloslav Hůrka
 
 
výtvarník:
Ferdinand Martinásek (malíř pozadí), Vladimír Marek
 
 
zpěv:
Josef Bek (Peníze jsou pány světa), Marie Tomášová (Kdyby mi to pánbůh dal), Rudolf Hrušínský (Po vrchu se všechno leskne; Skleničko skleněná), Josef Mixa (Skleničko skleněná), Ladislav Pešek (Na tom našem dvoře; Jen v hodně plné sklenici; Loučení, loučení), Sbor (V Strakonicích na rohu;)
 
 
text písně:
Josef Kajetán Tyl (Peníze jsou pány světa; Celý svět je jako koule; Po vrchu se všechno leskne; Skleničko skleněná; Na tom našem dvoře)
 
 
choreografie:
Vlastimil Jílek
 
 
II. kamera:
Jiří Štaud
 
 
masky:
Josef Kobík, Karel Marek
 
 
zástupce vedoucího výroby:
František Urbánek
 
 
asistent režie:
Lada Vacková, Pavel Kopta, Eva Kolářová
 
 
asistent kamery:
Bohumil Pokorný
 
 
tanec:
Vlastimil Jílek (šavlový tanec), Oldřich Stodola (šavlový tanec)
 
 
trikové snímky:
Karel Zeman, Vladimír Novotný
 
 
výprava:
Vladimír Mácha
 
 
nahrál:
Filmový symfonický orchestr
 
 
dirigent:
František Belfín
 
 
vedoucí výroby:
Zdeněk Oves
 
 
asistent střihu:
Magda Hájková
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.