Supí děvče (1940)

Supí děvče (Die Geierwally)

Die Geierwally

Další název: Wally of the Vultures

    Žánr: drama / romantický
    Země: Německo - předválečné
    Délka: 104 min., 2840 metrů
"Supí děvče". Tento německý film Hanse Steinhoffa, byl téměř celý hrán na původních místech, v exteriérech i interiérech v Oetztalských Alpách v různých ročních údobích.To mu dodává na životní pravdivosti v celkovém rozvoji děje a v jednotlivých postavách, jejichž povahy zdrsněly a někdy i zatvrdly těžkou prací a zápasem s přírodou. Tři typy tu stojí v popředí: starý sedlák, nejbohatší v kraji, jenž si umíní provdat dceru za jiného rovněž zámožného mladého muže, v tomto svém úmyslu je až nelítostně tvrdý k dceři, jeho dcera "Geierwally", Supí děvče stejně paličatá ve své lásce k alpskému lovci, neústupná, hrdá u vědomí křivd, zříkající se lidí ve společnosti svého supa, kterého si přinesla z hnízda jako mládě a odchovala.

Josef, odvážný alpský lovec, ovládající se ve svých citech, ale výbušný a oplácející urážky. Vytvořili je jako skvostné lidové pstavy Eduard Köck jako starý sedlák, Sepp Rist jako lovec a především pak v titulní úloze Heidemarie Hatheyerová. Nekladla zřejmě váhu na to, aby vypadala krásná, ale v jejim obličeji a v pohybech bylo mnoho okouzlujícího drsného půvabu horského selského děvčete, které své duchovní a povahové hodnoty pojevuje méně vnějškem, uzavírajíc je v sebe, v bezpodmínečné, přísně čestnosti vůči sobě a světu i lidem kolem ní.

Také ostatní postavy, pokud nejsou vybrány přímo z obyvatelstva, vytvářejí svérázné mužské a ženské typy. Především tu hraje však s sebou alpská příroda, zachycovaná krásnou fotografií, nejpůsobivější tam, kde z hor vystupují mlhy v tak čarovných útvarech, že dávají téměř věřit na nadpřirozené byosti. Film má svou stránku, zabarvenou v senzační napínavost v úvodních obrazech, kdy Wally vybírá supí hnízdo a je napadena starým supem, jakož vůbec sup, z mláděte odchovaný, není jako spoluherec filmu na posledním místě.  Autor: Asmodej

režie:
Hans Steinhoff
 
 
hraje:
Heidemarie Hatheyer (Wally Fender ("Geierwally" - "Supí Tonka")), Winnie Markus (Afra Kuttnerová), Eduard Köck (Alois Fender), Sepp Rist (Joseph Brandl), Leopold Esterle (Vinzenz Gellner), Mimi Gstöttner-Auer (Luckard, Fenderova služka), Georg Vogelsang (Nicodemus Rosenbauer), Maria Hofen (Mariann Rosenbauerová), Ludwig Auer (Klettenmeier), Hans Adalbert Schlettow (Leander Rosenbauer), Käte Merk (Resi), Gustav Waldau (hrabě), Hans Kratzer (venkovský pošťák), Hans Hanauer (učitel), Rolf Pinegger (starosta), Anna Exl, Marta Salm (Nani), Franz Ludwig (nadlesní), Franzl Grüner, Camilla Gerzhofer, Hans Jamnig (čeledín), Aloys Kneisl (čeledín), Sepp Kneisl (čeledín), Luis Pedron (čeledín), Marianne Stemberger (dvojče), Elfried Trebo (dvojče), Thorby Wörndle (čeledín)
 
 
námět:
Wilhelmine von Hillern (román "Die Geier-Wally. Eine Geschichte aus den Tiroler Alpen" (1875))
 
 
scénář:
Jacob Geis, Alexander Lix, Hans Steinhoff
 
 
kamera:
Richard Angst
 
 
hudba:
Nico Dostal
 
 
střih:
Ella Ensink
 
 
zvuk:
Hans Ruetten
 
 
zástupce vedoucího výroby:
Fritz Anton, Karlheinz Bock
 
 
asistent režie:
Roland von Rossi
 
 
odborný poradce:
Roland von Rossi ((hory))
 
 
fotograf:
Ernst Knoth, Walter Weiße
 
 
vedoucí výroby:
Gerhard Staab
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.