Chyby ve formuláři:
» Nejste přihlášeni, pro hodnocení filmů se musíte přihlásit nebo zaregistrovat.
 

Syn bílých hor (1930)

Syn bílých hor (Der Sohn der weißen Berge)

Der Sohn der weißen Berge

Další název: Das Geheimnis von Zermatt; The Son of the White Mountain; Die Teufel vom Matterhorn (AT); Der Herr der Berge (prac. název); Die drei Pioniere vom Matterhorn (prac. název)

    Žánr: mysteriózní / melodrama
    Země: Německo - předválečné
    Délka: 88 min.
„Velebná krása švýcarských hor, lyžařské závody, svišť, vichřice, pád lavin a mužné sebeobětování se do krajnosti - to vše uvidíte a uslyšíte v tomto filmu. Německá mluva s českým překladem.“
"Syn bílých hor". Velehorské filmy měly svou přednost, která jim zajišťovala úspěch u všech lidí, jejíž nejstálejší a největší láskou je příroda. A těch bohudík bylo a je stále mnoho a není tedy na škodu si připomenout slova Jaroslava Vrchlického: "Kdo je dobrý, vždycky žije s přírodou v blahé shodě".

Takže: Ty sněžné spousty, ty ledovce třpytící se v tisícerých odlescích v záři slunce nebo pochodní, ty prchavé oblaky, v jejichž parách se ztrácejí a z nich vynořují zase vrcholky hor, je ta nejkrásnější dekorace, kterou nenahradí žádná kulisa. Jsou více než jen dekorace, jsou to živoucí bytosti, které svou nevypočitatelnou živelností zasahují do osudů lidí. A lidé dovedou vychutnat jejich mlčenlivou vážnost, ponurou tajemnost i světlou radost. Takové lyžařské závody, jaké bylo lze vidět ve filmu "Syn bílých hor", strhnou diváka víc a samozřejměji, než smyšlené dramatické zauzlení děje.

Snad do té doby se nepodařilo v žádném filmu zachytit onu obrazovou rozmanitost, jíž může poskytnout ve svých různých obměnách na sněžných plochách a srázech lyžařský závod. Ovšem, v popředí závodu, ale i celého dramatu byl Luis Trenker, tento nepřekonatelný horolezec a lyžař, se svým obličejem opáleným sluncem v nejčistším vzduchu. Herecky dobrý, se smyslem pro humor. Neboť v tento vyúsťuje děj, který má náběh k dramatičnosti a bylo zřejmé, že vyvrcholí v tragedii. Film byl mluvený, ale se zásadou: "Moc řečí škodí". Pár slov, právě tolik stačí, aby se příběh popohnal kupředu. Hudební podbarvení, zejména ve scénách sněhové vichřice, pátrání po zmizelém z lyžařských závodů bylo originální svou přiléhavostí.  Autor: Asmodej

režie:
Mario Bonnard, Luis Trenker
 
 
hraje:
Luis Trenker (Hans Turri), Maria Matray (Anni (jako Maria Solveg)), Renate Müller (Mary Dulac), Michael von Newlinsky (Gregor Milacz), Emmerich Albert (Morel), Sophie Pagay (paní Turriová, matka), Leo Peukert (M. Dulac), Jim Gérald (úředník), Marcel Merminod (policejní komisař Frank), Felix Bressart (vězeňský dozorce), Ludwig Lantschner (lyžař), Hellmut Lantschner (lyžař), Berthe Ostyn (Susanne Milaczová), Karl Steiner (Koste)
 
 
námět:
Luis Trenker
 
 
scénář:
Mario Bonnard, Walter Schmidtkunz
 
 
kamera:
Albert Benitz, Franz Planer, Kurt Neubert
 
 
hudba:
Giuseppe Becce
 
 
zvuk:
Charles Métain
 
 
asistent režie:
Luis Domke
 
 
výprava:
Emil Hasler, Robert Neppach
 
 
producent:
Kurt Heinz, Marcel Hellman
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.