T.M.A. (2009)

T.M.A. (Darkness)
54.4 %
 
 

Darkness

Další název: Tma

    Žánr: mysteriózní / drama / horor
    Země: Česká republika / Slovenská republika
    Premiéra v ČR: 9.7.2009        
    Délka: 111 min.
„Každej se něčeho bojí...“
Marek, charismatický muž kolem čtyřicítky, touží najít vnitřní klid a vyrovnanost. Proto se rozhodne opustit velkoměsto i kariéru hudebníka a usadí se v opuštěném starém domě, ve kterém prožil dětství. Navazuje vztah s místní dívkou Lucií a věnuje se milovanému malířství. Po idylickým povrchem zní ale temné memento tohoto nevlídného místa. Marek zjišťuje, že s jeho domem jsou spojeny kruté události, které se odehrály za nacistické okupace i v jeho dětství. Nedbá varování místních bizarních obyvatel a odmítá si připustit, že jej síla domu vtahuje jako zničující vír. Postupně kolem sebe i v sobě objevuje zapomenutá a skrytá místa, o jejichž existenci neměl ponětí; jsou to hrůzné krajiny zbavené slunce. Začínají se probouzet vzpomínky z dětství, ve kterých významnou roli hraje Markova starší sestra Tereza. Ta se dlouhodobě léčí v psychiatrické léčebně. Okolnosti tragické nehody, která sourozence připravila o rodiče, dostávají osudový význam. Marek začíná tušit, že existuje spojení mezi děsivými událostmi před léty a přítomností. Nezodpovězené otázky se hromadí: co se kdysi odehrálo v zamčené sklepní místnosti s nápisem VERBOTEN? Může negativní energie domu ovlivňovat osudy jeho obyvatel? Kým doopravdy je Lucie, ta milující mladá žena, vždy připravena Markovi pomoct? Děje se vše v reálném světě, nebo jen v Markově zmučené mysli?
Světla v domě ubývá, zato přibývá napětí a stínů. Vydá toto bohem i lidmi zapomenuté místo svá tajemství, nebo si jen vyžádá další oběť? Svět Marka zvolna pohlcuje hladová a všudypřítomná tma.
Distributor DVD

režie:
Juraj Herz
 
 
hraje:
Ivan Franěk (Marek), Lenka Krobotová (Lucie), Małgorzata Kożuchowska (Tereza), Andrej Hryc (Bouchal), Bořík Procházka (Werfel), Michal Dlouhý (Viktor), Dáša Součková (Xandra a členka skupiny Lili Marlene), Tereza Němcová (Renata), Zuzana Kronerová (prodavačka), Vojtěch Lavička (Marek-dítě), Anna Věrtelářová (Tereza-dítě), Hana Tomášová (Lenka-dítě), Petr Zelenka (Lojzík), Radek Holub (policista), Radek Zima (policista 2), Jakub Šmíd (mladý Werfel), Mário Kubec (Markův otec), Bára Fišerová (Markova matka), Rostislav Novák (Hynek), Ladislav Kuncl, Thomas Zielinski, Josefína Štěpánková, Tomislav Delinic, Ingo Nehls, Andrea Wiedeman, Roman Vejdovec, Veronika Rašťáková, Pavel Marek, Michaela Bláhová, Denisa Střihavková, Petr Košík, Dušan Pilát, Jaroslav Achab Haidler, Pavel Davídek, Olga Kurzová, Štěpánka Malá, Jiřina Kocourková, Anna Kubeshová, žáci MŠZŠ speciální diakonie České církve evangeli Zápolí, Martin Němec (člen skupiny Lili Marlene), Pavel Nedoma (člen skupiny Lili Marlene), Jan Šobr (člen skupiny Lili Marlene), Miroslav Barabáš (člen skupiny Lili Marlene), Petr Kohout (člen skupiny Lili Marlene), Mcí Mocík (člen skupiny Lili Marlene), Radek K. Vysoudil (vesničan), Dagmar Součková
 
 
námět:
Martin Němec, Juraj Herz
 
 
scénář:
Martin Němec, Juraj Herz
 
 
kamera:
Jiří Macháně
 
 
hudba:
Martin Němec (hudební režie a písně Žena ze stínadel, Tango desolato, Amor Muer to)
 
 
výprava-architekt:
František Lipták, Petr Fořt
 
 
kostýmy:
Alexandra Grusková
 
 
střih:
Jan Svoboda
 
 
zvuk:
Tomáš Bělohradský, Lukáš Chyška
 
 
vedoucí produkce:
Jiří Holan, Věra Beránková
 
 
výtvarník:
Jiří Čihák (autor obrazů)
 
 
dabing:
Sabina Laurinová (Tereza)
 
 
zpěv:
Dáša Součková, Bára Basiková
 
 
text písně:
Martin Němec
 
 
zvláštní efekty:
Film Studio Gatteo, Swing Gang, Alexandr Kozák, Ondřej Vavřina ml.
 
 
II. kamera:
Otto Kobylák (kamerový jeřáb)
 
 
koproducent:
Silvia Panáková, Vít Komrzý
 
 
koordinátor kaskadérů:
Ladislav Lahoda, Petr Drozda
 
 
vizuální efekty:
Boris Masník (supervize), UPP, Tomáš Kalhous (vedoucí 2D oddělení)
 
 
masky:
Anna Nobel-Nobielska
 
 
dramaturgie:
Dušan Kukal
 
 
asistent režie:
Tereza Herz
 
 
pomocná režie:
David Jančar
 
 
odborný poradce:
Daniel Szarvas, Ronald Szarvas
 
 
spolupráce:
Václav Tomšovský (práce se zvířaty), Miloš Stehlík (zbraně)
 
 
výprava:
Petr Zůza, Petr Fořt
 
 
nahrál:
Martin Němec, Pavel Nedoma, Jan Šobr (kytara), Miroslav Barabáš (trubka), Martin Ivan (basová kytara), Petr Kohout (basová kytara), Mcí Mocík (bicí), Miroslav Turek (bicí)
 
 
producent:
Dana Synková, Roman Synek
 
 
vedoucí natáčení:
Michaela Flenerová
 
 
kaskadér:
Ivan Mareš (dubl za Boříka Procházku), Martin Hub (double Bouchala)
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.