The Red Badge of Courage (1951)

The Red Badge of Courage
66.7 %
 
 

Další název: Rudý odznak odvahy

    Žánr: válečný / western
    Země: Spojené státy americké
    Délka: 69 min.
Ambiciózní adaptace slavného románu Stephena Cranea z roku 1894, kterou režíroval John Huston, ale nakonec zuřil, když studio sestříhalo film na něco málo víc než hodinu, údajně proto, aby byl obchodně úspěšnější.
Hlavním hrdinou je voják Unie Henry Flemyng. Henrymu se podaří projít úvodním náporem své první velké bitvy, ale později, když povstalecké síly zaútočí na jeho pluk v přízračných oblacích kouře z děl - jako děsivé zjevení vynořující se z bouřkových mračen - v hrůze uteče z boje. Když se konečně sejde se svými kamarády, kteří si mysleli, že je mrtev, prokáže se zraněním, které mu způsobil jiný prchající voják, a prohlásí, že byl nepřítelem zasažen a ztratil orientaci. Jakmile si uvědomí, že nikdo jiný nezná jeho tajnou pohanu, začne být domýšlivý a tváří se jako velký bojovník. Pak se jeho předstírání stane realitou, když vidí, jak povstalci kosí jeho kamarády, a rozhněvá se tak, že vede své spolubojovníky do útoku a stane se opravdovým hrdinou. Na konci filmu se Flemyng paradoxně dozví, že jeho nejlepší kamarád Ted Wilson v předchozí bitvě také na chvíli dezertoval.
Pozoruhodná kamera Harolda Rossona činí snímek příjemným na pohled a filmová hudba Bronislaua Kapera je většinou výborná a neobvyklá. Výmluvným vypravěčem byl James Whitmore.
zprac./curil  Autor: curil

režie:
John Huston
 
 
hraje:
Audie Murphy (Henry), Bill Mauldin (voják Lound), Douglas Dick (poručík), Royal Dano (Ted), John Dierkes (voják Tally), Arthur Hunnicutt (Bill Porter), Tim Durant (generál), Andy Devine (vojín Cheerry), Robert Easton (Thompson), Albert Band (vojak Unie), Gregg Barton (voják), Whit Bissell (důstojník), Joe E. Brown (vojín), Benny Burt (vojín Unie), David Clarke (kaprál), John Huston (válečný veterán), Norman Leavitt (unionistický voják), Strother Martin (kaprál), Frank Melton (voják konfederace), Dan White (seržant), Lee Roberts (vojak), Wilson Wood (unionistický voják), James Whitmore (Narry)
 
 
námět:
Stephen Crane
 
 
scénář:
John Huston, Albert Band
 
 
kamera:
Harold Rosson
 
 
hudba:
Bronisław Kaper
 
 
střih:
Ben Lewis
 
 
masky:
William Tuttle
 
 
producent:
Gottfried Reinhardt
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.