Tmavomodrý svět (2001)

Tmavomodrý svět
77.9 %
 
 
 
Film na Blu-ray

Další název: Dark Blue World

    Žánr: válečný
    Země: Česká republika / Velká Británie
    Premiéra v ČR: 17.5.2001        
    Délka: 115 min.
„Příběh o přátelství novodobých rytířů“
POZOR, SPOILER

Mladík František Sláma ukazuje své milé Haničce letadlo a také jak se řídí. Týž mladík je ve vězení na Mírově, kde pracuje na šicím stroji. Zrovna jej buzeruje bachař a nutí napsat domů dopis, aby neposílali balíček. Zastávání spoluvězně Machatého nepomáhá a Franta omdlévá.

Na marodce poznává Vildu Houfa, písmomalíře, a nacistu Blaschkeho. To je doktor.

Jsme v Konicích. Zde František navštěvuje Hanku a zrovna je u ní, když z rozhlasu hlásí obsazení republiky. A tak se i druhý den stane. Franta je nucen poslechnout rozkaz a vše na letišti předat nacistickému veliteli Hessemu. A již zde začíná myslet na útěk. Nakonec odjíždí i s mladším kolegou Karlem Vojtíškem. Spolu se ocitají v Anglii, kde na kolech představují letadla a učí se taktiku. Také angličtinu a další věci.

Konečně přichází ten vytoužený den, kdy mohou do vzduchu, a to mimo cvičení. Jejich první boj dopadá pro oba dobře. Ten další již ne. Karel dostane zásah. Podaří se mu však zachránit a končí u paní Suzan, do které se bezhlavě zamiluje. Ona má manžela někde ve válce. Ale nic o něm neví. Její Charles je u námořnictva, ale již rok je nezvěstný.

Na Mírově se Vilda zmiňuje o útěku. A doktor „slaví narozeniny“.

Franta se také ocitá u paní Suzan. Dovezl sem Karla. Tak se vlastně se Suzan pozná.

Ve vězení je policajty přiveden Machatý totálně zmlácený. Nacistický doktor přirovnává vyslýchací techniky socialistických vyšetřovatelů k těm gestapáckým. Není v nich prý rozdíl. Rovněž nechápe, proč komunisti válečné hrdiny zavírají.

Suzan napsala Karlovi dopis na rozloučenou. Ten nechápe proč. A ona přijíždí za Frantou. Stanou se z nich milenci.

Karel je opět trefen a musí nouzově přistát. Stane se tak ve Francii, ale vesničané mu pomohou. I Franta se pro něj vrací se svým strojem, a přestože je jednomístný, odlétají oba zpět do Anglie. Zde Karel objeví Frantu u Suzan. Později se ve vzduchu Frantovi zdá, že po něm začal Karel střílet a také mu to dá na zemi patřičně najevo. Jenže pak se na záběrech kamery ukáže pravda. Je to naopak. Karel mu zachránil obratným manévrem a střelbou život. Franta se mu pak veřejně omlouvá.

Při další misi je pak on kvůli motoru nucen opustit stroj. Jenže v moři udělá chybu a přichází o člun. Kája to vidí a ví, že mu hrozí zmrznutí. Pokusí se mu pomoci, nebo je ještě naštvaný kvůli Suzan?  Autor: Pitryx

režie:
Jan Svěrák (a technický scénář)
 
 
hraje:
Ondřej Vetchý (František Sláma), Kryštof Hádek (Karel Vojtíšek), Tara Fitzgerald (Susan), Charles Dance (plk. Bentley), Oldřich Kaiser (Jan Machatý), David Novotný (Bedřich Mrtvý), Linda Rybová (Hanička), Jaromír Dulava (Kaňka), Lukáš Kantor (Tamtam), Radim Fiala (Jura Sysel), Juraj Bernáth (Gregora), Miroslav Táborský (Vilda Houf), Hans-Jorg Assmann (doktor Blaschke), Viktor Preiss (major Skokan), Thure Riefenstein (oberleutnant Hesse), Anna Massey (učitelka angličtiny), John Warnaby (instruktor RAF), Jiří Lábus (Haniččin otec), Daniela Kolářová (Haniččina matka), Filip Renč (Tejnský), Petr Burian (Vlastík Vrba), Zdeněk Dvořák (bachař), Jan Svěrák (pilot), Zdeněk Svěrák (indický člen RAF na kole), Čestmír Řanda, Martin Dostál, Jeremy Swift, Martin Sitta, Anna Veselá, Sophie Wilcox, Horst-Günter Marx, David Fisher, Amy Huck, Michal Zelenka, Jan Dvořák, Filip Červinka (pilot Černý), Caroline Holdway, Charlotte Fairman, William Scott-Masson, František Rys, Ashley Clish, Lexie Peel, Monika Petrů, Blaise Colangelo, Sienna Colangelo, Gemma Sprimgeour, Rhian Heppleston, Ondřej Paskuda, Lucy Fillery, Karolína Šimáková, William Mc Enchroe, Noel Le Bon, Timothy Otis, Jeff Tyler, David O'Carry, John Joseph Comer, František Vyskočil, John Norton, Lyes Balkacem, Tracey Whitmore, Jiří Mottl, Ladislav Kozderka, Jiří Partyka, Karel Škopek, Jiří Prantl, Jaroslav Suchan, Jan Brabec, William Faix, Jan Krayhanzl, Martin Fila, Colin Stuart
 
 
námět:
Zdeněk Svěrák, Antonín Liška (motivy z knihy Jak se plaší smrt)
 
 
scénář:
Zdeněk Svěrák
 
 
kamera:
Vladimír Smutný
 
 
hudba:
Ondřej Soukup, Jaroslav Ježek (písně Svítá, Tmavomodrý svět, Babička Mary, Americká polka, Pochod karnevalu umělecké besedy), Fanoš Mikulecký (píseň V širém poli studánečka)
 
 
výprava-architekt:
Jan Vlasák
 
 
kostýmy:
Věra Mírová
 
 
střih:
Alois Fišárek
 
 
zvuk:
Zbyněk Mikulík, Ivo Špalj (synchr. ruchy)
 
 
vedoucí produkce:
Martin Kořínek, Jo Farr
 
 
produkce:
Jan Svěrák, Eric Abraham, Martin Pávek
 
 
výtvarník:
Jan Vlasák (výtvarník dekorací)
 
 
zpěv:
Oldřich Kaiser (píseň Tmavomodrý svět), Waldemar Matuška, Jeremy Swift, Swing Band Jaroslava Ježka, Božena Šebetovská, Jožka Severin, Ivy Benson
 
 
text písně:
Jan Werich (Tmavomodrý svět), Jiří Voskovec (Tmavomodrý svět), Fanoš Mikulecký
 
 
zvláštní efekty:
Petr Hojda (triková kamera), Flash Barrandov, Pitt Efects
 
 
II. kamera:
Ramúnas Greičius, Martin Šácha (letecké snímky)
 
 
koproducent:
Jaroslav Kučera (koproducent ČT)
 
 
koordinátor kaskadérů:
Ladislav Lahoda, Antony Stone (JAR)
 
 
masky:
Zdeněk Klika
 
 
dramaturgie:
Václav Šašek
 
 
zástupce vedoucího výroby:
Václav Mottl
 
 
asistent režie:
David Rauch
 
 
asistent kamery:
Miroslav Hurt, Karel Havelka
 
 
odborný poradce:
Malcolm Smith (historické konzultace), Miroslav Petrů, Zdeněk Hurt, František Fajtl, Ray Hanna (pilot)
 
 
trikové snímky:
Miloš Kohout (režie)
 
 
nahrál:
Taneční orchestr Československého rozhlasu, Brněnský rozhlasový orchestr lidových nástrojů, Filharmonici města Prahy, Swing Band Jaroslava Ježka, Dvořákův komorní orchestr, Vojenský band (autentická hudba ve filmu)
 
 
počítačová animace:
Jaroslav Matys (3D animace), Aleš Dlabač (3D animace), Zdeněk Urban (3D animace), Dennis Lowe (supervize)
 
 
dirigent:
Jaroslav Ježek, Josef Vobruba, Adam Klemens, Vladimír Válek, Emanuel Kuksa
 
 
osvětlovač:
Jaroslav Betka
 
 
výkonný producent:
Iva Procházková (ČT), Jaroslav Kučera, Ed Whitmore (Velká Británie), Massoud A. Abedi (SRN)
 
 
úvodní titulky:
Filip Hejduk
 
 
digitální efekty:
Vít Komrzý, Universal Production Partners, Pavel Ramplé (trikový architekt)
 
 
kaskadér:
Anthony Stone
 
 
rekvizity:
Marcel Hána, Tomáš Lehovec
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.