To jsem byl já (1973)

To jsem byl já (Sono stato io!)
80 %
 
 

Sono stato io!

    Žánr: tragikomedie
    Země: Itálie
    Délka: 108 min.
Biagio Solise žije v Miláně obyčejný život. Pracuje jako umývač oken na mrakodrapu Pirelli a po večerech vypomáhá v divadle La Scala. Sní o tom, že bude jednou slavný a že se o něm bude psát v novinách. Příležitost se naskytne, když je při galapředstavení v divadle uškrcena ve své šatně známá pěvkyně Gloria Strozzi. Ke zločinu se nachomýtne jako první Biagio, v šatně zanechá několik stop, které vedou k jeho zatčení. Předtím si ale zajistí skálopevné alibi.

Jeho sen se mu splnil, noviny jsou plné "zločinu století". Solise je obviněn z vraždy a před policií podrobně popisuje vraždu slavné divy do podrobností. Biagiho zločin je mistrovské dílo a dostává se mu zasloužené pozornosti. Dochází k soudnímu přelíčení a státní žalobce navrhuje třicet let vězení. Solise přijímá návrh trestu s úsměvem a těší se na chvíli, kdy vynese u soudu svůj trumf: svědectví penzionového generála karabiníků, který má očistit jeho jméno. Biagio se ale stane obětí vlastního podvodu, když jeho svědka těsně před slyšením postihne infarkt.  Autor: curil

režie:
Alberto Lattuada
 
 
hraje:
Giancarlo Giannini (Biagio Solise), Silvia Monti (Jacqueline), Hiram Keller (Kid), Orazio Orlando, Barbara Herrera, Nino Pavese, Giuseppe Maffioli, Georges Wilson, Valentine, Gerry Bruno, Patricia Chiti (Gloria Strozziová), Ely Galleani, Ricciardetto De Simone, Elio Crovetto, Nico Pepe, Pippo Starnazza, Maria Antonietta Barci, Carla Mancini, Bruno Boschetti, Francesco Anniballi, Fortunato Arena, Marina Brengola, Riccardo De Stefanis, Mino Giarda, Alberto Lattuada (divadelní režisér), Mario Mercalli (muž v divadle)
 
 
námět:
Luigi Malerba
 
 
scénář:
Alberto Lattuada, Ruggero Maccari
 
 
kamera:
Alfio Contini
 
 
hudba:
Armando Trovajoli, Gaetano Donizetti ("Lucia di Lammermoor")
 
 
výprava-architekt:
Vincenzo Del Prato
 
 
kostýmy:
Vincenzo Del Prato, Pier Luigi Pizzi (opera "Lucia di Lammermoor")
 
 
střih:
Sergio Montanari
 
 
zvuk:
Amedeo Casati, Alberto Tinebra
 
 
koproducent:
Bruno Altissimi
 
 
masky:
Giulio Natalucci
 
 
asistent režie:
Mino Giarda, Gilberto Squizzato
 
 
výprava:
Ennio Michettoni
 
 
producent:
Pio Angeletti, Adriano De Micheli
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.