Topaze (1933/1)

Topaze

Další název: Abeceda úspěchu

    Žánr: komedie
    Země: Francie
    Délka: 103 min.
„Satirická komedie natočená na základě úspěšné divadelní hry“
TOPAZE je francouzská komedie, která formou satiry pranýřuje poměry v maloměšťácké společnosti na příkladu obyčejného učitele, jenž znenadání dosáhne úspěchu u žen. Autorem stejnojmenné divadelní hry byl slavný francouzský dramatik Marcel Pagnol a komedii uváděla s úspěchem francouzská divadla od roku 1928 (na českých jevištích byla hra uvedena pod názvem Abeceda úspěchu). Nedlouho poté vznikly hned dvě filmové verze, francouzská a americká.

Ve Francii se převodu hry na filmové plátno ujal Louis J. Gasnier, který byl především divadelním režisérem. Ten ve spolupráci s Léopoldem Marchandem upravil hru pro filmový scénář. Tento film je dnes sice zapomenutý, za zmínku ale stojí hlavní role Louise Jouveta, v jedné z vedlejších rolí se objevila pozdější hvězda Edwige Feuillére. Pagnol nebyl s filmovou verzí spokojen, proto o tři roky později natočil vlastní snímek, později se pak k tématu vrátil v roce 1951 s Fernandelem v hlavní roli. Původní francouzský film TOPAZE měl premiéru 6. ledna 1933.  Autor: argenson

režie:
Louis J. Gasnier
 
 
hraje:
Louis Jouvet (Albert Topaze), Marcel Vallée (ředitel školy Oscar Muche), Simone Héliard (Ernestine Muche), Pierre Larquey (Tamise, Topazův přítel), Edwige Feuillère (Suzy Courtois), Henri Vilbert (policista), Camille Beuve (zpěvák), Jeanne Lory (baronka Pitart-Vergolles), Paul Pauley (Régis Castel-Bénac), Jacqueline Delubac, Jean Castan, Maurice Rémy, Micheline Bernard, Sylvia Bataille (Ernestine Muche)
 
 
námět:
Marcel Pagnol
 
 
scénář:
Léopold Marchand, Louis J. Gasnier
 
 
kamera:
Fred Langenfeld
 
 
produkce:
Marcel Pagnol
 
 
výprava:
René Renoux
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.