Tři kamarádi (1938)

Tři kamarádi (Three Comrades)
100 %
 
 

Three Comrades

    Žánr: drama / romantický
    Země: Spojené státy americké
    Délka: 100 min.
"Tři kamarádi". Spisovatel stejnojmenného románu, proslavený přímo senzačním úspěchem románu "Na západní frontě klid" (tehdy překládaného "Na západě nic nového") E. M. Remarque, uvádí jeho dějem do poválečného Německa. Tak i děj filmu "Tři kamarádi" vracejí se z války, plní nadějí v nový mírový život. Ale nalézají vlast rozvrácenou zápasy stran a sociálními revolučními pokusy.

Vzájemná nenávist, nezastavující se před zákeřnými vraždami politických odpůrců, hospodářský rozvrat, zbídačení středních vrstev, to bylo Německo v roce 1920. Tři kamarádi se nedávají strhnout proudem, zápasí o poctivou skývu chleba a jejich nelehký život se začíná vyjasňovat a nabývat nového smyslu, když jeden z nich získá lásku a ruku dobrého děvčete, která je rovněž obětí poměrů, je to stvoření ušlechtilé, ale příliš křehké a zranitelné, než aby odolalo vichřicím zlých dnů, jež si od nich vyžadují tragickou oběť. Hraje ji Margaret Sullavanová a její hra je strhující dramatickým výkonem ve vyjádření všech těch citů, které rozechvívají bytost zasvěcenou smrti od hravé koketerie zamilování k oddané lásce manželské a čistého kamarádství vůči manželovým přátelům až po rozhodnutí k osvobozující oběti. Snad jen Greta Garbo, pro níž prý prvotně byla tato úloha určena, dovedla by podat výkon rovnocenný.

V úloze tří kamarádů povahově rozlišených, v přátelské věrnosti nerozlučných, vystupují Robert Taylor jako milenec a manžel, Franchot Tone a Robert Young. Režie Franka Borzaga v prostředí a výběru typů naznačila ráz doby poněkud zmateně, jež povahy porušovala a málokteré zpevňovala, ale především formou spíše románově vyprávěcí než divadelně rozčleněnou, zachycovala zápas čtyř mladých lidí o existenci, právo na život a osobní štěstí, lidí zklamaných v ideálech, ale nezoufajících ani tehdy, když užuž podléhali a osud do jejich společnosti zasáhl nejdrtivěji.  Autor: Asmodej

režie:
Frank Borzage
 
 
hraje:
Robert Taylor (Erich Lohkamp), Margaret Sullavan (Patricia Hollmannová), Franchot Tone (Otto Koster), Robert Young (Gottfried Lenz), Guy Kibbee (Alfons), Lionel Atwill (Franz Breuer), Henry Hull (Dr. Becker), Charley Grapewin (místní doktor), Monty Woolley (Dr. Jaffe), Ricca Allen (hospodyně), Barbara Bedford (zpěvačka Rita), Jessie Arnold (ošetřovatelka), Stanley Andrews (důstojník ), Walter Bonn (pobočník ), Henry Brandon (Valentin), George Chandler (komik)
 
 
námět:
Erich Maria Remarque (Drei Kameraden (román, 1937))
 
 
scénář:
F. Scott Fitzgerald, Edward E. Paramore
 
 
kamera:
Joseph Ruttenberg
 
 
hudba:
Franz Waxman
 
 
střih:
Frank Sullivan
 
 
producent:
Joseph L. Mankiewicz
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.