Tyson (2008)

Tyson
86.7 %
 
 
 
Film na Blu-ray
    Žánr: dokument
    Země: Spojené státy americké
    Délka: 90 min.
Člověk nemusí být právě milovníkem boxu, abyste se zaujetím zhlédl tento dokument. Mike Tyson je obdivovaný a zatracovaný bývalý šampión v supertěžké váze a kontroverzní figura. A ačkoli se na realizaci snímku podílel také jako jeden z producentů, nesnažil se svou „nálepku" nijak zvlášť vylepšovat.

Mike Tyson je obdivovaný a zatracovaný bývalý šampión v supertěžké váze. Člověk nemusí být právě milovníkem boxu, abyste se zaujetím zhlédl tento dokumentární film. Tyson je kontroverzní figura, o tom není dohad. A ačkoli se na realizaci tohoto snímku podílel také jako jeden z jeho producentů, nesnažil se svou „nálepku" nijak zvlášť vylepšovat. Film přináší poutavou chronologii jeho zajímavého života. Chudý chlapec z černošského gheta, odsouzený k životu mezi ulicí a polepšovnou, by zřejmě skončil jako desetitisíce jeho bezejmenných vrstevníků. Měl ovšem štěstí, že potkal svého adoptivního otce a odborníka na box Cusa D' Amata, který rozeznal výjimečnost jeho boxerského talentu. Příběh „amerického snu"
ovšem končí s D'Amatovou smrtí. Tyson nezvládl své výjimečné postavení a skončil ve vězení, čímž si značně urychlil konec své fantastické kariéry. Sympatické je, že příběh Tysona vypráví právě samotný Tyson. Není sice žádným slovním ekvilibristou, ale možná právě proto je film o něm upřímný a bezprostřední.
Režisér - a také scenárista, herec a producent - James Toback (1944) umělecky prorazil v roce 1974 autobiograficky laděným scénářem The Gambler (režie Karl Reisz). Jako režisér debutoval v roce 1978 nezávislým snímkem Fingers (Prsty). Dosud natočil devět hraných filmů. (Artfilm Trenčianské Teplice)
katalog 1. Festivalu nad řekou

režie:
James Toback
 
 
scénář:
James Toback
 
 
kamera:
Larry McConkey
 
 
střih:
Aaron Yanes
 
 
zvuk:
Byron Wilson (supervize)
 
 
producent:
James Toback, Mike Tyson, Harlan Werner
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.