V slunečním jasu (1936)

V slunečním jasu (Opernring)
50 %
 
 

Opernring

Další název: Im Sonnenschein / Thank You, Madame

    Žánr: komedie
    Země: Rakousko
    Délka: 90 min.
Film "V slunečním jasu" je veselohra, která tehdejší diváky zavedla do typicky vídeškého prostředí. Jako ve všech snímcích, ve kterých hrál Jan Kiepura, je děj vybudován na zpěvním prvku. Takže: šofér zabloudí do kavárny, kde se koná soutěž pěveckých neumětelů a tam vyhraje první cenu. Nezná vůbec noty a ani zlato v jeho hrdle by se nezúročilo, kdyby se ho neujala vychovatelka móresů tedy způsobů, která je především výborná učitelka zpěvu a zpěvní kultury. Tato mladá dáma má však vyčítky svědomí, protože jej vlastní vinou připravila při nehodě o řidičský průkaz, ale protože se psal rok 1936, držme se tehdejšího jazyku a napíšme, že byla viníkem toho, že přišel o vůdčí list a tím i o chléb. Odčiňujíc svůj prohřešek si zároveň vyřizuje osobní soukromé účty se svým manželem. Ten je komorním pěvcem a ona chce "vypěstovat" konkurenci a svého mstitele v jedné osobě. Uspěchem svého nového chráněnce dobývá si nové lásky svého manžela a vrací nového umělce jeho zamilované květinářce.

Všechno stojí na pěveckém umění Jana Kiepury, který právě v době natáčení tohoto nenáročného filmu slavil největší úspěchy. Tento zpěvák rodem Polák, byl tehdy pěvecké eso a těžko by se tenkrát našel někdo, kdo by ho neznal. Režisér Carmine Gallone v duchu velmi obratně napsaného scénáře, dal filmu spád a okořenil jej mnoha vtipnými situacemi. Kiepura jehož němčina zněla značně tvrdě, připomínal německého herce Rolfa Wanku v československém filmu, který byť hezoun a štramák, "drtil" jako Kiepura němčinu tak on zase češtinu. Koval ji z tvrdého jazykového materiálu. Kiepura rozsáhlou hlasovou šíří a půvabná Friedl Czepová zase příjemným hlasem, si jistě získali dávné publikum hrou ve filmu naivního půvabu.  Autor: Asmodej

režie:
Carmine Gallone
 
 
hraje:
Jan Kiepura (Toni Kowalski), Friedl Czepa (Mizzi, květinářka), Luli Deste (Corinne Dalmaová), Theo Lingen (sluha), Fritz Imhoff (Heini Weidl), Anton Pointner (Frank Dalma), Anton Neugenbauer (ředitel opery), Robert Valberg (advokát), Babette Devrient (babička Sophie), Maria Mell (babička Emma)
 
 
scénář:
Philipp Lothar Mayring
 
 
kamera:
Franz Planer
 
 
hudba:
Dénes Buday, Willy Schmidt-Gentner
 
 
střih:
Oswald Hafenrichter
 
 
zvuk:
Hans Grimm
 
 
výprava:
Julius von Borsody
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.