V zajetí minulosti (1942)

V zajetí minulosti (Random Harvest)
90 %
 
 

Random Harvest

    Žánr: drama / romantický
    Země: Spojené státy americké
    Délka: 126 min.
„Amnézií postižený muž nachází lásku… pak ji ale zase ztrácí“
Veterán z první světové války, britský důstojník Charles Rainier, ztratil po zranění v zákopech paměť a špatně komunikuje. Jako neznámý je umístěn do ústav pro choromyslné v Melbridge. Po měsících samoty se vydává do nedalekého městečka, které oslavuje konec války, a tam se v ulicích zatoulá. Zmateného muže se ujme kabaretní umělkyně Paula, a protože se jí zdá neškodný, pozve ho na svoje vystoupení. Z počátečního přátelství se zrodí láska, Paula se za "Smithyho", jak mu začne říkat, provdá a odstěhují se na venkov. Žijí spolu šťastně, a když v sobě Smithy objeví literární talent, začne psát povídky a vydělávat si tak na živobytí. Jednoho dne zanechá doma Paulu s novorozeným synem a odjede do Liverpoolu do redakce novin na pohovor. Při cestě do hotelu je sražen bezohledným řidičem a upadne do bezvědomí. Když se probere, fyzicky nezraněný ale zmatený, neví, co dělal poslední tři roky, ale vrátí se mu jeho minulá paměť: že je Charles Rainier, syn bohatého obchodníka. Rozhodne se vrátit domů, kam přijíždí v den otcova pohřbu a přebírá rodinný podnik. Co se stane s Paulou a jejich dítětem? Svede je osud ještě dohromady?

Film byl jedním z největších hitů MGM v roce 1942 a vůbec jeden z největších v historii studia – byl nominován na 7 OSCARŮ.  Autor: Veronika42

režie:
Mervyn LeRoy
 
 
hraje:
Ronald Colman (Charles Rainier), Greer Garson ( Paula), Philip Dorn (doktor Jonathan Benet), Susan Peters (Kitty), Henry Travers (doktor Sims), Reginald Owen (ošetřovatel), Bramwell Fletcher ( Harrison), Rhys Williams (Sam), Una O'Connor (trafikantka), Aubrey Mather (Sheldon), Margaret Wycherly (paní Deventerová), Arthur Margetson (Chetwynd), Melville Cooper (George), Alan Napier (Julian), Jill Esmond (Lydia), Ann Richards (Bridget), Norma Varden (Julia), David Cavendish (Henry Chilcet ), Ivan F. Simpson (farář), Charles Waldron (pan Lloyd ), Elisabeth Risdon (paní Lloydová ), Peter Lawford (Jack, voják), Ian Wolfe (úředník na matrice), Winifred Harris (baletka)
 
 
námět:
James Hilton (stejnojmenný román)
 
 
scénář:
Claudine West, Arthur Wimperis, George Froeschel
 
 
kamera:
Joseph Ruttenberg
 
 
hudba:
Herbert Stothart
 
 
kostýmy:
Robert Kalloch
 
 
střih:
Harold F. Kress
 
 
masky:
Sydney Guilaroff, Jack Dawn
 
 
výprava:
Cedric Gibbons
 
 
producent:
Sidney Franklin
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.