Višňový sad (2009) [TV inscenace]

Višňový sad
75 %
 
 
    Žánr: komedie
    Země: Česká republika
    Délka: 132 min.
„Poslední hra A. P. Čechova. Teskná komedie o konci starých časů, marných nadějích a touze po lásce.“
Višňový sad je poslední hrou Antona Pavloviče Čechova. I když o ní tvrdil, že ji psal jako komedii, je to hra sice groteskní, ale také velmi smutná. Je to hra o konci světa tradičních jistot a pevných morálních hodnot, po kterém nastupuje věk pragmatismu a bezohlednosti.
Všeobecně známý příběh točící se kolem prodeje jednoho zanedbaného panství a zmarněných a současně tak komických osudů jeho obyvatel, vypráví v inscenaci režiséra Vladimíra Morávka také o podstatných otázkách, které nám klade moderní svět. Co je krásné a co je praktické, co je a co není užitečné, co je zvažování a co je nerozhodnost? Vypráví o síle a únavě ze světa, o cti a podvodech, o trapnosti, nadějích a iluzích, o touze dorozumět se a také - především - o lásce.
Višňový sad Vladimíra Morávka nastudovaný se souborem Divadla na Vinohradech nabízí zcela mimořádné herecké výkony. Ať už Jiřiny Jiráskové v postavě guvernantky Charlotty, která současně celou inscenací provází, Viktora Preisse v roli Gajeva, Martina Stropnického coby ctižádostivého Lopachina a samozřejmě Dagmar Havlové v hlavní roli majitelky panství Raněvské, která byla za tento výkon nominována v roce 2008 na prestižní Cenu Alfréda Radoka.

režie:
Jan Brichcín (televizní režisér), Vladimír Morávek (divadelní režisér)
 
 
hraje:
Dagmar Havlová (Ljubov Raněvská, majitelka panství), Viktor Preiss (Gajev, její bratr), Pavla Tomicová (Varja, její adoptovaná dcera), Andrea Elsnerová (Aňa, její vlastní dcera), Martin Stropnický (Lopachin, podnikatel), Jiří Dvořák (Trofimov, student), Jiřina Jirásková (Charlotta, guvernantka), Svatopluk Skopal (Jepichodov, účetní), Lucie Juřičková (Duňaša, panská), Ilja Racek (Firs, komorník), Pavel Batěk (Jaša, mladý sluha)
 
 
námět:
Anton Pavlovič Čechov (div. hra "Višňový sad" (Višňovyj sad, 1904))
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.