Vlak s mlékem zde již nestojí (1968)

Vlak s mlékem zde již nestojí (Boom)
68.2 %
 
 

Boom

Další název: Vlak s mlékem zde již nestaví; Bum

    Žánr: drama
    Země: Velká Británie
    Délka: 113 min.
„Jeho příchod zvěstuje smrt...“
Ve filmu, který Tennessee Williams poněkud neskromně považuje za nejlepší filmovou adaptaci svého díla vůbec (neskromně proto, že je sám autorem scénáře), se nejbohatší žena světa Sissy Goforthová uchýlí do ústraní svého luxusního sídla. Chce tu v poklidu diktovat své memoáry, moře však jednoho dne vyplaví na její pláž básníka Chrise Flanderse, muže s neblahou pověstí člověka, který navštěvuje dámy těsně před příjezdem pohřební služby, díky níž je známý pod přízviskem anděl smrti. Goforthová se tím ovšem nenechá zastrašit a rozhodne se učinit z Flanderse svého dalšího milence.

V tomto méně známém filmu Josepha Loseyho ztvárnili hlavní role Richard Burton, jeho dvojnásobná manželka Elizabeth Taylorová a Noel Coward, jehož postava byla původně zamýšlená pro Katherine Hepburnovou. Joseph Losey k filmu řekl: „Celý film má nádech záliby ve smrti. Já osobně se nedomnívám, že by smrt byla něco kdovíjak krásného, to je Williamsův nápad. O tomto filmu je moc obtížné hovořit, protože je takový, jaký je. Je to samozřejmě alegorie a hovoří o západním světě. Ale podle mne to je, i když se v něm hodně mluví, v podstatě film o emoci, o hudbě, o hudbě moře, o hudbě slov a obrazů.“ A jsme-li u hudby, tu filmovou složil renomovaný skladatel John Barry.

Zdroj: ČT

režie:
Joseph Losey
 
 
hraje:
Elizabeth Taylor (Flora 'Sissy' Goforth), Richard Burton (Chris Flanders), Noël Coward (čaroděj z Capri), Joanna Shimkus (Miss Black), Michael Dunn (Rudi), Romolo Valli (Doktor Luilo), Fernando Piazza (Etti), Veronica Wells (Simonetta), Howard Taylor (novinář)
 
 
námět:
Tennessee Williams (divadelní hra)
 
 
scénář:
Tennessee Williams
 
 
kamera:
Douglas Slocombe
 
 
hudba:
John Barry
 
 
střih:
Reginald Beck
 
 
zvuk:
Leslie Hammond, Gerry Humphreys
 
 
vedoucí produkce:
Ottavio Oppo (supervize)
 
 
výprava:
Richard MacDonald
 
 
producent:
John Heyman, Norman Priggen
 
 
dabing - média:
Petr Lenděl (zvuk)
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.