Vše o Friedmanových (2003)

Vše o Friedmanových (Capturing the Friedmans)
40 %
 
 

Capturing the Friedmans

    Žánr: dokument / životopisný / krimi
    Země: Spojené státy americké
    Délka: 107 min.
„Fasáda slušnosti maskuje šokující skutečnost… Pátrání po pravdě o rodině Friedmanových v dokumentárním filmu nominovaném na Oscara“
V roce 1987 byl v Great Necku na Long Islandu zatčen Arnold Friedman, šestapadesátiletý učitel na penzi, který doma vedl počítačové kurzy, a jeho tehdy osmnáctiletý syn Jesse. Oba byli obžalováni ze sexuálního zneužívání žáků těchto kurzů. Do té doby byli Friedmanovi typická středostavovská židovská rodina: otec, matka a tři synové. Od tohoto momentu se však jejich život radikálně změnil. Great Neck a později i celou zemi zachvátila hysterie a rodina Friedmanových byla vystavena mediálnímu lynči. Režisér Jarecki od nich získal staré rodinné filmy a materiál natočený na domácí video a pojal svůj dokumentární film jako pátrání po pravdě. Snímek udržuje diváky neustále v napětí a je důkazem toho, jak těžké je nalézt skutečnou pravdu. Když už si myslíme, že ji známe, zjistíme, že všechno je jinak. Je to svědectví o jedné rodině, ale také o celé komunitě, americkém právním systému, a především o naší (medializované) době. Navzdory choulostivému tématu je tento dokument natočen beze snahy o senzaci.

režie:
Andrew Jarecki
 
 
kamera:
Adolfo Doring
 
 
hudba:
Andrea Morricone
 
 
střih:
Richard Hankin
 
 
koproducent:
Richard Hankin
 
 
producent:
Andrew Jarecki, Marc Smerling
 
 
účinkuje:
Arnold Friedman (otec (archivní záběry)), Elaine Friedman (matka (také archivní záběry)), Seth Friedman (syn (archivní záběry)), Jesse Friedman (syn (také archivní záběry)), David Friedman (syn (také archivní záběry)), John McDermott (inspektor poštovní služby), Frances Galasso (detektiv), Anthony Sgeugloi (detektiv), Chuck Scarborough (letec (archivní záběry)), Joseph Onorato (asistent okresního prokurátora), Judd Maltin (Jesseův kamarád), Howard Friedman (bratr Arnolda), Abbey Boklan (předsedkyně soudu), Ron Georgalis (student), Scott Banks (tajemník soudkyně Boklanové), Larry King (archivní záběry), Debbie Nathan (investigativní reportérka), Jack Fallin (životní partner Howarda Friedmana)
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.