Vyděrač (1937)

Vyděrač
63.8 %
 
 

Další název: Blackmailer

    Žánr: drama
    Země: Československo
    Premiéra v ČR: 26.11.1937        
    Délka: 87 min.
POZOR SPOILER

Ve firmě Globus je chválen prezidentem firmy generální ředitel. Ten povolává sekretáře Říhu, aby vysvětlil proč takové úspěchy. Říha vysvětluje, že každý zaměstnanec je zde jen měsíc, aby nemohl pochopit, oč jde.

V Křídové ulici umírá další dělník. Což zajímá nějakého zaměstnance z Globu, Josefa Baška. Jde do té ulice, a zde navštíví svou dávnou kamarádku Frýblovou. Seznámí se zde s jejím mužem a předtím i s doktorem Pirohem. Prohraje s nimi v kartách, což se nelíbí jeho domácí, které dluží za nájem. Bašek pak zaujme nové pracovní místo. Jenže je zde svědkem znevažování jednoho z kolegů a odplivne si. To má za následek okamžité propuštění. On se však zmocní důležitého a tajného dopisu, ve kterém jsou důkazy o podvodech v Globu. Nastává honička, ve které Josef dopis ztrácí a sebere jiný, ale přijde na to až doma. Okradený Říha jej však poznal, a tak je Josef pozván do ředitelny. Tváří se, jako že dopis má, a vymůže si místo disponenta. Aby si kryl záda, deponuje u doktora Piroha obálku, kterou má týž vydat jen na příkaz s Baškovým podpisem, a ještě příkaz ověřit. A pak už je pan Bašek disponent se vším všudy a hodně to dává najevo. Netuší, že podepsal prázdné papíry panu Říhovi. Zatím se snaží sbalit dívku Mášu, která chodí s klavíristou Petrem a kterého chce Jan vyhodit ze sedla. A navíc prosadí, aby Frýbl mě hodně společného s Globusem. Mezitím co disponent svolává lidi k sobě do hotelu na návštěvu, Říha na příkaz nadřízeného vyzvedává obálku u Piroha. Proběhne to bez potíží, protože při ověřování se disponent domnívá, že jde o jiný dopis. A tak se zdá, že jeho „podnikání“ konec.  Autor: Pitryx

režie:
Ladislav Brom
 
 
hraje:
Vítězslav Boček (Josef Bašek), Adina Mandlová (Máša), Bedřich Vrbský (Frýbl), Helena Bušová (Frýblova žena), Jiří Plachý (generální ředitel), Rudolf Deyl (prezident koncernu), František Kreuzmann (dr. Piroh), Gustav Hilmar (účetní), Ladislav Pešek (medik), Hermína Vojtová (bytná), Vladimír Pospíšil-Born (šéf účtárny), František Kovářík (sekretář), Jaroslav Sadílek (Krulich), Antonín Soukup (číšník), Jarmila Holmová (panská), Jan S. Kolár (předseda koncernu), Julius Baťha (šéf finančního oddělení Globusu), Václav Mlčkovský (zaměstnanec Globusu), André Černoušek (zaměstnanec Globusu), Nita Romanečová (zaměstnankyně Globusu), Richard Záhorský (zaměstnanec Globusu), Stanislav Bláha (zaměstnanec Globusu), Jaroslav Bráška (vrátný v Globusu), Františka Mordová (uklízečka v kanceláři), Marie Pilská (uklízečka v kanceláři), Miroslav Kryštof-Kutina (vrchní v baru), Ferry Seidl (návštěvník opery), Karel Veverka (majitel obchodu s obuví), Jiří Hron (tančící host v baru), Jiří Schreinzer (host v baru)
 
 
námět:
Egon Hostovský (román Ztracený stín)
 
 
scénář:
Jan S. Kolár, Jan Gerstel, Lubomír Linhart
 
 
kamera:
Jan Roth
 
 
hudba:
Josef Dobeš
 
 
výprava-architekt:
Jan Zázvorka
 
 
střih:
Antonín Zelenka
 
 
zvuk:
Josef Zora
 
 
výtvarník:
František Nestler
 
 
vedoucí výroby:
Jan Gerstenberger
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.