Cerven
ohodnotit

Zákal

Zaćma

Žánr:
Země:
Rok:
2016
Délka:
110 minut

Komentáře k filmu Zákal

Řadit dle:  Bodů uživ.  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení
Počet komentářů k filmu: 2
curil
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 15.4.2021
Výjimečný film, silná   výpověď o teroru v   padesátých letech. Český   divák se lehce ztotožní s   příběhem z polského   prostředí, i když je   zaměřen na pronásledování   církve, což je pro naše   sousedy silné téma. Podobné   osudy se odehrávaly i u nás,   ale spíše zaměřená na   pronásledování třetího   odboje, drobných   živnostníků a rolníků.   Každý druhý byl kulak nebo   kapitalista. Příběh   bývalé prokurátorky, která   nenáviděla věřící a   nevyhýbala se krutým   metodám výslechů. Nyní je   na životní křižovatce, kdy   začíná pochybovat o svém   chování a hledá   rozhřešení u kardinála.   Chybí jí ale jakákoliv   sebereflexe a lítost,   nenávist v ní dále   zůstává, což probleskuje v   několika scénách. Já si   nemohl pomoct, ale celý film   jsem měl před sebou českou   obdobu této postavy - neblaze   proslulou prokurátorku   Ludmilu Brožovou, která   přivedla na šibenici Miladu   Horákovou. Navíc podobnou i   fyzicky filmové postavě.
topipig
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 12.3.2023
Bloody Luna aneb Julia Preiss.   Vražedná zrůda, dogmatická   marxistka posedlá brutálním   sadistickým mučením svých   obětí a praktikováním   gestapáckých metod a   týráním při výsleších,   nejvíce se zaměřením na   členy katolických církví.   Další z filmů, kde se   Poláci snaží vyrovnat se   svou minulostí a jde jim to   opět zatraceně dobře!   Tentokrát zabrousili do   padesátých a šedesátých   let a podobnost s naším   režimem je identická,   stejné svinstvo se tehdy   dělo i u nás. Maria Mamona v   roli komunistické svině byla   naprosto přesvědčivá (ve   skutečnosti byla ještě   odpornější zrůda),   nesnášel jsem ji od prvního   okamžiku a její arogantní   vystupování bylo na   přesdržku. Herecký výkon   par excellence! Připomínala   mi naši herečku Helgu   Čočkovou, která taky   dokázala zahrát hysterické   mrchy :). Vyprávění   začíná v okamžiku, kdy   Julia přijíždí do   kláštera nevidomých dětí,   aby navštívila kardinála,   proti kterému dříve   řídila operaci jeho   zatčení a zadržení. Než   se s ním setká, prozívá   různé situace v klášteře   i mimo něj a v mysli se jí   vrací obrazy z mučení   vězňů, zahalené v   mysteriózním hávu.   Působivost rozhodně nechybí   a vyrovnání se se svou   minulostí nebude tak   jednoduché. Finální   rozhovor mezi Bloody Lunou a   kardinálem Wyszynskim je   dialogovou střelbou s   hloubkou až do morku kostí.

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Ewa Nurzynska

Nurzynska Ewa

Naposled navštívené:
Ewa Nurzynska

Nurzynska Ewa