Zázrak (2013)

Zázrak
54 %
 
 

Další název: Miracle

    Žánr: drama / psychologický
    Země: Slovenská republika / Česká republika
    Premiéra v ČR: 3.10.2013        
    Délka: 78 min.
„Příběh děvčátka z polepšovny.“
Patnáctiletá Ela se po řadě konfliktů s matkou dostává do nápravného zařízení. Dívky, které je obývají, mají za sebou často trudnější zkušenosti než řada dospělých. Drogy, prostituce, útěky z domova, záškoláctví… Před příchodem do polepšovny měla Ela vztah se třicetiletým Robym, do něhož je stále hluboce zamilovaná. Představuje si s ním společnou budoucnost, pro jejíž naplnění je odhodlána udělat téměř cokoli…

Režiséra Juraje Lehotského inspiroval k natočení sociálně laděného snímku osud konkrétní dívky, kterou potkal. Jak říká, cílem bylo „vidět její život takový, jaký je. Žít její život s jejím malým tajemstvím, v plné jednoduchosti a obyčejnosti…“ A doplňuje: „Chtěl jsem být blízko u ní.“ Na pravdivosti snímku dodává zejména zcela přirozený projev Michaely Bendulové, představitelky Ely, kterou režisér objevil po téměř dvouletém hledání v jednom nápravném zařízení.

Premiéra koprodukčního snímku ČT, který získal mimo jiné hlavní cenu Zlatý Atlas na mezinárodním festivalu Arras Film Festival, zvláštní uznání poroty v rámci soutěže Na východ od Západu na 48. ročníku MFF v Karlových Varech a cenu za nejlepší herecký výkon v hlavní roli na 23. MFF Cottbus.

Zdroj: ČT

režie:
Juraj Lehotský
 
 
hraje:
Michaela Bendulová (Ela), Robert Roth (Roby), Ela Lehotská (vychovatelka), Martin Petrenko, Venuša Kalejová (Iveta), Lenka Habrunová (Mirka), Kika Potočná (Nikola), Žaneta Polhošová (Jolana), Sandra Radičová (Zuza), Dominika Kmeťová (Jana), Katarína Feldeková (matka), Peter Slivovský (Jojo), Ľudovít Kállay (děda), Zuzana Struhárová (ředitelka), Kamil Bartko (vychovatel), Andrej Ivan (vychovatel)
 
 
námět:
Juraj Lehotský, Marek Leščák
 
 
scénář:
Juraj Lehotský, Marek Leščák
 
 
kamera:
Noro Hudec
 
 
hudba:
Martin Burlas
 
 
výprava-architekt:
Juraj Fábry
 
 
kostýmy:
Erika Gadus
 
 
střih:
Marek Šulík
 
 
zvuk:
Štěpán Mamula (mix zvuku), Marián Gregorovič, Peter Mazáček
 
 
koproducent:
Petr Oukropec, Kamila Zlatušková, Pavel Strnad
 
 
producent:
Marko Škop, Ján Meliš
 
 
vedoucí výroby:
Miša Jeleneková
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.