Žert (1968)

Žert
77.4 %
 
 
    Žánr: společensko-kritický
    Země: Československo
    Premiéra v ČR: 28.2.1969        
    Délka: 80 min.
„Český film z roku 1968 podle stejnojmenného románu Milana Kundery.“
POZOR SPOILER

Za soudruhem Ludvíkem Jahnem přichází redaktorka Helena Zemánková z rozhlasu. Jahn totiž pracuje v ústavu a ona chce znát problémy kolem. A Ludvík znal jejího muže. Nabízí se mu zde příležitost k pomstě a on se jí chápe. Zajde za kamarádem a chce od něj půjčit byt, i když spí v hotelu.
Kdysi dávno se pokoušel o nějakou Markétu, která dostala možnost odjet do zahraničí, mezi soudruhy. Po jejím odjezdu mu pošle později dopis. Ludvík jí na oplátku pošle pohlednici, která se stane jeho osudem. Za text na ní je popotahován před fakultní výbor a později je z fakulty vyloučen. Komisi vedl právě Zemánek. Pak jde Ludvík na vojnu, mezi „elitu“ armády, totiž PTPáky. Buzerace zde pořádá své orgie.

Nyní se Ludvík znova setkává s Helenou, se kterou se vyspí. Teprve pak mu řekne, že s mužem již tři roky nežije. Ludvík se s ním setká při jízdě králů, on má již ale novou dívku…  Autor: Pitryx

režie:
Jaromil Jireš
 
 
hraje:
Josef Somr (Ludvík Jahn), Jana Dítětová (rozhlasová reportérka Helena Zemánková), Luděk Munzar (Pavel Zemánek), Jaroslava Obermaierová (Markéta Pospíšilová), Evald Schorm (laborant Kostka), Věra Křesadlová (Věra Brožová, Zemánkova přítelkyně), Jaromír Hanzlík (poručík, velitel oddílu PTP), Michal Pavlata (technik Jindra Tkadlečka), Václav Svěrák (studentský funkcionář), Dušan Trančík (studentský funkcionář), Stanislav Litera (voják), Jana Andresíková (hlas z pouličního rozhlasu), Lenka Termerová (studentská funkcionářka), Tomáš Škrdlant (vojín), Zdeněk Kulhánek (svobodník), Petr Pelzer (vojín), Vladimír Drha (vrchní), Iva Janžurová (hlas Brožové), Jaroslav Satoranský (hlas klarinetisty), Vlasta Jelínková (hlas staré ženy), Bohuslav Čáp (hlas houslisty Jaroslava), Milan Švrčina (houslista Jaroslav), Miloš Rejchrt (voják Alexej, třídní nepřítel), Jiří Sýkora (voják Čeněk, malíř), Michal Knapčík (voják), Jiří Cimický (voják), Emil Haluška (voják), Josef Hrubý (voják), Jiří Štíbr (voják), Rostislav Volf (studentský funkcionář), Ferdinand Šnajberk (oddávající na MNV), Jaroslav Blažek (politruk), Manuela Gogolová (mladá žena), Svatopluk Binka (klarinetista), František Vyhlíd (violista), Horymír Sušic (cimbalista), Jaroslav Čech (cimbalista), Karel Piškytl (houslista), Lubomír Svatoš (houslista), Jan Nykl (houslista), Jarin Staněk (houslista), Petr Hrobař (houslista), Josef Vrzala (houslista), Josef Anderle (zpěvák), Jan Vančura (basista), Milan Bajza (vojín), Vlastimil Chejn (vojín), Zdeněk Kopal (vojín), Karel Kryška (vojín), Zdeněk Lipovčan (vojín), Antonín Málek (vojín), Josef Slavík (vojín), Miroslav Souček (četař), Vincenc Moštěk (zpívající starý muž)
 
 
námět:
Milan Kundera (stejnojmenný román)
 
 
scénář:
Milan Kundera, Jaromil Jireš (+ technický scénář)
 
 
kamera:
Jan Čuřík
 
 
hudba:
Zdeněk Pololáník, Jan Seidel (píseň Kupředu, zpátky ni krok), Otakar Horký (píseň Dobre je /Verbuňk/)
 
 
výprava-architekt:
Leoš Karen
 
 
kostýmy:
Helena Anýžová, Zdena Šnajdarová, Nita Romanečová, Naděžda Ptáčková
 
 
střih:
Josef Valušiak
 
 
zvuk:
Adam Kajzar
 
 
dabing:
Vladimír Čech, Milan Friedl, Josef Vrzala
 
 
zpěv:
Jana Dítětová, Alexandrovci, Hradišťan, Vincenc Moštěk
 
 
text písně:
Jiří Pauer, Bedřich Bobek, Anežka Gorlová
 
 
II. kamera:
Jiří Polák
 
 
masky:
Stanislav Petřek, Anna Volšičková, Rudolf Buneš
 
 
dramaturgie:
Zdeněk Bláha
 
 
zástupce vedoucího výroby:
Renée Lavecká
 
 
asistent režie:
Eliška Štíbrová, Ivana Skabranská, Dagmar Švejdová
 
 
asistent kamery:
Stanislav Šťastný
 
 
pomocná režie:
Vladimír Drha
 
 
odborný poradce:
František Říčka
 
 
fotograf:
Jan Kuděla
 
 
spolupráce:
Jana Císařová, Marie Tillerová, Milada Malínská, Leopold Zeman
 
 
nahrál:
Filmový symfonický orchestr, Hradišťan
 
 
vedoucí výroby:
Miloš Stejskal
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.