Zlatá Kateřina (1934)

Zlatá Kateřina
66.1 %
 
 
    Žánr: komedie
    Země: Československo
    Premiéra v ČR: 23.2.1934        
    Délka: 104 min.
„Majitelku obchůdku zachrání před bankrotem příznivá zpráva z Ameriky...“
POZOR, SPOILER

Obchodnice a majitelka obchodu rybami Kateřina Udatná nechce dávat na dluh. Do krámku přichází její rozjívená dcera Lidka se svým kamarádem z dětství, Rudolfem. Vracejí se z bruslení. Dcera vystudovala obchodní akademii. A protože je málo pracovních míst, béře ji matka k sobě do obchodu. Pak dává Rudovi přeložit dopis z Ameriky. V něm se píše o příjezdu nějakého Johna, o kterém Kateřina nic netuší.

Posléze sem přichází pan Pěnkava, který spravuje finance pro Kateřinu. Sděluje jí, že je playte. Ani jedna ryba v kádích už není její. Všichni, včetně služebné Fanynky, přinášejí peníze k záchraně. Ale ona nechce a prohlašuje, že se vzdá až na Olšanech. Do toho přijíždí onen Američan John Sam. A po uvítání začne popisovat rodinné vztahy a také mluví o velkém dědictví. Kateřina z něj vytáhne jeho výši, a když se dozví, že je to tři sta tisíc dolarů, tedy přes šest milionů, udělá se jí nevolno.

Paní Kateřina se pak přestěhuje do obřího domu a vlastně ani nepostřehne, že John a Lidka mají k sobě hodně blízko. Musí totiž vyhazovat podvodníky, kteří z ní chtěli vyrazit peníze. Nu, nikomu se to nepodaří. Mimo matky, která pláče, že chce peníze pro sebe a dítě.

Vztah Lidky a Johna se stává větším a větším. Jenže pak dojde k omylu, kdy John uvidí Lidku, jak se líbá s Rudou. John pochopitelně nemůže vědět, že to bylo jen z přátelství, kdy se oba ujistili, že je nepojí nic než kamarádství. John proto odchází neznámo kam. Do této situace sem přicházejí dva tajní policisté a nařknou Kateřinu z podvodu. K dědictví se prý hlásí pravá dědička. Kateřina končí v žaláři.

Mezitím Lidka a Ruda podnikají všelijaké záchranné akce, ale nezdá se, že by kriminál matce nějak moc vadil. Spíše ona vadí bachařům a veliteli, protože laskavá ta žena si neustále na něco stěžuje, a honí je jak nadmuté kozy.

Lída však konečně sežene Johna - jediného, který může mnohé vysvětlit. Ovšem nakonec vše dokazuje až pan Pěnkava.

Vše se tedy vysvětlilo a život jde dál.  Autor: Pitryx

režie:
Vladimír Slavínský
 
 
hraje:
Antonie Nedošinská (Kateřina Udatná), Lída Baarová (dcera Lída Udatná), Vladimír Borský (dr. Valenta), Otomar Korbelář (John Sam), Jindřich Plachta (Pěnkava), Ella Nollová (Fanynka), Růžena Šlemrová (Kateřina Kremličková), Helena Bušová (Magda), Karel Dostal (vyšetřující soudce), Jan W. Speerger (vězeňský dozorce), Vladimír Řepa (host v horské chatě), Magda Kopřivová (trafikantka Marie Mašková), František Černý (majitel realit Bronislav Lopata), Felix Kühne (zástupce továrny na nedobytné pokladny), Jiří Hron (akcionář), Robert Ford (akcionář), Václav Menger (správce věznice), Fanča Foltová (lyžařka), Eva Gardenová-Skalická (komorná), M. Sokolová (prodavačka), Josef Bunzl (detektiv), Růžena Hofmanová (zákaznice), Pavel Demel (úředník amerického velvyslanectví), Josef Kotalík (policejní komisař), Věkoslav Satoria (akcionář/soudní úředník Macháček), Singing Babies (pěvecký sbor), Hawai band (role neurčena), Václav Pata (číšník)
 
 
námět:
Evžen Hollý (divadelní hra Vzdorovitá Kateřina)
 
 
scénář:
Emil Artur Longen, Vladimír Slavínský
 
 
kamera:
Václav Vích
 
 
hudba:
Josef Kumok
 
 
výprava-architekt:
Štěpán Kopecký
 
 
kostýmy:
Hana Podolská, Jitka Anhertová (klobouky)
 
 
střih:
Antonín Zelenka
 
 
zvuk:
Bedřich Poledník
 
 
vedoucí produkce:
Zdeněk Reimann
 
 
zpěv:
Vladimír Borský, Otomar Korbelář, Singing Babies
 
 
text písně:
Otakar Hanuš
 
 
asistent režie:
Antonín Kubový
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.