Cerven
ohodnotit

Zlatovláska [TV inscenace]

Žánr:
Rok:
1973
Délka:
74 minut
„Oblíbená hudební pohádka o tom, jak dobrosrdečný Jiřík porozuměl řeči zvířat a získal lásku krásné panny.“

Komentáře k filmu Zlatovláska

Řadit dle:  Bodů uživ.  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení
Počet komentářů k filmu: 21
Cardigan
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 15.3.2008
Kouzelná a krásne natocená   pohádka s romantickými   písnickami, urcite patrí   mezi nase nejlepsí. Krásný   princ a okouzlující nezná   princezna. Pohádka jak se   patrí.
Anilvap6
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 21.11.2011
Tato pohádka je pohádka   mého dětství. Byla to moje   nejoblíbenější pohádka,   téměř každý den jsem si   ji pouštěla. Teď ji po   dlouhé době vidím znovu a   líbí se mi ještě víc :)
Angelika2808
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 29.5.2010
Jiříku, co v očích máš...
Netradiční, ale kouzelná   pohádka v nádherném   prostředí zámeckých   skvostů v jižních   Čechách, docela hezká   princezna (spíše severský   typ J. Kotrbové, ale ty   třpytivé zlaté   lokny-óó),krásný a   čestný Jiřík (neméně   úžasný P. Štěpánek),   laskavý král (v milém   podání L. Peška) a   pochopitelně zlo,   ztělesněné krutým   egoistickým vladařem   (skvělý záporák J.   Holý)-korunováno líbivými   písničkami - kromě   J.Kotrbové, kterou   interpretovala J.   Molavcová,všechny zpívali   hlavní představitelé. Tak i   přes místy chmurné scény-   štěstí našlo cestu, zlo   neušlo trestu a na co z toho,   jářku, vinit kořenářku...
Petra.Barbie
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 17.6.2008
Nejhezčí byl Jiřík alias Petr Štěpánek...
...kterého milovala generace   mojí mámy /ona samozřejmě   také/ a já musím jen   říct, že mu to opravdu moc   slušelo a sluší mu to   stále, i v roli Karla IV. v   muzikálu Noc na Karlštejně   v divadle Karlín.   Zlatovláska je jemná   pohádka, plná hezkých   písniček, natočená v   krásném prostředí dvou   zámků - Sychrov a Červená   Lhota. Líbí se mi jak hodný   král tatínek Ladislav   Pešek, tak i zlý král   Jiří Holý...jediné, co   bych vytkla, je samotná   postava Zlatovlásky. Nic   proti Jorze Kotrbové, ale ona   nebyla zrovna princeznovský   typ a myslím, že se pro tu   roli ani moc nehodila, když   jí Jiřík zpíval:   "Zlatovlásko, krásko,   kdoví, co bude dál..."
Jarda.ftr
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 25.12.2010
Nádherná klasika
Kdo jiný uměl natočit ty   nejkrásnější pohádky na   světě než tehdejší   českoslovenští autoři,   scénaristé a režizeři. K   těm nej samozřejmě patří   i Zlatovláska a to bez   osobní polemiky jestli mi   hormony v hlavní roli víc   plaší Kotrbová či jiná   herečka. Zlatovláska je   prostě další skvost v   galerii toho co KDYSI UMĚLI   SKUTEČNÍ UMĚLCI, o těch   současných nepřirozených,   umělých a nadutých   rychlokvaškách se   rozepisovat netřeba. Ti nic   takového už nikdy   nenatočí, rozhodně ne dokud   budou vládnout snobství a   peníze.
Zlatovláska
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 22.6.2011
Jiřík je nejkrásnější pohádkový princ
Tahle pohádka patří mezi   české skvosty.Mám jí moc   ráda nejen kvůli krásnému   Jiříkovi v podání Petra   Štěpánka.Jen Jorga   Kotrbová se mi do role   Zlatovlásky moc nehodila,ale   budiž.To se podepsalo na   bodovém ohodnocení,ale jinak   nemám této pohádce co   vytknout.Neméně krásné   jsou i písničky,které   korunují krásu a kouzlo   této klasické české   pohádky.Jsem pokaždé moc   ráda,když jí   opakují.Spolu s černobílou   Popelkou patří k mým   nejoblíbenějším českým   filmovým pohádkám,které   kdy existovaly.Tímto děkuji   všem hercům,tvůrcům a   všem,kteří se na takovémto   nezapomenutelném veledíle   podíleli.Na důkaz mých slov   jsem se pojmenovala podle   této překrásné pohádky.
hvezdyn
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 9.11.2012
Zlatovláska. Krásná   pohádka plná krásných   písniček. Jelikož působí   spíše depresivně, tak mám   takový pocit, že ne moc   často bývá nasazována na   vánoční obrazovky.

V jedné zemi   žije bohatý a zlý král.   Členem jeho personálu je i   kuchař jménem Jiřík.   Jelikož ten Jiří jednoho   dne zkonzumuje kousek   něčeho, co nemá konzumovat,   začne ihned rozumět tomu, co   si zvířátka povídají.   Příkaz krále, nežrat to,   neuposlechl a král mu na to   přišel. Jenže ve stejný   moment se ten král   dozvěděl o babě, která má   zlaté vlasy. Taky se ta   pohádka podle ní jmenuje.  
A Jiřík dostane   příkaz vydat se na cestu a   tu krásnou pannu zpět   přivést má, jinak bude o   hlavu kratší. Tady, už jako   dítě, mne napadala otázka,   proč by se vlastně měl   vůbec vracet. Vždyť by to   byla hloupost. Akorát mu šlo   o kejhák. Jiřík však   nežil v realitě, ale v   pohádce, a tak šel. Cestou   učinil tři dobré skutky. Od   mraveniště odhodil hořící   větev, nakrmil dvě malá   ptáčátka a rozsoudil   hádající se rybáře o rybu   tím, že jim za ni zaplatil.   Tu rybu pak pustil do vody.   Všechna ta zvířátka mu   slíbila, že až bude   potřebovat, že mu pomohou.   Byla to chytrá a informovaná   zvířátka, protože   věděla, že jejich   záchrance se jmenuje   Jiřík.

S   rybáři Jiřík udělal   ještě jeden kšeft. Věděl,   že zlatovlasá panna žije na   zámku uprostřed jezera a   potřeboval loď. A tak za tu   loď rybářům věnoval   koně. Vůbec nepadlo ani   slovo o tom, že by toho koně   měli vrátit. Zde je totiž   ten okamžik, kde skriptka   filmu někde udělala chybu. A   nejednu.

Král   prý dvanáct dcer měl. A   všechny přibližně ve   stejným věku. Musel mít asi   více partnerek. Nyní to už   byly holky na vdávání.   Jiřík mu vysvětlil proč na   zámek přicestoval a král mu   slíbil, že mu Zlatovlásku   dá, když splní tři   úkoly.

Položme si nyní otázku,   jak se ty mravenci, kterým   Jiřík pomohl, dostali přes   vodu na louku k tomu zámku.   Tam totiž Jiřík plní jeden   ze svých úkolů. Musí   najít všechny perly do   trávy rozsypané. Jiřík se   ani nepokusí pořádně   hledat a už si začne   stěžovat a vzpomínat na   mravence. A najednou se tam ti   mravenci objeví. Asi nějak   překonali vodní překážku   a byli tam. Byl to nějaký   zvláštní zrzavý druh,   který uměl plavat. Ono mu ty   perly nakonec všecky najdou.   Přitom Jiřík byl s   hledáním na tom určitě   lépe. Měl přehled seshora   na travnatou plochu lepší   výhled, než ty mravenci,   kteří museli hledat mezi   jednotlivými stébly trávy.   I v reálu, když se hledá   pohřešovaná osoba v   terénu, tak se využívá   vrtulník.

Druhý úkolem bylo ve   vodě najít ztracený prsten.   Zde k tomu nemám výhrady.  
A třetím úkolem   bylo přinést živou a mrtvou   vodu. To zase obstarali   ptáci. A nebyli modří.   Funkčnost přinesených vod   vyzkoušel na hmyzu a bylo.   Zde jsem si položil otázku,   že mu ta voda neškodila,   když si ji lil na ruce.

Pak už zbývalo   poznat tu pravou mezi   dvanácti princeznami. Zde   Jiříkovi pomohl hmyz. A   čekala jej cesta zpět.   Netěšil se na ni. Zde se   projevuje další chyba   skriptu. Jiřík se   Zlatovláskou jedou na tom   samým koni, kterého   předtím prodal těm   rybářům. Jak jej dostal   zpátky? Asi rybářům zase   dobře zaplatili.

Zlý král už svoji   nevěstu netrpělivě   očekává. Ona se ani nijak   tomu sňatku nebrání.   Jiřík se na to nemůže   koukat a sám o svoji popravu   požádá. Má useknutou   hlavu. Žádné   naturalistické scény při   pohledu na jeho mrtvolu, jen   taková červená čára   napříč přes krk.   Zlatovláska si s sebou   přinesla obě vody. Napřed   na Jiříka použila tu mrtvou   a pak živou. Po té mrtvé   vodě dle subjektivního   hodnocení šmírujícího   krále Jiřík ještě více   zkrásněl. A po té živé   vodě Jiřík obživl.
Král, který při tomto   aktu Zlatovlásku a Jiříka   pozoroval, si ne úplně   uvědomil správný metodický   postup a při aplikaci kapalin   na svoji osobu zkapal.
A s úsměvem na tváři   nám plejáda českých herců   zpívá veselé písničky. Je   to krásná pohádka.
collen
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 24.8.2016
Ve své době docela solidně   natočená klasická pohádka   s chytlavými písničkami.   Dá se na ni podívat i po   letech, ale netuším, nakolik   uspokojí současné dětské   diváky.
Papaja73
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 17.8.2008
Kouzlo této pohádky   spočívá především v   pěkných písničkách,které   se prolínají celým   filmem.Prostředí zámků   Sychrov a Červená Lhota,na   kterých byl snímek   natočen,dýchá romantikou a   takovou tou správnou   pohádkovou atmosférou.Musím   však souhlasit s názorem,že   Jorga Kotrbová v roli   princezny Zlatovlásky opravdu   nebylo tím úplně   nejlepším řešením.Typově   se na tuto úlohu příliš   nehodí.Naopak Petr   Štěpánek je princ jak má   být.Pěkná pohádka.
z.pepa
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 28.10.2012
Moc hezká
Velmi milá, dnes už takto   nenatočitelná pohádka.
Paní Jorga je zde na FDB   v této roli celkem   zavrhovaná, já jí hodnotím   spíš kladně, ano není to   Libuška Šafránková, je   prostě jiná. Když se   podívám jak v dnešních   pohádkách vypadají   princezny, je paní Jorga   přímo skvostná, Jiřík je   prostě Jiřík, hezký,   milý, lehce najivní.
Také si musím   postesknout nad tím do jak   hlubokého bahna upadla   česká pohádka a pohádkové   písničky snad ještě   hlouběji.
curil
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 18.7.2010
Dnes už vlastně klasika   dosahující popularity   Pyšné princezny nebo   "..se zlatou   hvězdou". Nejlepší je   "zpěv" Jiřího   Holého, to je tedy bomba,   vždycky mě pobaví. To   Pepíček Bek je jiná   úroveň, tam to sedí   perfektně.
jarda53
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 23.6.2011
Režisérka Janečková a   její dvorní princ Petr   Štěpánek, a s tohoto   spojení vznikla téměř   kultivovaná pohádka..
efCZa
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 30.9.2010
Zlatovláska patří bezesporu   do kolonky našich   tradičních kvalitních   pohádek. Jasný příběh,   jasně definované dobro a   zlo, nějaká ta   písnička...a pohádka je na   světě. Problémem je zde   ústřední dvojice, kterou   jsem nebrala od malička.   Zlatovlásku (i když to byla   taková spící panna) bych   ještě tolerovat dokázala,   ale Jiřík v podání Petra   Štěpánka byl takový   rozměklý mládenec. V   žádném případě mi   nepřipomínal hrdinu, do   kterého by se princezna měla   zamilovat. Je to sice jen   jedna drobnost, ale vzhledem k   tomu, že se jedná zrovna o   "hlavního muže"   pohádky, stává se z toho   poblém dost velký.
261972
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 28.7.2011
Nezapomenutelná pohádka s   dobrými hereckými výkony.   Příběh se povedl. Nejvíc   se mi líbili kostými a   triky, které jsou sice už   zastaralé, ale na tu dobu   byly dobré. Písničky jsou   dnes legendou a dodnes baví   všechny děti i rodiče
Karius
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 8.11.2012
Nikdy nezapomenu,jak se můj   kámoš ženil a o půlnoci   nám předváděl se svou   nastávající některé   scénky a zpěv z týhle   pohádky. Jako malýmu se mi   Jorga hodně líbila,dneska   spíš jen kroutim hlavou nad   její hereckou prkenností a   Štěpánek na tom nebyl o moc   líp. Nicméně pan Holý a   pan Pešek mi jejich díry ve   výkonech nahradili svými   letitými zkušenostmi a   profesionalitou. Pěkná   pohádka,ale jednou za x let   mi to stačí,máme lepší   --->70%
snekousek
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 22.12.2019
Zlatovláska
... Pohádka mě nikdy nějak   nenadchla. Možná tím, že   zrovna Jorga není ideál   princezny a mě se fakt   nelíbila. Jenže v roce 73   moc velký výběr asi nebyl.   Nemůžu si odpustit napsat   nelogickou věc a to že když   si nalejí oba na ruku mrtvou   vodu proč neumřou? Ale je to   jen pohádka....
SvoKar
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 28.4.2011
Krásné přírodní   prostředí, žádné kulisy,   příjemné písničky,   slušné obsazení, jen J.   Kotrbová (ač určitě velmi   hezká) coby blondýna - to mi   fakt nesedlo! Jak jsem už   zmínil někde jinde, J. Beka   moc nemusím.
Frolíček
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 22.12.2019
Písničková Zlatovláska se   švarným Jiříkem,   chemlonovou princeznou a   nádhernými exteriéry. Nijak   jsem tuhle pohádku   nevyhledávala a přeci jí   znám nazpaměť. Je to už   taková klasika, o pár   lidech, ale s chytlavými   písničkami a pohledným   chlapcem. Zásadně pak   doporučuji přečíst   komentáře níže...viz   podrobný rozbor hvezdyna nebo   informaci, že Jiříkovi k   princezně pomohla kdejaká   verbež.
thejduk
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 30.9.2013
Neprávem opomíjená   klasická pohádka s dobrým   obsazením (P.Štěpánek,   J.Kotrbová, J.Holý).   Určitě lepší než řada   současných pohádek.
red.mann
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 28.12.2021
Klasická česká pohádka s   pěknou hudbou. Jediné co se   mně už jako malému dítěti   moc nelíbilo, bylo obsazení   princezny. Jorga Kotrbová   přece jenom neplnila   představu té krásné   princezny se zlatými vlasy.   :)
wena
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 24.12.2018
Známá pohádka plná   písniček. Jiříkovi   pomůže kdejaká verbež ke   štěstí a lásce.   . .

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih17218minih17218Touha smrti V (1993) 
Death Wish V - The Face of Death n
minih23817minih23817Zítra vstanu a opařím se čajem (1977) 
Zítra vstanu a opařím se čajem n
minih17625minih17625Pyšná princezna (1952) 
Pyšná princezna n
minih41388minih41388Zlatovláska (1973) [TV inscenace] 
Zlatovláska n
minih90305minih90305Babovřesky (2012) 
Babovřesky n
minih14608minih14608Obecná škola (1991) 
Obecná škola n
minih23479minih23479Zahrada (1995) 
Záhrada n
minih39766minih39766Paparazzi (2004) 
Paparazzi n
minih48223minih48223Andělé a démoni (2009) 
Angels & Demons n
minih28549minih28549Krokodýl (2000) [Video] 
Crocodile n


Hodnocení:n12345678910
Reklama

Podobné filmy

Slíbená princezna (2016) [TV film]

 Slíbená princezna (2016) [TV film]
Slíbená princezna n
 
Žánr: pohádka
Země: Česká republika
Režie: Ivan Pokorný

(remake)

TV Program

ČT1 - Klenoty naší krajiny (2015) [T...

11:05 - 11:30

11 minut již uběhlo
14 minut zbývá do konce

ČT2 - Dokonalí mořští predátoři

10:35 - 11:30

41 minut již uběhlo
14 minut zbývá do konce

NOVA - Můj přítel Monk (2002) [TV ser...

10:55 - 11:45

21 minut již uběhlo
29 minut zbývá do konce

Prima - Policie Hamburk (2007) [TV ser...

10:40 - 11:35

36 minut již uběhlo
19 minut zbývá do konce

Reklama