Zuzana Lenoxová (1931)

Zuzana Lenoxová (Susan Lenox (Her Fall and Rise))
82.5 %
 
 

Susan Lenox (Her Fall and Rise)

    Žánr: drama / romantický
    Země: Spojené státy americké
    Délka: 76 min.
Podle románu Davida Grahama Phillipse "Susan Lenox" vznikl v roce 1931 v produkci MGM stejnojmenný film spojující předností komorní hry s životnou a velkolepou inscenací. V tom je rozdíl v té dávné době proti evropskému způsobu, jenž omezoval komorní drama na úzký počet osob bez uvedení komparzu, čímž je soukromý a diskrétní ráz díla téměř přepjatý. Taková Zuzana Lenoxová režiséra Robert Z. Leonarda oproti tomu rámuje dobrodružné peripetie lásky ústřední dvojice, hemžením okolního světa z obrazovým bohatstvím, které v tomto případě je účinnou protiváhou intimního příběhu i protiváhou, jež dá tím účinněji vyniknout jádru filmu. Toto spočívá zcela na bedrech Grety Garbo a Clarka Gableho, dvou hrdinů filmu hodných těch největších úkolů.

Božská Greta je neobyčejně lidská a její umění se zde zjevuje ve všech nejjemnějších odstínech role a přesdstavuje milující ženu ve všech fázích: od prvního vzplanutí přes zoufalství zhrzení k závěrečnému vítězství oddané lásky jí dává k jejímu vynikajícímu herectví mnoho příležitostí. A náš milý knírkatý hrdina Clark Gable je jí rovnocenným partnerem. Je to mužný a přesvědčivý jev, nemající nikde jinde obdoby. Je opravdový ve výrazu, dalekém veškeré snahy po vnějším efektu. Je, je to prostě Clark Gable.

Režisér zde má velkou zásluhu o přísné zachování proporcí a přidáním několika pro diváky sugestivních nálad.  Autor: Asmodej

režie:
Robert Z. Leonard
 
 
hraje:
Greta Garbo (Helga / Susan Lenoxová), Clark Gable (Rodney Spencer), Jean Hersholt (Karl Ohlin), John Miljan (Burlingham), Alan Hale (Jeb Mondstrum), Hale Hamilton (Mike Kelly), Hilda Vaughn (Astrid Ohlinová), Russell Simpson (Doktor), Cecil Cunningham (Madam Panoramia / Pansy), Ian Keith (Robert Lane)
 
 
námět:
David Graham Phillips (román)
 
 
scénář:
Leon Gordon, Zelda Sears, Edith Fitzgerald, Wanda Tuchock (adaptace)
 
 
kamera:
William H. Daniels
 
 
hudba:
William Axt, Leo F. Forbstein
 
 
kostýmy:
Adrian
 
 
střih:
Margaret Booth
 
 
zvuk:
Douglas Shearer, Charles E. Wallace
 
 
výprava:
Cedric Gibbons
 
 
producent:
Robert Z. Leonard
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.