Cerven
ohodnotit

Falešné vztahy

Le fate ignoranti

Další název:
His Secret Life / Nevědomé víly
Země:
Rok:
2001
Délka:
106 minut
Premiéra v ČR:
11/2002
„Po stopách tajného života!“
Popis / Obsah / Info k filmu Falešné vztahy
Antonia a Massimo jsou šťastný, dobře situovaný pár. Žijí na předměstí Říma v krásné vile se zahradou, o dům se jim stará služebná. Jednoho dne Massimo tragicky zahyne při přecházení silnice. Antonia upadá do hlubokého smutku a deprese, život pro ni přestává mít smysl. Když dává do pořádku Massimovy věci, objeví obraz, na jehož zadní straně nachází milostný vzkaz. Z něj se dozvídá, že její manžel jí byl nevěrný a to celých sedm let. Šokovaná Antonia, jejíž život se právě podruhé otřásl v základech, se rozhodne tajemnou ženu najít. Podvědomě cítí, že cestu zpátky najde jedině tehdy, když dostane odpověď na otázku: kdo byla milenka jejího manžela a proč ji Massimo podváděl? Jaký je však její údiv, když zjišťuje, že ona žena je ve skutečnosti muž. Muž jménem Michele, žijící v dělnické čtvrti v podivné komunitě přistěhovalců, homosexuálů a transsexuálů, kde se Antonia zpočátku jen těžko orientuje. Musí se smířit s vědomím, že Massimo tu prožil sedm let svého "druhého" života a také s tím, jak tu byl šťastný. Postupně však sama nachází nový život, zapomíná na smutek a objevuje sílu přátelství i nebývalou hloubku citu. Něžný příběh o lásce, smrti, odpuštění, vzájemném porozumění a hlavně o toleranci natočil jako svůj třetí snímek turecký režisér Ferzan Ozpetek. Jelikož toto prostředí sám důvěrně zná, působí jeho snímek nebývale autenticky. Je natočen citlivě a vyhýbá se prvoplánovým klišé filmů s homosexuální tematikou.


Autor: xebece

Popis / Obsah / Info k filmu Falešné vztahy
Antonia a Massimo, už více než deset let manželé, žijí v pěkné vilce na okraji Říma. Všichni je znají jako "šťastný pár". Když Massimo zahyne při autonehodě, Antonia propadne zoufalství. Přestane chodit do práce, zanedbává přátele a uzavře se do své bolesti - až do dne, kdy se náhodou doví, že Massimo měl sedm let "intimní známost". To ji přinutí překonat bolest a Antonie se rozhodne vyhledat svou sokyni. Pátrání ji přivede do starého domu v dělnické čtvrti, v němž žije velká "rodina" Massimových přátel - mužů i žen různého věku, různého sociálního postavení a různého sexuálního zaměření. Až tady Antonia zjistí, že Massimovou láskou nebyla žena, ale muž, Michele. Snaží se pochopit příčinu Massimova "úletu", a proto, ač s jistým odstupem, navazuje vztah s touto skupinou různorodých lidí, především s Michelem. Oba přece milovali téhož muže…

Ocenění: nejlepší film na lesbickém a gay filmovém festivalu v New Yorku 2002, stříbrná Cena Italského národního syndikátu filmových novinářů pro nejlepšího herce a herečku 2001, nejlepší hraný film na loňském ročníku festivalu Mezipatra 2002.
Kino AERO 2003/11


Popis / Obsah / Info k filmu Falešné vztahy
Antonia, úspěšná a pohledná mladá Italka, která pracuje s pacienty nemocnými AIDS, přichází v autohavárii o svého manžela, kterého hluboce milovala. Při procházení manželovy pozůstalosti se postupně ukáže, že ji manžel již několik let podváděl. Je jasné, že Antonia nenalezne klid, dokud nedokáže odpovědět na otázku s kým a proč ji její milovaný zrazoval. Pátrání po totožnosti manželovy milenky zavede Antonii do „almodovarovského" společenství homosexuálů, transsexuálů, travestitů a různých bizarních imigrantů. Tam Antonia nachází svůj protějšek, se kterým se musela dělit o manželovu lásku – gaye jménem Michele. Prostřednictvím bližšího seznámení a pochopení Michele se může Antonia dozvědět více o svém mrtvém muži. Tureckému režisérovi, žijícímu a pracujícímu v Itálii, Ferzanu Őzpetekovi se podařilo zbavit italský film jeho tradičního klišé (známého například z filmu Život je krásný, kde je Itálie plná sentimentálních, až neskutečně dětinských charakterů žijících v krásném prostředí italského venkova), zároveň se mu podařilo odpoutat se od tradičního zobrazování gay hrdinů a podává velmi reálný a zdravě přirozený obraz. O kvalitách snímků svědčí mj. fakt, že byl vybrán do hlavní soutěže berlínského festivalu a že představitelka hlavní role, výborná Margherita Buyová, získala za svůj herecký výkon nominaci na italskou výroční filmovou cenu Donatellova Davida. Italský národní syndikát filmových novinářů udělil cenu Nastri d'argento pásku za hlavní mužskou roli ve filmu Falešné vztahy Stefanu Accorsimu.

Autor/Zdroj: /Kino AERO


Antonia, úspěšná a pohledná Italka, která pracuje s pacienty nemocnými AIDS, přichází o svého manžela, kterého hluboce milovala. A to hned dvakrát. Nejdříve tragicky zahyne při přecházení vozovky a aby toho nebylo málo , vzápětí se Antonia dozvídá, že jí byl už sedm let nevěrný. Život citově zraněné a podvedené Antonie se otřásl v základech a ona podvědomě cítí, že cestu zpátky jí pomůže najít jedin odpověď na otázku: S kým a proč ji Massimo podváděl? Při svém pátrání po dívce či ženě jménem Mariani se dostává až do bizazní komunity přistěhovalců, homosexuálů a transexuálů, v níž se jen těžce orientuje. Překvapením však zdaleka není konec - onou manželovou milenkou byl totiž ve skutečnosti muž gay jménem Michele.

Autor/Zdroj: /mraveniště


Popis / Obsah / Info k filmu Falešné vztahy
Svůj třetí celovečerní snímek Falešné vztahy považuje režisér tureckého původu Ferzan Ozpetek, žijící v Itálii, za svůj první opravdu italský film. Zatímco první dva tituly vyprávěly o vztazích mezi východním a západním světem, zabývá se jeho poslední film dvěma naprosto odlišnými prostředími z jiného úhlu. Jedním z nich je elegantní a sterilní svět bohaté Antonie, která žije s manželem v uzavřené ulitě luxusní vily na břehu Tibery. Tím druhým je polosvět, do něhož Antoniin muž bez jejího vědomí sedm dlouhých let unikal a kde mu bylo dobře: podkrovní byt v římské čtvrti Ostiense, kde žije v bizarní komunitě mladý pohledný gay Michele se svými přáteli, z nichž ani jeden není podle běžných měřítek „normální“. Jedná se totiž o imigranty, lesbičky, homosexuály, transvestity a transsexuály. Když Antonia po tragické smrti svého manžela náhodou zjistí, že ji muž, s nímž žila čtrnáct let ve šťastném svazku, dlouhou dobu podváděl, podnikne takřka detektivní pátrání, aby našla jeho milenku. Ovšem zjištění, že jde o muže, obrátí její svět vzhůru nohama. Začne si klást otázku, kdo vlastně její manžel byl. Odpověď musí hledat v jeho utajeném světě, který se však nenápadně začíná zmocňovat i jí. Poznává lidi, s jakými se dosud nikdy ve „svém“ světě nesetkala, i když pracuje jako zdravotnice s nemocnými, postiženými AIDS. Překvapí ji jejich názory na lásku, rodinu a přátelství, na pravdomluvnost, lži či podvádění... – Režisérovi se podařilo natočit citlivý pohled nejenom na různé podoby lásky, ale i o hledání sebe sama. Film s neobvyklým příběhem, s výbornými hereckými výkony a s autentickým prostředím režisérovy domovské čtvrti se rozhodně vymyká standardu v našich kinech.
-kat- Filmový přehled 2002/12

Autor/Zdroj: -kat-/Filmový přehled


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Edvin Endre

Endre Edvin

Anna Hřídelová

Hřídelová Anna

Zaváté studánky

Zaváté studánky
Zaváté studánky

Jean Bediebe

Bediebe Jean

Behaving Badly

Behaving Badly
Behaving Badly

Paličova dcera

Paličova dcera
Paličova dcera

Cooky Ziesche

Ziesche Cooky

Silkwoodová (Silkwood)

Silkwoodová
Silkwood

Helen Boll

Boll Helen

Naposled navštívené:
Edvin Endre

Endre Edvin

Anna Hřídelová

Hřídelová Anna

Zaváté studánky

Zaváté studánky
Zaváté studánky

Jean Bediebe

Bediebe Jean

Behaving Badly

Behaving Badly
Behaving Badly

Paličova dcera

Paličova dcera
Paličova dcera

Cooky Ziesche

Ziesche Cooky

Silkwoodová (Silkwood)

Silkwoodová
Silkwood

Helen Boll

Boll Helen