Zari
ohodnotit

Mata Hari

Žánr:
Rok:
1931
Délka:
89 minut
„Příběh slavné špionky první světové války.“
Popis / Obsah / Info k filmu Mata Hari
"Mata Hari", americké filmové drama, čerpá děj z historie známé vyzvědačky, působící za první světové války ve službách německé špionáže v Paříži. V prostředí francouzských vojenských a diplomatických kruhů, zaujatých válečnou situací bojišť, žije démonická žena, tanečnice Mata Hari, která zaplatí smrtí své zrádné poslání, nelekající se ani vraždy.

Titulní roli vytvořila Greta Garbo, suverénní představitelka výstředního a psychopatologického ženství, silná ve scénách cynické vyzvědačské odvahy, slabší v lyrických partiích filmu. Režie jí přisoudila nevhodně rozvleklý úvodní taneční výstup a závěrečný sentimentální akt ve vězení, při nichž americké touhy po efektu a plačtivém dojetí měly nahradit nedostatek spolehlivých dat ze života záhadné ženy.

Ostatní role obsazené vesměs kongeniálními partnery (Novarro, L. Barrymoore) téměř zanikaly před výraznou linií hrdinky Maty Hari, obklopené ponurostí a tajemným šerosvitem, neodpovídajícím skutečnosti. Přes to že režie nevyužila všech bohatých uměleckých možností Grety Garbo, dovedla u diváků udržet napětí americkou rutinou a praxí získanou z filmů z vyzvědačského prostředí.


Autor: Asmodej

Popis / Obsah / Info k filmu Mata Hari
Mata Hari je okouzlující tanečnice, které leží u nohou celá Paříž. Tajná policie jí podezřívá ze špionáže, ale nemá žádné důkazy. Mata Hari svedla nejprve ruského generále Shubina, od kterého získávala informace. Film ovšem začíná okamžikem, kdy do Paříže přiletí jako pilot ruský poručík Rosanov s tajnými depešemi. Ten Matu Hari obdivuje a bláznivě se do ní zamiluje. Přistihne ji ale v bytě generála Šubina, kam si jde pro další instrukce. Když Mata Hari neuspěje se získáním nových informací od generála Šubina a dozví se, že je to právě ruský poručík Rosanov, který má u sebe tajnou depeši s úkolem doručit ji zpět do Ruska, rychle opustí byt generála Šubina a jede za poručíkem Rosanovem. Zatím co ho svádí, její komplic se zmocní tajné depeše a okopíruje ji. Druhý den, kdy s pomocí této okopírované depeše činí další nátlak na generála Šubina, aby s ní spolupracoval dál, generál tento tlak nevydrží a pokouší se udat jak ji, tak poručíka Rosanova. Mata Hari ho během telefonátu zastřelí. Poručík Rosanov se mezitím zřítí s letadlem a přijde o zrak. Proti Mata Hari nejsou u soudu dostatečně pádné důkazy o špionáži. Prozradí se ale sama, když chce chránit před obviněním poručíka Rosanova, do kterého se – proti všem pravidlům špionáže – zamilovala. Je odsouzena k trestu smrti zastřelením. Dojemná je závěrečná scéna, kdy se loučí se svou láskou poručíkem Rosanovem ve vězení, kterému nechala namluvit, že je to sanatorium, ve kterém čeká na operaci.


Autor: IvanR

Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Pustina (2016) [TV minisérie]

00:00 - 01:00

16 minut již uběhlo
44 minut zbývá do konce

ČT2 - CIA vs. Usáma bin Ládin

23:15 - 00:40

61 minut již uběhlo
24 minut zbývá do konce

NOVA - Mizerové II (2002)

23:25 - 02:30

51 minut již uběhlo
134 minut zbývá do konce

Prima - Atentát (1997)

00:05 - 02:15

11 minut již uběhlo
119 minut zbývá do konce

Reklama