Rijen
ohodnotit

Šest pohřbů a jedna svatba

Very Bad Things

Rok:
1998
Délka:
101 minut
Premiéra v ČR:
30.9.1999
„Pánská jízda v Las Vegas - opravdové rozloučení se svobodou - možná i se životem. Skutečný přítel zůstane přítelem - i kdyby vás měl zabít… Mělký hrob nestačí. Je příliš mělký. Svatba bude! Za každou cenu!“
Popis / Obsah / Info k filmu Šest pohřbů a jedna svatba
Každý touží po něčem. Kyle touží po svatbě s Laurou, Laura zase touží pro nádherné svatbě. Ale nejdříve se musí rozloučit se svobodou a to v Las Vegas, kde náhodná smrt odstartuje sérii vražd - ve velice rychlém sledu. Vtip, ironie, nadsázka. Černý humor. Hodně černý humor. Dokáže člověk jít ze strachu přes mrtvoly???

Zdroj: Axocom


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Šest pohřbů a jedna svatba
Kyle(Jon Favreau) a Laura(Cameron Diaz) mají těsně před svatbou,jenomže Kyle si naplánuje rozloučku se svobodou,pořádnou pařbou v Las Vegas.Bohužel pětice kamarádu tu střetne jenom samé něštěstí.Začne to nešťastnou vraždou striptérky.Pak zabijí i strážniho,který vše uvidí a proto musí zemřít,dřív než to někomu řekne.Ťeď si všichni kladou dvě otázky a to jestli mají zavolat policiji a doufat,že dostanou co nejmenší trest,nebo zakopou těla striptérky a pokojového hlídače daleko do pouště.Vyberou si variantu druhou a na vše se snaží zapomenout.I když všechny trápy potíže se svědomím a jeden z nich tomu podlehne,co zapříčiní jeho smrt.Robert Boyd(Christian Slater),který tenhle plán vymyslel,začne likvidovat další členy,kteří by mohli tohle tajemství prozradit.Jenže Kyle má před svatbou a musí se rozhodnout jestli to řekne své ženě Lauře,anebo to nechá tak.


Autor: netopir55

Popis / Obsah / Info k filmu Šest pohřbů a jedna svatba
Svatba s milovanou ženou je úžasná věc, oddaní kamarádi taktéž. Co zlého se může stát? Jediné, po čem Kyle touží, je vzít si krásnou Lauru. Trochu panovačná a vše kontrolující Laura zase touží po pohádkové svatbě. Dříve než si milenci před oltářem řeknou své ano, je třeba rozloučit se se svobodou... Pět kamarádů naplánovalo divokou jízdu v Las Vegas - hudba, alkohol, drogy, rozbitý nábytek... Náhodná smrt odstartuje sérii vražd - kamarád proti kamarádovi, bratr proti bratru, manžel proti manželce... Události berou rychlý spád. Z děje čiší vtip, ironie, nadsázka. Dokáže člověk, kterého žene strach, opravdu jít přes mrtvoly? Originální, drsný a provokativní thriller s prvky nejčernějšího humoru, nečekanými zvraty a napínavými scénami spojuje tarantinovský styl s paradoxním humorem filmu Mělký hrob.


Popis / Obsah / Info k filmu Šest pohřbů a jedna svatba
Scenáristický a režijní debut herce Petera Berga Šest pohřbů a jedna svatba je drastickou černou komedií, jež hromaděním mrtvol připomíná kultovní Mělký hrob (1994) nebo francouzský snímek Serial Lover - Vraždí z lásky (1998). - Ženich Kyle Fisher těsně před svatbou vzpominá nato, co se odehrálo v průběhu několika posledních dnů. Vyjel si se čtyřmi přáteli do Las Vegas zapít svobodu. Jeden z kamarádů přitom nešťastnou náhodou zabil v koupelně najatou striptérku. Vzápětí další z nich, Boyd, zavraždil muže z bezpečnostní služby. Přátelé se rozhodnou vše utajit a rozřezané mrtvoly pohřbít v poušti. Zbytečně napovídající český název jasně naznačuje, že mrtvolám zda-leka ještě není konec. Řady Kyleových kamarádů se povážlivě tenčí a nakonec se do všeho vloží energická nevěsta Laura, odhodlaná dostat se pod čepec stůj co stůj. Její neústupnost se však v překvapivém závěru obrátí proti ní. - Snímek zapadá do současného trendu černých komedií, lehkovážně si pohrávajících s vraždami a se smrtí a občas označovaných jako "nový sadismus" . Pojednává však ošemetné téma bez patřičného nadhledu a zároveň zbytečně realisticky a hystericky. Komedie tak občas sklouzává až k thrilleru a může působit i depresivně: Nezbytná nadsázka se objevuje jen sporadicky, jinak zůstává klopotná snaha šokovat diváka nečekanými zvraty, a brutalitou.

Autor/Zdroj: /Filmový přehled


Bylo jich pět a jeli si zařádit do Las Vegas. Jeden z nich, Kyle, se totiž měl za pár dnů ženit a jeho loučení se svo-bodou mělo být jaksepatří odvázané. Přirozeným vůdcem sku pinky a iniciátorem výletu byl Robert, na první pohled seriózní obchodník, ve skutečnosti ovšem poněkud agresivní podivín. Jeli i věčně rozhádaní bratři Michael a Adam Berkowovi a ml-čenlivý Charles. Těšili se na pořádně divokou jízdu, ale ještě ne-tušili, kde může skončit...
Vyrazili do ulic oslnivého Las Vegas, roztočili to v kasinech, alkohol tekl proudem a koneckonců - co by to bylo za loučení se svobodou, kdyby chyběl kokain, že? Inu a pak, když už byli notně rozhicovaní, přišel zlatý hřeb večera. Do hotelového po-koje našich mládenců vklouzla hezounká asijská striptérka a zá-bava nabrala na obrátkách. Přeskočíme zhruba deset minut bo-hapustého řádění a vrátíme se do děje ve chvíli, kdy na podlaze zkrvavené koupelny pozvolna chladly dvě čerstvé mrtvoly. Párty skončila.
Všichni byli pochopitelně poněkud rozhození. Chladnou hlavu si zachoval jen Robert, ze kterého se podle očekávání vyklubal pokušitelský dábel bez skrupulí. Pro něj byla situace jasná: mo-hou zavolat policii a připravit se na to, že se budou na svět pár let dívat skrz mříže, nebo... "Když si odmyslíte tu hrůzu a tragé-dii, i morální a etický komplikace, který vám vtloukali do hlavy už od první třídy, víte, co nám zůstalo? Šedesátikilovej pro-blém, kterej je potřeba přemístit z bodu A do bodu B."
Bodem B se ukázala být poušt za městem, kde se vrazi
a spoluviníci zbavili svého nákladu a hurá domů! Ne všichni by-li ale tak morálně ohební jako Robert a z výčitek svědomí začalo leckomu pořádně strašit ve věži. Došlo na vzájemná obviňování, hádky a rvačky. Navíc je tu zpočátku nic netušící, leč zvídavá Adamova manželka Lois a Kyleova vdavkami posedlá snouben-ka Laura. Márnice se určitě ještě notně zalidní...
Šest svateb a jeden pohřeb je scenáristický a režijní debut herce Petera Berga, kterého u nás známe především jako dok-tora Billyho Kronka z televizního seriálu Nemocnice Chicago Hope. Zřejmě už jej unavilo léčení lidí a rozhodl se, že jich tedy pro změnu nechá pár oddělat. Jeho prvotina je extrémně černá a cynická komedie, otevřeně přebírající osvědčené postupy od svých úspěšných předchůdců. V řeči hollywoodských produ-centů by se tedy Pohřby daly nejlépe charakterizovat jako Mělký hrob, říznutý Tarantinem a zakápnutý pár extra litříky krve.
Rozhodně to není film pro každého. Pokud pro vás byl napří-klad vystřelený mozek v Pulp Fiction - historkách z podsvětí příliš silné kafe, pravděpodobně z Pohřbů prch-nete po dvaceti minutách. Berg se nás snaží šo-kovat a zároveň pobavit především cynickým a škodolibě krutým přístupem ke svým různo-rodě křiváckým postavám. Pohrává si s vděč-ným tématem v podstatě normálních lidí, kteří musejí pod tlakem okolností odhodit svou civili-zační slupku a provádět zlé a nechutné věci. Problém je ovšem v tom, že antihrdinové filmu nejsou lidsky trojrozměrní, ale smrskli se jen na více či méně komické stereotypy, jejichž vývoj je často nepřirozený a ke konci už sledování je-jich útrap začíná být trošku nudné. A to i přesto, že je většinou hrají docela slušní herci.
Nejvýraznější jsou Christian Slater coby psy-chopatický Robert (bídácká podoba mu sedne podstatně lépe než obvyklí romantičtí sympat'á-ci) a Cameron Diazová v roli vdavkami posedlé snoubenky hlavního hrdiny Kylea. Ostatní herci (Jon Favreau, Jeremy Piven, Daniel Stern) patří většinou mezi typické polohvězdy ze skupiny "odkud já toho chlápka znám?"
Bergův režijní debut je poměrně ambiciózní nízkorozpočtové dílko a je škoda, že uvízlo kde-si na půli cesty k úspěchu. Jako režisér se Berg sice snažil seč mu síly stačily - dal filmu vizuál-ně přitažlivou podobu (byt' se nekonají žádné vi-deoklipové úlety) a fikaně zdůraznil absurditu zobrazovaných morbidností zvolením odlehčené hudby Stewarta Copelanda - ale scénář si přeci jen měl napsat o něco kratší a s větším důra-zem na motivace jednotlivých postav.
Nicméně rozhodně dokázal, že se s ním musí počítat a jeho příští počin, dozajista podstatně méně krvavou romantickou komedii Say It Isn't So, budou produkovat noví hollywoodští miláčci, bratři Farrellyové (Něco na té Mary je).
A co z toho všeho tedy vyplývá? Peter Berg se může škodolibě usmívat pod vousy, opravdu otrlí a cyničtí diváci si k našemu hodnocení mo-hou přičíst dvacet procent, citlivky zůstanou do-ma a já si budu dávat sakra pozor, až jednou pojedu nasávat, fetovat a děvkařit do Las Vegas.

Autor/Zdroj: Vosmik Ondřej/Cinema


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Muž z Ria (1964)

23:15 - 01:05

58 minut již uběhlo
52 minut zbývá do konce

ČT2 - Odhalená stopa (1953)

23:45 - 01:10

28 minut již uběhlo
57 minut zbývá do konce

NOVA - Lhář, lhář (1997)

00:05 - 01:55

8 minut již uběhlo
102 minut zbývá do konce

Prima - Rambo: Do pekla a zpět (2008)

22:50 - 00:20

83 minut již uběhlo
7 minut zbývá do konce

Reklama