Pilíře Země (2010) [TV seriál]

Pilíře Země (The Pillars of the Earth)
84.8 %
 
 
 
 

The Pillars of the Earth

Další název: Die Säulen der Erde; Piliere Zeme (SK)

    Žánr: historický / drama / romantický
    Země: Kanada / Spolková republika Německo
    Délka: 50 min., 50x 8 dílů
Výpravný osmidílný seriál přináší na televizní obrazovky obraz Anglie dvanáctého století, jaký předestřel ve svém stejnojmenném knižním bestselleru Ken Follett.

Po smrti krále Jindřicha I. Anglického se rozpoutá válka o následnictví mezi Štěpánem III. z Blois a jeho sestřenicí Matyldou. Na pozadí těchto událostí se odvíjí vyprávění, jehož středobodem je stavba katedrály ve fiktivním městě Kingsbridge. Sága se zaměřuje na řadu postav napříč všemi úrovněmi tehdejší společnosti - od nuzného stavitele a jeho rodiny, přes mnichy i vysoce postavené církevní hodnostáře až po šlechtice různého vlivu i samotné svářící se členy královského rodu. Vyprávění sleduje jednak životy, lásky a každodenní trampoty obyčejných lidí, ale také se zaměřuje na mocenské pletichy a politikaření ve světské i církevní sféře. Současně se skrze stavbu katedrály do děje promítají proměny v dobové architektuře, která zrovna přecházela z románského slohu ke gotice.
Projekt adaptovat Follettovu nejúspěšnější knihu vzešel od německé společnosti Tandem Communications, která se specializuje na výpravné televizní projekty a adaptace bestsellerů jako The Company, Titanic: krev a ocel, Království prstenu, Hádův faktor či Vesmírná exploze. Pilíře země byly nakonec realizovány v koprodukci s kanadskou firmou Muse Entertainment a britsko-americkou společností Scott Free Films, jejímiž zakladateli jsou slavní režiséři hollywoodských blockbusterů Ridley a Tony Scott. Roční produkce, zahrnující natáčení v Rakousku a Maďarsku, stála 40 milionů dolarů. Hlavních i vedlejších rolí se zhostili začínající i mezinárodně známí herci z Anglie, Ameriky a Německa jako Ian McShane, Rufus Sewell, Matthew Macfadyen, Eddie Redmayne, Hayley Atwellová, Sarah Parishová, Natalia Wörnerová, Götz Otto, Tony Curran či Donald Sutherland.

režie:
Sergio Mimica-Gezzan
 
 
hraje:
Ian McShane (Waleran), Matthew Macfadyen (převor Philip), Eddie Redmayne (Jack Jackson ), Hayley Atwell (Aliena ), Sarah Parish (Regan Hamleigh ), Natalia Wörner (Ellen), David Oakes (William Hamleigh), Anatole Taubman (Remigius), Sam Claflin (Richard ), Tony Curran (kráľ Stephen), Liam Garrigan (Alfred), Götz Otto (Walter), Rufus Sewell ( Tom Staviteľ), David Bark-Jones (Francis ), Jody Halse (Johnny Eightpence), Alison Pill (Maud ), Skye Lourie (Elisabeth), John Pielmeier (Cuthbert), Skye Bennett (Martha), Sidney Johnston (Jonatan), Matt Devere (Gloucester ), Lisa Millett (Kate ), Robert Bathurst (Percy Hamleigh), Clive Wood (Kráľ Henry I.), Donald Sutherland (Bartholomew), Gordon Pinsent (Arcibiskup), Freddie Boath (Henry ako 15 ročný), Kate Dickie (Agnes), Douglas Booth (Eustace), Peter Linka (měšťan), Tatiana Szalay (Gabrielova matka), Istvan Szori, Tibor Pintér (Shareburg), Mark C. Phelan (Otto), Gabi Fón
 
 
námět:
Ken Follett
 
 
scénář:
John Pielmeier
 
 
kamera:
Attila Szalay
 
 
hudba:
Trevor Morris, Marcel Závodi
 
 
výprava-architekt:
Kreka Kjnakovic
 
 
střih:
Sylvain Lebel, Richard Comeau
 
 
zvuk:
Antoine Morin
 
 
vizuální efekty:
Tomáš Kalhous (vedoucí 2D oddělení), Lukáš Herrmann
 
 
dirigent:
Petr Pololáník
 
 
producent:
Jonas Bauer, Rola Bauer, Ron Diamond, Howard Ellis, Adam Goodman, Tim Halkin, Michael Prupas, Malcolm Reeve, John Ryan, Ridley Scott, Tony Scott, David W. Zucker, David A. Rosemont
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.