Tajemnica Enigmy (1979) [TV seriál]

Tajemnica Enigmy

Další název: Sekret Enigmy / Secret of Enigma

    Žánr: dobrodružný / válečný / drama
    Země: Polsko
    Délka: 158 min.
Mladí inženýři - matematici Marian Rejewski, Jerzy Różycki, Henryk Zygalski a jejich velitel, podplukovník Gwidon Langer jsou kryptografové generálního štábu předválečné polské kontrarozvědky. Středem jejich zájmu se postupem času stává hlavně pozoruhodný kódovací přístroj ENIGMA, používaný německou armádou.

Určitých výsledků v prolomení šifry dosahují už před vypuknutím 2. světové války a ve své práci pak pokračují i ve francouzském exilu. Seriál zobrazuje jejich dramatické osudy od počátků výzkumu v Poznani a Varšavě, přes následný útěk Evropou a pronásledování Abwehrem, až do vítězného roku 1945. Můžeme zde sledovat jak jejich mravenčí práci,která měla značný vliv na průběh války, tak i osobní (a často velmi tragické) osudy všech zůčastněných, jejichž jména se zakládají na pravdě.

Jerzy Różycki utonul roku 1942 během výkonu služby v moři, Rejewski a Zygalski se po okupaci Francie dostali do Španělska, kde však byli zajati a na svobodu se dostali jen díky přímluvě Červeného kříže. Jejich další cesta vedla do Anglie, kde až do konce války sloužili ve štábu polských ozbrojených sil. Méně štěstí už měl plk. Langer, který padl do rukou gestapa a strávil několik roků v zajateckém táboře. Další z důležitých postav seriálu je i francouzský major Gustave Bertrand, díky němuž se svět o polském podílu na rozluštění tajemství Enigmy později dozvěděl.  Autor: green-tea

režie:
Roman Wionczek
 
 
hraje:
Jolanta Wollejko (Jadwiga Palluthová), Piotr Fronczewski ( Jerzy Różycki), Ewa Borowik ( Irena Olańská), Henryk Bista ( Brochwitz), Andrzej Szczepkowski (plukovník Bertrand), Jan Machulski (plukovník Rudolf), Emil Karewicz (podplukovník Szlich), Stanisław Zaczyk (plukovník Menzies), Ewa Żukowska (Barbara Różycká), Jerzy Kamas (komodor Alistair Denniston), Janusz Zakrzeński (plukovník Langer), Tadeusz Pluciński (inženýr Palluth), Piotr Garlicki ( Henryk Zygalski), Maciej Damięcki ( Ludomir Danilewicz), Jerzy Nowak (Alexander Cadogan)
 
 
scénář:
Roman Wionczek, Stanisław Strumph-Wojtkewicz
 
 
kamera:
Jacek Zygadlo
 
 
hudba:
Jerzy Maksymiuk, Henryk Kuźniak
 
 
střih:
Zbigniew Nawrocki, Malgorzata Domalik, Jadwiga Zajicek
 
 
výprava:
Elżbieta Karwańska, Zenon Różewicz
 
 
producent:
Janusz Wojtowicz, Elzbieta Heleniak, Bozena Jodlowska, Kajtek Kowalski, Irena Michalak, Konstanty Szwemberg, S. Naptorkowski, B. Nowak, Jan Starostecki, Jerzy Rzechowski, Marianna Pietrzak
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.