Mastermind (2006) [TV epizoda]

Mastermind
90 %
 
 

Další název: Der unsichtbare Gegner

    Žánr: krimi / drama / mysteriózní / thriller
    Země: Dánsko / Finsko / Spolková republika Německo / Norsko / Švédsko
    Délka: 98 min.
Postavu Kurta Wallandera stvořil švédský spisovatel, dramatik, scenárista a bojovník za lidská práva Henning Mankell, poprvé ji představil v románu Vrazi bez tváře v roce 1991. Jde po Martinu Beckovi o druhého švédského policistu, který dobyl svět, jakkoliv se stihl objevit pouze v deseti románech a několika povídkách. Celosvětovému ohlasu wallanderovské série nepochybně pomohly i četné filmové a především televizní adaptace, v nichž se postupem času v hlavní roli vystřídali Rolf Lassgård, Krister Henriksson a v nejslavnější verzi koprodukované britskou BBC Kenneth Branagh.

Epizoda Wallander – Mastermind patří k jednomu z mála dílů série, který byl distribuován i v kinech, což je znát na jeho obrazové stylizaci. Dánský režisér výpravných historických koprodukcí (jako Arn / Arn – Tempelriddaren, 2007) Peter Flinth dokazuje, že i žánru krimi dobře porozuměl. Se zkušeným kameramanem Ericem Kressem buduje bezchybně nervní atmosféru případu, v němž si psychopatický vrah hraje s ystadskými policisty jako kočka s myší.

Pomáhají mu i vynikající herci. Krister Henriksson se stal Wallanderem poprvé právě v roce 2005, krátce před svými 60. narozeninami, do roku 2013 jej ztvárnil celkem dvaatřicetkrát. Jeho podání se více blíží knižní předloze, není tak uhlazené a plakátové jako to Branaghovo. Tato švédská televizní série se navíc na rozdíl od té předchozí s Lassgårdem staví na vlastní nohy a rozvíjí pod Mankellovou supervizí nové příběhy postav nezávisle na knižních předlohách. Součástí týmu je tu tak i Wallanderova dcera Linda ve strhujícím podání Johanny Sällströmové. Její pojetí postavy dokonce Mankella inspirovalo ke knižnímu spin-offu s Lindou. Poté, co nadaná mladá herečka o dva roky později spáchala kvůli dlouhotrvajícím depresím sebevraždu, ale zdrcený spisovatel od rozpracované série upustil.

Aleš Říman
Letní filmová škola Uherské Hradiště 2017

režie:
Peter Flinth
 
 
hraje:
Krister Henriksson (Kurt Wallander), Johanna Sällström (Linda Wallanderová), Ola Rapace (Stefan Lindman), Douglas Johansson (Martinsson), Angela Kovács (Ann-Britt Höglundová), Mats Bergman (Nyberg), Fredrik Gunnarson (Svartman), Marianne Mörck (Ebba), Stina Ekblad (koroner), Michael Nyqvist (Lothar Kraftzcyk), Sally Carlsson (Therese), Lisa Lindgren (Elisabeth), Suzanna Dilber (Jolanta), Håkan Bengtsson, Anna-Sara Kennedy (zdravotní sestra), Birgitta Smiding (paní Öbergová), Britta Billsten (sousedka), Patrik Karlson (pošt. doručovatel 2)
 
 
námět:
Henning Mankell (příběh)
 
 
scénář:
Stefan Ahnhem, Henning Mankell
 
 
kamera:
Eric Kress
 
 
hudba:
Adam Nordén
 
 
výprava-architekt:
Anna Asp
 
 
kostýmy:
Gabriella Ekman
 
 
střih:
Søren B. Ebbe
 
 
zvuk:
Pelle Sandberg, Linda Forsén, Per Nyström, Per Sundström, Ulf Olausson, David Silverin, Gábor Pasztor, Christian Christensen
 
 
koproducent:
Hans-Wolfgang Jurgan, Tobias Bringholm, Ralf Ivarsson
 
 
koordinátor kaskadérů:
Kimmo Rajala
 
 
vizuální efekty:
Claus Greffel
 
 
výkonný producent:
Peter Bose, Åsa Sjöberg
 
 
producent:
Ole Søndberg
 
 
casting:
Tusse Lande
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.