Cerven
ohodnotit

Adaptace

Adaptation

Žánr:
Rok:
2002
Délka:
115 minut
Premiéra v ČR:
14.8.2003
„Nicolas Cage v kůži Charlieho Kaufmana. Zapeklitá komedie o zloději orchidejí a scenáristovi v krizi.“
Popis / Obsah / Info k filmu Adaptace
Americká bláznivá tragikomedie o scenáristovi v krizi. Tak by se nejspíše velmi zjednodušeně dal popsat příběh, v němž scenárista Charlie Kaufman popisuje své vlastní filmařské zážitky. Po úspěšném filmu V kůži Johna Malkoviche se už podruhé spojil s režisérem Spikem Jonzem, aby opět promyšleně propojil realitu s fikcí, na jednu mystifikaci navršil další. Hlavním hrdinou ale tentokrát udělal sám sebe! Scenárista Charlie Kaufman má v Hollywoodu pověst jednoho z největších podivínů, který dokáže skvěle stvořit vykolejený svět. V praktickém životě, je trochu nemožný až trapný a při styku s ženami zcela neschopný. Zato jeho bratr – dvojče, Donald je pravý opak. Svádění žen z filmového štábu zvládá bez problémů a v okamžiku, kdy se pokusí napsat první scénář, je z toho trhák. Charliemu bratrovy snahy připadají laciné, sám totiž pro film adaptuje komplikovanou knihu Susan Orleanové o svérázném sběrateli orchidejí. A to není všechno. V okamžiku jeho nejhlubší tvůrčí krize Donald Charliemu dokonce nabídne, aby se stejně jako on vydal k jistému McKeemu na kurzy tvůrčího psaní?

Film Adaptace zachycuje zrod díla se všemi záludnostmi a problémy, současně s působivou nadsázkou překračuje mnohé filmařské stereotypy. Zaujme skvělými hereckými výkony, ale také působivou kamerou Lance Acorda a hudbou skladatele Cartera Burwella. Není náhodné, že snímek získal mnohá uznání: Charlie Kaufman obdržel cenu BAFTA za scénář (pod nímž je však se záměrnou mystifikaci podepsán s neexistujícím Donaldem Kaufmanem), Chris Cooper za svůj herecký výkon (John Laroche) obdržel Zlatý glóbus a Oscara, Meryl Streep (Susan Orleanová) byla oceněna Zlatým glóbem a režisér Spike Jonze si odvezl Stříbrného medvěda z MFF v Berlíně.

V anglickém znění s titulky.

Zdroj: ČT


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Adaptace
Skvělý scénář, vynikající herci, humor – jen krátký výčet toho, co film dělá filmem pro diváky, a nikoliv jen pro kritiky. Už 3. června vycházejí hned dva tituly, které se mohou těmito přívlastky pyšnit, na DVD v edici FILMX.

Film Adaptace režíroval Spike Jonze, jehož dílem je i film V kůži Johna Malkoviche. Právě tento snímek poprvé spojil Jonzeho se scenáristou Charliem Kaufmanem. Vzhledem k tomu, že se jednalo o spolupráci úspěšnou, oba autoři si ji zopakovali na Adaptaci. Opět je tu balanc mezi skutečností a fikcí a neuvěřitelná, originální zápletka. Hrdinou vyprávění udělal tentokrát Kaufman sám sebe. Až na to, že v reálném životě nemá žádné dvojče. A ani se nepodobá Nicolasi Cageovi, který hraje hlavní dvojroli bratrů scenáristů. Zatímco intelektuál Charlie se mučí tvůrčí krizí a prací na „velkém příběhu“, jeho společenské a ne příliš inteligentní dvojče Donald napíše bestseller. V další rovině vyprávění se setkáváme se spisovatelkou v podání Meryl Streep píšící o své platonické lásce k lovci orchidejí (Chris Cooper).
Charlie Kaufman získal cenu BAFTA za scénář a nominaci na Oscara, film slavil úspěchy i na poli hereckých výkonů: Chris Cooper obdržel Zlatý glóbus a Oscara, na Oscara byli nominováni Nicolas Cage i Meryl Streep (dostala i Zlatý glóbus) a Spike Jonze si odvezl Stříbrného medvěda z MFF v Berlíně.
HCE 4.6.2010 distributor DVD


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Adaptace
Před čtyřmi lety, při natáčení komedie Spikea Jonzeho V kůži Johna Malkoviche, začíná vyprávění, jehož hrdinou je scenárista Charlie Kaufman. Po úspěchu filmu nemá Charlie o pracovní nabídky od producentů nouzi: nakonec přijme adaptaci non-fiction bestselleru Zloděj orchideji. Protože jde o knihu, jež se nevyznačuje přehledným příběhem, dostává se Charlie do problémů, které rychle přerůstají v mučivou tvůrčí krizi. Situaci nevylepšuje ani Charlieho dvojče, jež mu ambiciózně fušuje do řemesla. Do rohu tlačí Charlieho i autorka knihy a její protagonista, takže není divu, že vznikající text se stále výrazněji odchyluje od předlohy a víc připomíná realitu. Charlie Kaufman se po filmu V kůži Johna Malkoviche už podruhé spojil s režisérem Špikem Jonzem, aby opět rafinovaně smísil realitu s fikcí. Hrdinou vyprávění tentokrát udělal sám sebe. Sluší se ale podotknout, že ve skutečnosti nemá žádné dvojče a že se nijak nepodobá Nicolasi Cageovi.
38. MFF Karlovy Vary


Popis / Obsah / Info k filmu Adaptace
Tragikomedie Adaptace navazuje na předchozí snímek režiséra Spikea Jonzeho a scenáristy Charlieho Kaufmana V kůži Johna Malkoviche (1999, FP 4/2000) nejen tím, že začíná na natáčení tohoto filmu, ale i komplikovanou mystifikační strukturou. Zatímco v předešlém titulu byl jedním z hrdinů skutečný hollywoodský herec hrající sám sebe, tentokrát je protagonistou Kaufman sám. Ve vyprávění, rafinovaně mísícím fikci s realitou, hraje Nicolas Cage nejen Charlieho Kaufmana, ale i jeho neexistujícího(!) bratra-dvojče Donalda, jenž je dokonce v titulcích uveden jako spoluscenárista a jehož "památce" je snímek věnován. Námětem Adaptace je tvůrčí krize, do níž Kaufman upadl, když přijal nabídku převést na plátno knihu Zloděj orchidejí, kterou newyorská novinářka Susan Orleanová napsala na základě svého setkání s bizarním pěstitelem orchidejí Johnem Larochem. Scenárista se ve snaze zachovat věrnost duchu předlohy dostává do problémů. Krize zasahuje i jeho soukromí: muž podléhá depresím a ztrácí milovanou houslistku Amelii. Zároveň se osamostatňuje jeho přihlouplé dvojče Donald, kterého třídenní rychlokurz kvalifikuje k sepsání banálního, leč úspěšného thrilleru. Neurotický hrdina poté prožije platonické vzplanutí k Orleanové. Zjistí však, že idealizovaná žena propadla Larocheovu vulgárnímu kouzlu a věnuje se s ním konzumaci a prodeji drogy získávané z orchideje přízračné (polyrrhiza lindenii). Zároveň Charlie dopisuje scénář, který není prostou adaptací knihy, ale i popisem probíhajících událostí, v němž se ovšem stále výrazněji prosazuje Donaldovo komerční hledisko. – Titulní název Kaufman vnímá nejen jako převod z jednoho "média" do jiného, ale i jako přizpůsobivost podmínkám, která je podle Charlese Darwina rozhodující v boji o přežití a ve vývoji druhů. Motiv poruchy mnohočetné osobnosti, jíž trpí hrdina Donaldova thrilleru, lze zároveň aplikovat i na protagonistu: Adaptace se tak jeví jako další z Kaufmanových psychologických příběhů, zkoumajících krizi moderního člověka jako jedince i příslušníka lidského druhu. - Podobu filmu určuje svébytně nervní způsob vyprávění, těkající ve vypravěčské osobě, v prostoru i v čase. Znovu se však ukazuje, že Kaufman dosud čeká na režiséra, který by dokázal jeho originální koncept podpořit a rozvinout v inscenační rovině. - Upozorňujeme, že některé pasáže nabízejí různé možnosti výkladu.
-ap-, Filmový přehled 2003/8

Autor/Zdroj: -ap-/Filmový přehled


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Štěstí krále Alfonse (1996) [T...

13:05 - 14:05

41 minut již uběhlo
19 minut zbývá do konce

ČT2 - Vysílací čas vyhrazený pro kan...

13:30 - 13:50

16 minut již uběhlo
4 minut zbývá do konce

NOVA - Hříchy pro pátera Knoxe (1992)...

13:00 - 14:20

46 minut již uběhlo
34 minut zbývá do konce

Prima - Zahradník po ruce

13:30 - 14:10

16 minut již uběhlo
24 minut zbývá do konce

Reklama