Cerven
ohodnotit

Auta

Cars

Rok:
2005
Délka:
121 minut
Premiéra v ČR:
13.7.2006
„Láska prochází pedálem“
Popis / Obsah / Info k filmu Auta
Namyšlený závodní vůz Blesk si myslí, že nikoho nepotřebuje a dělá, že slovo týmová práce nikdy neslyšel. Cestou na důležité závody však zabloudí a dostane se do Kardanové Lhoty, kde je kvůli překročení povolené rychlosti odsouzen v rámci veřejně prospěšných prací k opravě místní silnice. Samolibý Blesk v zapadlém městečku pozná nejen, co je to týmová práce, ale také kamarádství a dokonce láska, když se zamiluje do advokátky Sally pod kapotou sličného porsche…

Snímek režíroval zkušený tvůrce John Lasseter (Toy Story – Příběh hraček, Život brouka aj. filmy) a je věnován jeho spolurežisérovi Joeu Ranftovi, který během jeho výroby paradoxně zemřel při autonehodě.

Zdroj: ČT


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Auta
Sebevědomý závoďák Blesk chce vyhrát Závod o zlatý píst. V poslední zatáčce mu ale prasknou pneumatiky, protože ho nezajímají mechanici ani týmová spolupráce. Na prvním místě tak skončí hned tři nejrychlejší a rozhodnout má až další závod za týden v Kalifornii. Blesk je rozhodnutý ho vyhrát a hned na něj také vyrazí. Cestou ale omylem sjede ze svého kamionu a ocitne se kdesi v pustině v zapadlém městečku Kardanová Lhota.

Protože jel moc rychle a poničil silnici, odsoudí ho soud k tomu, aby ji dal zase do pořádku. Seznámí se při tom se všemi svéráznými obyvateli Kardanovy Lhoty. Oprava se mu moc nedaří, nechá se tedy vyzvat na závod místním doktorem, který dřív také soutěžil a dokonce vyhrál tři zlaté písty – vítěz má potom opravit silnici.

Blesk během závodu dostane smyk a uvízne v kaktusech, silnice je tedy opravdu na něm. Z Bleska a obyvatel městečka se však postupem času pomalu stávají přátelé. Nejvíc si rozumí s modrým porsche Sally, která mu vypráví, že Kardanova Lhota nebyla vždycky konec světa. Než kolem ní postavili dálnici, byla na hlavním tahu a žilo to tam. Ve chvíli, kdy Blesk dokončí silnici, přiřítí se do městečka novináři a všichni, kdo Bleska celou dobu hledali, včetně jeho kamionu Macka a manažera Harva. Blesk se tedy vydá na závody. Víc než na vítězství ale myslí na své nové kamarády a na Sally...

Zdroj: FTV Prima


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Auta
V celovečerních projektech studia Pixar, jež se úspěšně specializuje na počítačově animované 3D filmy, nehrají moc lidé, nýbrž věci či zvířata. Tentokrát jsou hrdiny mravoučného a tak trochu staromilského a nostalgického snímku Auta opravdu jen vozy či vozítka různých značek, druhů, typů a stáří. Jejich svět se však jinak velmi podobá světu lidí, včetně všech záporných i kladných vlastností. Nescházejí v něm tedy podrazy, sobectví, ješitnost, ale ani láska a přátelství. - Samolibý závodní vůz Blesk se sám považuje za sólistu a nepotřebuje nikoho. Jenže cestou na rozhodující závod o Zlatý píst zabloudí po staré silnici 66 do zapadlé Kardanové Lhoty. Kvůli porušení předpisů je tu odsouzen k vyasfaltování místní silnice. Při tom postupně poznává cenu kamarádství a dokonce se zamiluje do místní advokátky Sally (což je pohledné porsche Carrera). V závodě prohraje, ale stejně je oslavován více než proradný vítěz, protože se zachoval čestně a nezištně. Díky němu se Sally splní její sen: do městečka se vracejí návštěvníci a tedy i prosperita. - Snímek má všechny znaky rodinné animované komedie Pixaru: výborné nápady i jejich zpracování, humor, nadhled, nekonečnou fantazii, invenci a vynalézavost, zdařilou antropomorfizaci "neživých" objektů a konec konců i očekávaný jednoduchý mravní apel. Opět přesvědčuje o kvalitách týmové práce a o neustále progresi v počítačových technikách (namísto tradičních animací vlasů, chlupů či kůže zde specialisté řešili problémy, spjaté se záblesky na kapotách, i to, jak nejlépe jednotlivé protagonisty i pouhé statisty charakterizovat a oživit). - Režie se po čase ujal kmenový tvůrce firmy John Lasseter s dalším stálým členem týmu Joem Ranftem (1960-2005), který tragicky zahynul a kterému je film věnován. Zdá se, že v hledišti si přijdou na své zejména otcové; pro malé děti je snímek možná až zbytečně dlouhý. - Auta jsou prvním filmem Pixaru po jeho koupi Disneyho studiem. – K filmu je připojena krátká animovaná grotesla Koncert pro jednoho (FP 8/2006z, str. 35).
Tomáš Bartošek, Filmový přehled 2006/8,


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Auta
Když se začínající, avšak velmi ambiciózní závodní auto Blesk McQueen během cesty na velkolepý šampionát Zlatý píst neočekávaně zatoulá do ospalé Kardanové lhoty u Silnice 66, naučí se, že opravdová radost ze života se neskrývá za cílovou rovinkou, ale na cestě k ní. Auta ze lhoty, s nimiž se v průběhu svého putování napříč Amerikou seznámí, mu ukáží, že na světě existují i důležitější věci než trofeje, sláva a sponzoři.


oficiální text distributora

Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

Podobné filmy

Auta 3 (2017)

 Auta 3 (2017)
Auta 3 n
Cars 3
Žánr: animovaný / dobrodružný / komedie
Země: Spojené státy americké
Režie: Brian Fee

(pokračování)

Letadla (2013)

 Letadla (2013)
Letadla n
Planes
Žánr: animovaný / rodinný / komedie
Země: Spojené státy americké
Režie: Klay Hall

(spin-off)

Auta 2 (2011)

 Auta 2 (2011)
Auta 2 n
Cars 2
Žánr: animovaný / komedie
Země: Spojené státy americké
Režie: Brad Lewis, John Lasseter

(pokračování)

Cars Toon: Burákovy povídačky (2008) [TV seriál]

 Cars Toon: Burákovy povídačky (2008) [TV seriál]
Cars Toon: Burákovy povídačky n
Mater's Tall Tales
Žánr: animovaný
Země: Spojené státy americké
Režie: Rob Gibbs, John Lasseter, Victor Navone

(spin-off)

Burák v Tokiu (2008)

 Burák v Tokiu (2008)
Burák v Tokiu n
Tokyo Mater
Žánr: animovaný
Země: Spojené státy americké
Režie: John Lasseter, Rob Gibbs, Victor Navone

(spin-off)

Burák a Bludička (2006)

 Burák a Bludička (2006)
Burák a Bludička n
Mater and the Ghostlight
Žánr: animovaný / komedie
Země: Spojené státy americké
Režie: John Lasseter, Dan Scanlon

(spin-off)

TV Program

ČT1 - --

12:00 - 12:20

1 minut již uběhlo
19 minut zbývá do konce

ČT2 - Šestinedělí napospas

11:55 - 12:25

6 minut již uběhlo
24 minut zbývá do konce

NOVA - Polední Televizní noviny, Spor...

12:00 - 12:20

1 minut již uběhlo
19 minut zbývá do konce

Prima - Policie Hamburk (2007) [TV ser...

11:40 - 12:35

21 minut již uběhlo
34 minut zbývá do konce

Reklama