Cerven
ohodnotit

Komentáře k filmu Dáma

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Hodnocení
Počet komentářů k filmu: 1
m6k
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 12.4.2017
Mnoho tváří Bessona
Luc Besson je režisér mnoha   rozmanitých tváří, krom   komerčně úspěšných   akčních příběhů, ala   Hollywood, natočených ve   stylu pro trochu   náročnější diváky, (jako   např. Brutální Nikita,   Leon). Točí také   originální sci-fi   příběhy, (Pátý element).   Nebo velkolepé historické   eposy, (Johanka z Arcu). Na   druhé straně ale točí i   podivně „artové filmy“   pro milovníky   „nezávislých filmů“,   (Podzemka, Magická hlubina,   Angel A). A stejně tak   dokáže natočit klasický   životopisný film „ze   současnosti“, jako je film   Dáma. Ten vcelku   konvenčním, (ale filmařsky   velice kvalitním), způsobem   přibližuje životní   příběh barmské disidentky   Aun San Su Ťij. Dcery   zavražděného generála Aun   Schana, který v roce 1947   vyjednal nezávislost Barmy na   Británii a v témže roce byl   zavražděn svými konkurenty.   Aun Su Ťij vystudovala na   Oxfordu v Anglii, kde se   seznámila se svým manželem   Michaelem Arisem, se kterým   má dvě děti. Do Barmy se   vrátila v roce 1988, aby se   starala o svou nemocnou matku.   V tomto roce se odehrály v   Barmě velké demonstrace, po   kterých se ujala moci   vojenská junta. Su Tij se   zapojila do politiky a stala   se představitelkou odpůrců   barmského vojenského   režimu, dlouhodobě   vězněnou v „domácím   vězení“. Přičemž jí   byla nabídnuta svoboda, pokud   zemi opustí. To ale odmítla.   Strana Národní liga pro   demokracii pod jejím vedením   výrazně vyhrála volby v   roce 1990. Vojenská junta je   ale prohlásila za neplatné a   zůstala u moci. V roce 1991   jí byla udělena, (na návrh   Václava Havla – sic!),   Nobelova cena míru.
Krom „politické   story“ je film i příběhem   velké odloučené lásky s   jejím manželem Arisem,   který jí zůstal věrný a   podporoval jí, po zbytek   svého života, přestože   už se s ní nikdy nesetkal. V   roce 1999 zemřel, poté, co   mu ani jako vážně   nemocnému, nedovolily   barmské úřady Su Ťij   navštívit.
Silný   film, který ovšem zřejmě   příliš neuspokojí akční   fanoušky Luca Bessona, je   spíše pro obdivovatele těch   jeho dalších filmových   tváří.

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama