Duben

Zajímavosti u osobností uživatele green-tea

green-tea

green-tea zprava

Napsat uživateli zprávu

oblíbený

Přidat uživatele do oblíbených

  

Řadit dle:   Názvu filmu   |   Od nejnovějších

Počet zajímavostí k osobnostem: 29
Václav Babinský
Přidáno: 8.4.2013
Během své loupežnické "kariéry" se V. Babinský nějakou dobu skrýval v okolí polského města Lodže. Proč právě tady??? Zajímavé je, že zde je dodnes poměrně časté příjmení Babinski, což ukazuje na určitou možnost polského původu Babinského předků.
Zdeňka Baldová
Přidáno: 25.9.2011
Zasloužilá (1953) a Národní (1955) umělkyně Z. Baldová proslula mezi svými hereckými spolupracovníky i mnoha přeřeknutími a jevištními brepty. Pro její milou a nekonfliktní povahu jí kolegové něžně přezdívali "Baldinka".
Louis Braille
Přidáno: 17.1.2012
Po svém skonu byl Louis Braille nejprve v tichosti pochován ve svém rodném Coupvray, ale později, když svět pochopil a náležitě ocenil jeho vynález, byly jeho ostatky přeneseny do Paříže a uloženy v tamním Pantheonu. V původním hrobě nicméně dodnes spočívají jeho ruce, jako pocta rodnému místu.
Anna Brousková
Přidáno: 29.9.2011
Anna Remková je dcerou kosmonauta Vladimíra Remka a herečky Hany Davidové. 25. 9.2011 se tato dlouholetá členka souboru Divadle Na Fidlovačce provdala za svého kolegu Ondřeje Brouska.
James Cameron
Přidáno: 28.2.2013
James Cameron je (mimo jiné) známý svou vášní pro moře a oceány, což prokázal ojedinělou akcí, při které se 26.3. 2012 vydal na nejhlubší místo naší planety. Ve vlastnoručně navržené miniponorce se dotkl dna Mariánského příkopu v Tichém oceánu a ve hloubce 10 898 metrů pod hladinou se věnoval fotografování a natáčení. Je tak teprve třetím člověkem na světě, jemuž se něco podobného podařilo - jeho dva předchůdci, Američan Don Walsh a švýcarský oceánograf Jacques Piccard, toto místo navšívili v lednu r.1960. Ekologicky smýšlející režisér uvedl, že svojí cestou bojuje proti nápadům, které z Mariánského příkopu chtějí udělat úložiště jaderného odpadu.
Patrick Duffy
Přidáno: 28.11.2012
Patrick Duffy se narodil v rodině irských přistěhovalců a byl vychován v přísně katolickém duchu, ale v dospělosti (pod vlivem své manželky Carlyn) konvertoval k buddhismu. Možná právě to mu umožnilo se vyrovnat s hrůznou smrtí jeho rodičů, které 18. 11.1986 v jejich restauraci přepadli a zastřelili dva mladí, ještě nezletilí výtržníci - Kenneth Miller a Sean Wentz.
Herec je údajně vášnivým sběratelem starožitných panenek a dětských knížek.
Peter Falk
Přidáno: 2.4.2014
Díky své české babičce P. Falk poznal a zamiloval si knedlíky, což ale údajně bylo jediné české slovo, která znal.
Jaime Ferkic
Přidáno: 15.2.2012
Jamie je německo-chorvatského původu. V současnosti žije v Hamburku a ani zdaleka není jediným umělcem v rodině - herečky jsou i jeho dvě sestry Vijessna Ferkic (* 1987) a Arissa Ferkic (* 1984).
Marlis Ginalská
Přidáno: 6.10.2018
Umělecký pseudonym MARLIS je pravděpodobně slovní hříčkou - složeninou prvních a posledních tří písmen z obou jejích křestních jmen - MARIE a ELIS (Eliška).
Christopher Heyerdahl
Přidáno: 3.4.2013
Maminka Chrise Heyerdahla byla skotského původu, jeho otec zase Nor (bratranec známého cestovatele Thora Heyerdahla). Sám Christopher Heyerdahl ale přišel na svět v Kanadě, má tudíž od narození kanadské občanství a přestože kromě anglického a farancouzského jazyka plynně ovládá i norštinu, považuje se už za Kanaďana.
Vera Cholodnaja
Přidáno: 7.10.2011
Když dva měsíce po smrti V. Cholodnoj zemřel na tyfus její muž Vladimír a krátce na to i matka, ujala se výchovy jejích dvou dcer - vlastní Evženie (Ženi) i adoptované Nonny - její sestra Naděžda. Zároveň s nimi pečovala také o nejmladší sestru Sofii. Naďa se později provdala do Bulharska. Po mužově smrti žila v Istambulu a všechna tři děvčata s ní. Po Naděždině smrti se jejich cesty rozdělily - Nonna zůstala v Turecku, Žeňa emigrovala do USA a Sofie se vrátila do Oděsy. Stala se baletkou a pod uměleckým jménem Levčenko - Cholodnaja působila několik roků na scéně Oděsského operního divadla. Celý život pečovala o památku své nejstarší sestry, a když se r. 1931 rušil hřbitov, na němž byla Vera pochována, žádala Sofie o přemístění jejích ostatků do rodinné hrobky v Moskvě. To jí bylo úředně přislíbeno, ale rakev do Moskvy nikdy nedorazila a dodnes se nepodařilo objasnit, co se s tělem slavné umělkyně vlastně stalo.
Robert Jašków
Přidáno: 14.9.2011
Robertovo příjmení je dědictvím po jeho polském otci,ale doznalo už mírného "počeštění" - v původní verzi samozřejmě není písmenko "š", ale "ś" - což je znak pro velmi měkké "š". I s touto úpravou však hercovo jméno dělá většině Čechů problémy a jen málokdo ho umí správně vyslovit. Písmenko "ó" se totiž v polštině čte jako krátké "u" a správné znění jména znění by tedy mělo být "Jaškuv". Po dlouholetých zkušenostech už ale Robert Jašków na této výslovnosti svého příjmení netrvá a raději slyší i na jeho českou variantu.
Jarosław Kaczyński
Přidáno: 23.1.2013
Jarosław Aleksander Kaczyński byl jednovaječným dvojčetem svého bratra Lecha, bývalého polského politika a prezidenta, po jehož smrti sám neúspěšně kandidoval na prezidentskou funkci. Vysoké politice se věnuje i nadále. Je svobodný a žije se svojí matkou v místě svého dětství - ve varšavské čtvrti Żoliborz.
Csongor Kassai
Přidáno: 5.12.2010
Csongor je starobylé jméno maďarsko-tureckého původu a znamená mořského ptáka. Dalo by se přeložit jako čajka, neboli racek. A příjmení Kassai = Košický.
Mikuláš Koperník
Přidáno: 21.4.2013
Po svém skonu byl M. Koperník pohřben na čestném místě fromborské katedrály, tj. poblíž oltáře, o který se během života staral. Postupem času však upadlo v zapomnění, který z mnoha místních oltářů to byl, proto se r. 2005 celé věci ujali archeologové. Našli několik hrobů, pouze v jednom z nich byl ale pochován muž ve věku mezi 60 - 70 lety, což odpovídalo Koperníkovu věku v době smrti. Přes mnoho shodných znaků (nápadné zakřivení nosu, jizva nad levým okem, patrná jak na kalvě, tak i na obrazech z Koperníkovy doby) však ani policejní rekonstrukce tváře zemřelého, sestavená počítačovou animací podle lebečních proporcí, 100% jistotu nepřinesla. Rozhodující se stal až pokus, který proběhl roku 2008 ve Švédsku. Autentičnost ostatků prokázalo porovnání DNA zubu, objeveného v hrobě a vlasu z knihy, prokazatelně patřící M. Koperníkovi. Díky tomu je dnes místo jeho posledního pietně a důstojně označeno.
Eduard Kuporosov
Přidáno: 15.9.2011
E. Kuporosov si jako malý kluk zahrál v několika filmech a pomýšlel i na hereckou dráhu. V době vojenské služby dokonce účinkoval v sevastopolském Divadle Rudé Černomořské Flotily, ale později emigroval a žil dlouhá léta v zahraničí. Po rozpadu SSSR se vrátil do vlasti a dnes patří k nejbohatším podnikatelům města Simferopolu.
Vadim Kuzněcov
Přidáno: 15.9.2011
Vadim Kuzněcov vyrůstal v cirkusové manéži, neboť pochází z rodiny, která se tomuto druhu umění věnuje už po několik generací - jeho rodiče pracovali jako artisté, jeden dědeček byl ohňový kejklíř a druhý gymnasta. Akrobacii na hrazdě, tanci a krasojízdě se věnovaly i obě babičky. Ani Vadim se cirkusu nezpronevěřil - v dětství sice okusil slávu filmové hvězdičky, ale svoji kariéru později založil na něčem jiném. Spolu se svojí ženou Jelenou je členem "Kremelského cirkusu na ledě", kde oba vystupují jako krotitelé medvědů.
Włodzimierz Łoziński
Přidáno: 30.8.2012
Włodzimierz Łoziński byl absolventem Státního hereckého institutu a členem dvou varšavských divadel - Kameralnego Teatru a Teatru Malickiej. Jeho filmová kariéra bohužel trvala velmi krátce - svou první filmovou roli (mlynářova syna Prokopa ve snímku Znachor) ztvárnil roku 1937 a tu poslední (horník Walerek ve filmu Czarne Diamenty) počátkem roku 1939. Během těchto necelých dvou let si stačil zahrát v celkem šesti filmech a mluvilo se o něm jako o nadějném talentu. Po roce 1940 ale zmizel divákům i kolegům z očí a ani poválečné pátrání další osudy neobjasnilo. Vzhledem k jeho (údajně) částečnému židovskému původu se tedy předpokládá, že dobu válečné okupace Polska nepřežil.
Jan Machulski
Přidáno: 18.8.2009
Otec režiséra Julia Machowského.
Gheorghe Muresan
Přidáno: 5.2.2012
Gheorghe Muresan měří rovných 2,31m. Živil se jako profesionální basketbalista, ale příležitostně se věnuje i filmování (účinkuje hlavně v reklamách, ale natočil už i několik hraných snímků). Pochází z Rumunska, ale v současnosti žije v USA.
Vida Neuwirthová
Přidáno: 10.4.2014
Kvůli nosu, který jí, coby princezně Bosaně, narostl v pohádce Tři veteráni, musela Vida chodit na plac o hodinu dřív než ostatní. Tak dlouho totiž maskérům trvalo, než jí dva a půl metru dlouhý frňák připevnili k obličeji. Pohyblivý nos ovládali dva loutkoherci s pruty, podobnými rybářským udicím, jimiž každý z jedné strany tahal za drátky.
Antek Olbrychski
Přidáno: 13.4.2013
Přestože si Antek (Antoni) Olbrychski, vnuk slavného herce Daniela Olbrychského a syn jeho syna Rafala, pár drobných krůčků před filmovou kamerou vyzkoušel, ve stopách svých předků se údajně vydat nehodlá. Zajímá se o historii a tu v současnosti (r.2013) také studuje na Varšavské Univerzitě.
Dojnica Paładiuk
Přidáno: 27.8.2013
Moldavanka Dojnica Paladiuk nebyla profesionální herečkou, ale akrobatkou a cvičitelkou psů v cirkuse liliputánů (sama měří cca 110cm).
 Q-Tip
Přidáno: 3.3.2013
Po konverzi k islámu přijal tento americký hudebník (alternativní hip-hop, jazz, rap) jméno Kamaal Ibn John Fareed.
Grigorij Rasputin
Přidáno: 14.11.2010
Rasputinovo tělo exhumováno a spáleno. Dodnes se však údajně zachoval jeho v lihu zakonzervovaný obří penis. Má měřit rovných 3O cm a v současnosti je jedním z hlavních exponátů petrohradského Muzea sexu a erotiky.
Mariusz Szczygieł
Přidáno: 8.11.2011
Českému uchu exoticky znějící příjmení Szczygieł [ščigieu], se dá velice prostě přeložit jako Stehlík a jeho nositel se tak v Čechách často také představuje.
Nicholas Winton
Přidáno: 14.11.2011
Dětskou touhou sira N. Wintona byla, stejně jako u většiny kluků, aviatika - v mládí si navzdory problémům se zrakem pořídil pilotní průkaz a ve vzduchu oslavil i své 100. narozeniny - prolétl se totiž v ultralehkém letadle, které pilotovala Judy Leden, dcera jednoho ze zachráněných chlapců. Jinak prý ho celý život bavila také práce na zahrádce, která přiléhá k jeho domku.
Marek Wysocki
Přidáno: 25.9.2011
Původním povolání byl Marek Wysocki civilní pilot vnitrostátních polských aerolinií. Ačkoliv r. 1981 ukončil hereckou fakultu Státní Filmové Akademie v Lodži a prošel několika varšavskými divadly, proslul spíše jako zpěvák, textař a skladatel dětských písniček. Roku 1985 získal Cenu Zbigniewa Cybulského a v 90. letech moderoval v polské televizi oblíbený dětský magazín TIK-TAK. Objevil se také v několika filmových rolích - např. jako Tomáš v koprodukčním česko-polském snímku "Pan Samochodzik i praskie tajemnice" ("Pražské tajemství" - 1988)
Vasilij Zajcev
Přidáno: 6.2.2013
Přestože přáním Vasilije Grigorjeviče Zajceva bylo, aby se místem jeho posledního odpočinku stala půda Stalingradu, byl po své smrti r. 1991 pochován na Lukjanovském vojenském hřbitově v Kijevě. Teprve 31.ledna 2006 byly jeho ostatky převezeny do Volgogradu a slavnostně uloženy na tamní Mamajevské mohyle.

TV Program

ČT1 - Babička (1940)

09:10 - 10:45

35 minut již uběhlo
60 minut zbývá do konce

ČT2 - Kouzlo Velké Británie

09:10 - 10:05

35 minut již uběhlo
20 minut zbývá do konce

NOVA - Hotel Modrá hvězda (1941)

09:15 - 11:10

30 minut již uběhlo
85 minut zbývá do konce

Prima - Hurvínek a kouzelné muzeum (20...

08:10 - 09:55

95 minut již uběhlo
10 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190621
Osobností: 698003
Fotografií: 764514
Plakátů: 376929
Obsahů a biografií: 178390
foto

Komerční sdělení

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

Tlukot srdce (1980)

Tlukot srdce
Pro mě byl tohle opravdu   silný zážitek. Krásný   příběh o tom, co   předcházelo napsání jedné   geniální knihy a o tom, co   ovlivnilo celou více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 9 / 10

Společná noc (1999) [TV epizoda]

Společná noc
Eric stále touží vyspat se   s Donnou a oba se tomu   blíží, ale stále k tomu   ještě nedošlo. Red zkouší   vařit, protože Kitty je víc   v více >

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Koláč (1999) [TV epizoda]

Koláč
Díl s názvem Koláč byl   sice spíš nadprůměrný,   ale několik scén a hlášek   to vytahuje vejš. Skvělej   byl Red Forman a hlavně Bob   Pinciotti, který doma řeší   krizi - 70%.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Tři muži a mladá dáma (1990)

Tři muži a mladá dáma
Tak ještě infantilnější a   naivnější než   "jednička"...Což je škoda,   protože kdyby to bylo trochu   více "normální", dalo by se   na to i koukat:-)

Autor: Máša13 | Hodnocení: 5 / 10

Lakomá Barka (1986)

Lakomá Barka
Knihu pohádek Fimfárum jsem   dostal na Vánoce jako malý   kluk (1960, nakladatelství   ČS, vázaný výtisk 8,50-,).   Zařadila se mezi mé   více >

Autor: curil | Hodnocení: 10 / 10