Duben
ohodnotit

Abraham Lincoln: Lovec upírů

Abraham Lincoln: Vampire Hunter

Další název:
Abraham Lincoln: Lovec upírov (SK)
Žánr:
Rok:
2012
Délka:
105 minut
Premiéra v ČR:
19.7.2012
„Dějiny si pamatují bitvy, ale zapomínají na krev“
Popis / Obsah / Info k filmu Abraham Lincoln: Lovec upírů
Odhalte skrytý život Abrahama Lincolna, jednoho z největších amerických prezidentů! Poznejte jeho skutečný příběh, který je plný krve, upířích zubů a nabroušených seker. Vizionářští tvůrci Tim Burton a Timur Bekmambetov nabízejí nový pohled na žánr upírských filmů a právě Abrahama Lincolna představují jako historicky největšího lovce neživých bytostí. Ve filmu, natočeném podle stejnojmenné knihy Setha Grahame-Smithe, odkrýváme dvě tváře jedné z největších postav amerických dějin, uznávaného prezidenta Spojených států amerických a zároveň neústupného lovce upírů. Jeho hnacím motorem je pomsta za smrt milující matky. Inteligentní a vzdělaná žena v malém Abrahamovi již od dětství formovala jeho celoživotní odpor k otroctví. Matčin vliv však neměl dlouhého trvání. Abraham byl svědkem jejího napadení upírem, na jehož následky zemřela. Chladnokrevnou a brutální vraždu má na svědomí netvor, ve kterém chlapec pozná místního podnikatele Jacka Bartise. Rozhodne se ho sprovodit ze světa, jenže bez přípravy málem sám za svůj smělý útok zaplatí životem. Naštěstí jej zachránil Henry Sturges, kultivovaný a charismatický lovec upírů, který vezme Abrahama do svého učení. Henry nemá pochopení pro Abrahamovu touhu po okamžité a bezhlavé pomstě. Naopak jej učí ovládnout vztek a nasměřovat vůli a vášeň nejen k boji s upíry, ale i pro dobro lidstva. Brzy si uvědomí, že existence upírů je v Americe úzce svázána s otrokářským Jihem, kde snadno nakupují černé otroky. Nikoliv na práci na plantážích, ale na jídlo. Konec otroctví by tedy představoval i ohrožení všech upírů. Abraham Lincoln se tak stává nejen mstitelem, ale i politikem bojujícím proti otrokářskému Jihu podporovanému mocnými upírskými vůdci. V jejich čele stojí krvelačný Adam, který je „v civilu“ významným politikem s aristokratickými kořeny. Ten se snaží Abrahama získat na svou stranu. Atmosféra je třaskavá, vše směřuje k velkému střetu Jihu a Severu. Na pozadí ale doutná jiná bitva, bitva lidí a upírů. A na straně zla nemůže Abraham Lincoln nepotkat i vraha své matky, Jacka Bartise.

CinemArt CZ


Popis / Obsah / Info k filmu Abraham Lincoln: Lovec upírů
Vizionářští tvůrci Tim Burton a Timur Bekmambetov přinášejí nový niterný pohled na temný a krvežíznivý žánr upírských filmů a odhalují skrytý život jednoho z nejuznávanějších amerických prezidentů… jakožto historicky největšího lovce neživých bytostí.

Prezidenta Abrahama Lincolna, široce uznávaného díky jeho snaze o zachování Unie a osvobození otroků, žene k odhodlanémů úsilí po získání moci skrytá motivace: touha bojovat proti temným silám neživých bytostí. Z malého chlapce, kterému matka zemřela před očima na následky napadení upírem, se tak stal mstitel. Jeho životním posláním je vymýtit národ upírů, který během Občanské války málem přivedl Spojené státy k rozpadu.

Zdroj: HBO Europe
Vysílání: dabing
Premiéra: 06.12.2013 HBO


Popis / Obsah / Info k filmu Abraham Lincoln: Lovec upírů
Američan Seth Grahame-Smith (nar. 1976) vydal hororovou verzi klasického díla Jane Austenové s názvem Pýcha, předsudek a zombies (2009, česky Mladá fronta, Praha 2012), v němž do klasického románu zakomponoval hordu hladových zombií. Na tento bestseller navázal knihou Abraham Lincoln: Lovec upírů, již na popud Timura Bekmambetova a Tima Burtona adaptoval pro film a v níž kacířsky spojil životopis šestnáctého prezidenta Spojených států amerických (1809-1865) s upírskou historkou. – Malému Abrahamovi před očima vysaje zaměstnavatel jeho rodičů Jack Barts milovanou maminku. Když chlapec dospěje, chce ji pomstít. Ujme se ho tajemný aristokrat Henry a vysvětlí mu, že Jih mají ve své moci upíři, pro něž představují otroci snadno dostupnou potravu. Naučí Abea, jak proti nim bojovat. Mladík si jako zbraň vybere postříbřenou sekyru (Lincoln se jednu dobu živil jako dřevorubec). Později zjistí, že i Henry je upír, a dá se na politiku. Jenže moc nemrtvých sílí, vypukne občanská válka Jihu proti Severu a na upíří vojáky obyčejné zbraně neplatí. Naštěstí lze proti nim použít stříbrné kulky. Upíři jsou sice poraženi, ale možná není všemu konec. – Myšlenka představit Lincolna jako upírobijce je pro Američany hodně troufalá, zvlášť v podání ruského hitmakera Bekmambetova, libujícího si v krvavých scénách. Tvůrci vycházeli z Lincolnova života a z dějin občanské války (v níž mj. opravdu došlo k únosu vlaku). Velký Abe v podání Benjamina Walkera působí jako tuctový akční hrdina a nudný patron a snímek postrádá nadhled a humor.

-kat-, Filmový přehled 2012/9


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

Tagy

TV Program

ČT1 - Zavolejte porodní sestřičky (2...

09:00 - 10:05

0 minut již uběhlo
65 minut zbývá do konce

ČT2 - Divoká tvář Thajska

08:30 - 09:15

30 minut již uběhlo
15 minut zbývá do konce

NOVA - Ulice (2005) [TV seriál]

08:50 - 09:50

10 minut již uběhlo
50 minut zbývá do konce

Prima - M.A.S.H. (1972) [TV seriál]

08:40 - 09:15

20 minut již uběhlo
15 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190653
Osobností: 698110
Fotografií: 765024
Plakátů: 377242
Obsahů a biografií: 178463

Poslední komentáře

Harry Potter a Princ dvojí krve ...

Harry Potter a Princ dvojí krve
Ze všech dílů patří   někam do průměru. Ani   nejhorší, ale ani   nejlepší. Děj strhne,   vizuálně výborné, herecké   výkony dobré.

Autor: Máša13 | Hodnocení: 7 / 10

Tankový prapor (1991)

Tankový prapor
Lehce přes průměr,   přílišné tlačení na   pilu, jak řvaním Skameneho   nebo Donutila, tak hloupými   vůlgarismy.

Autor: petrusmev | Hodnocení: 6 / 10

Chlípník (1995) [TV film]

Chlípník
Podle mého názoru se   Zdeňkovi Svěrákovi tahle   úprava Maupassantova méně   známého dílka opravdu   hodně povedla i s   převedením děje do více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Slzy slunce (2003)

Slzy slunce
Válečný akční snímek se   skutečně hvězdným   obsazením a navíc s   výrazným přesahem v ději,   který se dotýká tak   zásadních věcí jako je více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 6 / 10

Kočičí rvačka (2000) [TV epizoda...

Kočičí rvačka
Díl se rozjíždí   normálně, ale docela to   nabere spád. Red nechce aby   Blbso chodil s Laurie, i Kitty   je proti, ale Kelso to   nevzdává. více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Gloria Foster

Foster Gloria

Lee Strasberg

Strasberg Lee

Harry Morgan

Morgan Harry

Vincent Ngo

Ngo Vincent

Tulák Archimedes (Archimède, le clochard)

Tulák Archimedes
Archimède, le clochard

Alethea Miranda

Miranda Alethea

Aimee Allen

Allen Aimee

Želary

Želary

Václav Knop

Knop Václav

Vincent Cassel

Cassel Vincent

Naposled navštívené:
Gloria Foster

Foster Gloria

Lee Strasberg

Strasberg Lee

Harry Morgan

Morgan Harry

Vincent Ngo

Ngo Vincent

Tulák Archimedes (Archimède, le clochard)

Tulák Archimedes
Archimède, le clochard

Alethea Miranda

Miranda Alethea

Aimee Allen

Allen Aimee

Želary

Želary

Václav Knop

Knop Václav

Vincent Cassel

Cassel Vincent