Duben
ohodnotit

Afrika z výšky

Africa from Above

Rok:
2022
Délka:
50 minut, 10 dílů
„Ohromující projekt nabízí novou perspektivu kontinentu. Zachycuje přírodní divy, rozmanité lokace a jejich faunu.“
Popis / Obsah / Info k filmu Afrika z výšky
Podívejte se na obyvatele, města a přírodní krásy Afriky z úplně nového úhlu. Zvedli jsme naše kamery do výše ptačí perspektivy, čímž vám chceme pomoci vidět tento mimořádně zajímavý světadíl tak, jak jste jej dosud ještě neviděli. Tento seriál je výrazem úcty k Afričanům žijícím v rychle se rozvíjejících státech, a navíc ukazuje divákům z oblohy pozoruhodný svět nejdivočejších zvířecích druhů.

Zdroj: TV Spektrum

1. Jihoafrická republika
V úvodním dílu se vzneseme nad nejjižnější zemi afrického kontinentu: Jihoafrickou republiku. Toto výjimečné dobrodružství nás seznámí s lidmi, místy a divokou přírodou této fascinující země a nabídne nám pohledy z výšky na její úchvatnou krajinu – od dramatického pobřeží až po ruchem pulzující města. Cestou podél Západního Kapska se připojíme k fotografovi, který se vznese do oblak v gyrokoptéře, aby shora pořídil dokonalý snímek. Dole pod ním tým vědců usilovně pracuje na ochraně obřích hejn keporkaků. Před očima nám projede nejdelší vlak v Africe a poté se ponoříme do mořských hlubin. Objevíme komunitu, kterou stmelila jízda na skateboardu na jednom z nejdrsnějších sídlišť v zemi. Ve Východním Kapsku se připojíme k odvážným skokanům bungee jumpingu, kteří se vrhají z nejvyššího mostu v Africe. Je čas podívat se na Jižní Afriku pohledem z výšky.

2. Keňa
Dobrodružná letecká cesta nad Keňou nás seznámí s jejími zajímavými obyvateli, lokacemi i divokou přírodou. Nejprve přeletíme nad Keňskou vysočinou v srdci Velké příkopové propadliny, poté se vydáme přes rozlehlé savany a nakonec dorazíme až k tyrkysovým vodám Indického oceánu. Prozkoumáme ruiny starověkých civilizací, navštívíme domov olympioniků a uvidíme, jak se dnes sopečná energie, která vytvořila typickou keňskou krajinu, využívá k napájení Nairobi. Je čas pohlédnout na Keňu pohledem z nebes.

3. Ghana
Dobrodružná letecká cesta nás seznámí se zajímavými obyvateli, místy i divokou přírodou Ghanské republiky. Přeletíme nad savanami na severu země a úrodnými kopci, na nichž se daří kakaovníkům. Podíváme se, jak žijí Gurunsiové, a vzneseme se nad rozlehlé savanové lesy. Setkáme se se strážci parku, kteří v první linii chrání poslední slony v zemi. Prozkoumáme starobylou mešitu a rozlehlá jezera. Projedeme se po boku výhradně ženské dopravní společnosti a setkáme se s nejlepšími boxery světa. Je čas podívat se na Ghanu pohledem z nebes.

4. Etiopie
Letecké putování nás zavede do nejlidnatější vnitrozemské země na světě, Etiopie. Země, jejíž krajinu zformovala zemětřesení a sopečná činnost. Prozkoumáme vyprahlý sever i bujná zelená údolí Etiopské vysočiny a proletíme se nad geologickým zázrakem, jímž je Velká příkopová propadlina. Staneme se svědky podnikavého ducha komunit, kterým se daří v neobyčejných lokalitách. Dramaticky vyhlížející pohoří na dalekém jihu jsou domovem řady nejvzácnějších živočichů na Zemi vůbec.

5. Uganda
Vydejme se na leteckou pouť nad Ugandou, vnitrozemským státem přezdívaným pro svou mimořádnou krásu „perla Afriky“. Poletíme nad krajinou, z níž se nám bude tajit dech: nad ledovcovým pohořím Rwenzori, mlhou zahalenými deštnými lesy a kráterovými jezery. Prozkoumáme bohatou biologickou rozmanitost země, od goril přes lvy šplhající po stromech až po smrtící mikroby v lese Zika. A setkáme se také s neobyčejnými lidmi: s prastarými kmeny žijícími v džungli, s tradičními pastevci dobytka a s odvážnými kajakáři u pramene Nilu.

6. Maroko
Dobrodružná letecká cesta nás seznámí se zajímavými obyvateli, místy i divokou přírodou Marockého království. Proletíme se nad středomořským pobřežím, vzneseme se přes mohutné pohoří Atlas a prohlédneme si z výšky největší poušť na světě. Prozkoumáme bohaté kulturní dědictví země, její středověká města a působivou architekturu. Prohlédneme si místo, kde se starý svět setkává s novým, a podíváme se na světový megapřístav i největší sluneční elektrárnu na světě. Setkáme se s berberskými farmáři, hudebníky z kmene Gnawa i dobrodruhy, kteří se rádi prohánějí pod saharským sluncem.

7. Zambie
Dobrodružná letecká cesta nás seznámí se zajímavými obyvateli, místy i divokou přírodou Zambie. Zažijeme největší migraci savců na světě a prohlédneme si z výšky geologický zázrak – Viktoriiny vodopády, jež patří mezi největší na světě. Objevíme zemi pestrých krajin, jež jsou domovem nepřeberného množství volně žijících zvířat. Seznámíme se s místními obyvateli, kteří udržují naživu tradice svých předků, a podíváme se do sloní školky, které poskytuje útočiště osiřelým slůňatům.

8. Mosambik
Dobrodružná letecká cesta nás seznámí se zajímavými obyvateli, místy i přírodou Mosambiku. Proletíme se nad savanovými pláněmi na jihu a podél pobřeží Indického oceánu, octneme se v hloubi horských deštných pralesů a podíváme se do delty řeky Zambezi. Rozhlédneme se po národních parcích a prozkoumáme bohatou směsici afrických, arabských a portugalských tradic. Objevíme nedotčenou divočinu obývanou ikonickými druhy i rozmanité mořské biotopy s jedněmi z nejzachovalejších korálových útesů na světě.

9. Kamerun
Dobrodružná letecká cesta nás seznámí se zajímavými obyvateli, místy i divokou přírodou Kamerunu. Prozkoumáme proslulou svou geologickou, kulturní a jazykovou rozmanitostí, zemi, kde se staré tradice snoubí s novými. Proletíme se nad velkolepou krajinou od pobřežních oblastí Atlantiku až po břehy jezera Ossa. Seznámíme se excentrickým inženýrem vyrábějícím obří motocyklové taxíky a s průkopnickým týmem, který staví důmyslné věže, jež poskytují vesnickým obyvatelům pitnou vodou nasbíranou z ovzduší. Je čas podívat se na Kamerun z výšky.

10. Botswana
Dobrodružná letecká cesta nás seznámí se zajímavými obyvateli, místy i divokou přírodou Botswany. Prohlédneme si přírodní divy této obrovské, rovinaté, vnitrozemské země, od vyprahlých solných pánví Makgadikgadi přes zdánlivě nekonečný labyrint bažin a záplavových oblastí delty řeky Okavango až po Kalahari, druhou největší poušť v Africe. Prohlédneme si stopy našich nejstarších předků, krásu nejrozsáhlejší africké divočiny s ikonickými volně žijícími zvířaty a bohatstvím přírodních zdrojů.

Zdroj: Česká televize


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190680
Osobností: 698190
Fotografií: 765191
Plakátů: 377339
Obsahů a biografií: 178503

Poslední komentáře

The Invisible Man Returns (1940)

The Invisible Man Returns
Místy zbytečně   komplikované, ale efekty jsou   zde na svůj rok výroby na   jedničku. Dějově to také   ujde, moc hluchoty tu není.   Většinu více >

Autor: Pitryx | Hodnocení: 4 / 10

Vedlejší produkt (2024) [TV mini...

Vedlejší produkt
Peter Bebjak pro TV umí, ale   filmy má slabší, kdoví   proč? Vedlejší Produkt je   solidní mini série, která   ukazuje práci kriminalistů   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Případ Roubal (2021) [TV minisér...

Případ Roubal
Z hlediska provedení bych   žádné velké výhrady   neměl, ale zase bych musel   opakovat, že mám problém s   tím, že tyhle věci vůbec   vznikají více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Čertoviny (2017)

Čertoviny
Herec zde uvedený -Frantisek   Strnad-tuto roli nehrál.   Vystupoval zde v roli starého   čerta jiný František Strnad   -ktery je amatérský herec, více >

Autor: Unor54 | Hodnocení: 8 / 10

Planeta nezadaných (2016)

Planeta nezadaných
Celkem povedená komedie,   která má bohužel své ale.   Za mě to byl určitě   závěrečný školní koncert   a to, že člověk od   prvopočátku věděl, více >

Autor: Máša13 | Hodnocení: 6 / 10