Duben
ohodnotit

Anna a král

Anna and the King

Rok:
1999
Délka:
148 minut
Premiéra v ČR:
2.3.2000
Popis / Obsah / Info k filmu Anna a král
Soundtrack - "Anna a král" (Anna and the King)

Seznam skladeb:
------------------------------------------------------------

1. How Can I Not Love You - George Fenton, Joy Enriquez
4:36
2. Arrival At The Palace (Main Theme Title) - George Fenton
6:03
3. Meeting The Children - George Fenton
1:34
4. Tuptim - George Fenton
1:33
5. Letter Of The Week - George Fenton
1:41
6. The House - George Fenton
1:40
7. The Rice Festival - George Fenton
4:25
8. Rajah Attack - George Fenton
1:00
9. Anniversary Polka - George Fenton
3:22
10. ''I Am King, I Shall Lead'' - George Fenton
2:30
11. Flowers On The Water - George Fenton
4:23
12. Moonlit Beach - George Fenton
1:41
13. Betrayed - George Fenton
1:54
14. Chowfa's Death - George Fenton
1:31
15. The Execution - George Fenton
4:22
16. Anna Returns - George Fenton
3:46
17. The Bridže - George Fenton
6:43
18. ''I Have Danced With A King'' - George Fenton
6:17


Autor: Wish

Popis / Obsah / Info k filmu Anna a král
Ovdovělá učitelka Anna (Jodie Foster) podnikla něco, co bylo pro ženu z viktoriánské Anglie naprosto nezvyklé. Rozhodla se odjet se svým synem na dobrodružnou cestu do neznámé země, do Siamu. Chce ji poznat a pokusit se tak navázat spojení dvou odlišných světů. Nechá se zaměstnat jako učitelka početných dětí samotného siamského krále Mongkuta (Chow Yun-Fat). Kultivovaná Anna zprostředkovává svým žákům konfrontaci obou kultur se všemi rozličnostmi náboženství i nesmyslnými předsudky a poznává, že siamský král je muž, který přesně ví, kam chce vést svou zemi a jak vypadá moderní svět. Tak si krásná a e mancipovaná anglická učitelka zamiluje nejen exotickou zemi, ale i krále samotného...

Zdroj: FTV Prima


Popis / Obsah / Info k filmu Anna a král
Film zpracovává skutečné události ze siamského království v druhé polovině 19. století. Přepis vychází přímo z dopisů hlavní hrdinky, Anny Leonowensové (1834-1914). Ta přijela v roce 1862 s malým synkem jako mladá vdova do siamského království, aby tu učila mladičkého prince, který má v budoucnu otevřít Thajsko západní civilizaci. Setkala se tu s odlišnou feudální kulturou, často nepochopitelnou a krutou. Barvité vyprávění s pomalým tempem se nese v romanticko-historickém duchu a je inspirováno velkolepými historickými plátny. Soustřeďuje se především na popis orientálních obřadů a zachycení všedního života na královském dvoře.

Kino ART


Popis / Obsah / Info k filmu Anna a král
Své zážitky z pobytu na dvoře siamského krále zaznamenala ovdovělá anglická učitelka Anna Leonowensová ve dvou knihách (Romance of the Harem, The English Governess at the Court of Siam), poté její příběh v roce 1943 zpracovala do podoby románu Margaret Landonová. Byl natolik působivý, že se ho filmaři chopili už o tři roky později - a nebylo to naposledy. První snímek, Anna a král ze Siamu, režíroval s Irene Dunnovou a Rexem Harrisonem v hlavních rolích John Cromwell, podruhé to byl v roce 1956 Walter Lang s muzikálem Král a já, v němž zářili Yul Brynner a Deborah Kerrová - a nyní se strhující příběh střetu dvou kultur a dvou silných osobností vrací potřetí. V režii Andyho Tennanta (Věčný příběh) přijíždí v 60. Letech 19. Století do Siamu Jodie Fosterová, aby se chopila výchovy dětí tvrdohlavého krále (Chon Yun-Fat) a tak nějak mimochodem změnila sebe i jeho.
Cinema


Historický romantický snímek Andyho Tennanta Anna a král je již třetí filmovou verzí, zpracovávající skutečné události ze siamského království v druhé polovině devatenáctého století. Zatímco první film Anna and the King of Siam (1946, Anna a král Siamu - TV) s Irene Dunneovou a Rexem Harrisonem natočil John Cromwell podle knihy Marie Landonové a druhý film The King and I (l956, Král a já; r. Walter Lang - TV) s Deborah Kerrovou a Yulem Brynnerem je adaptací úspěšného broadwayského muzikálu Rodgerse a Hammersteina, nový přepis vychází přímo z dopisů hlavni hrdinky, Anny Leonowensové (1834-l914). Ta přijela s malým synem v roce 1862 jako mladá vdova do siamského království, aby tu učila mladičkého prince. Setkala se tu nejen s odlišnou feudální kulturou, často nepochopitelnou a krutou, ale také s vladařem Mongkutem (1804-I868), který chtěl uchránit nezávislost země a zároveň ji chtěl otevřít západní civilizaci. Annin příběh je právě tak příběhem sbližování vzdělané cizinky se vzdáleným světem, jako příběhem sbližováni muže a ženy, oddělených od sebe postavením i dosavadní životní zkušeností. Anna se stává svědkyní i účastnicí dramatických událostí, jež vrcholí pokusem proradného generála o vzpouru. Nakonec odjíždí ze země, jejíhož krále významné ovlivnila. Svědči o tom slova vypravěče celého příběhu, králova syna a jejího žáka. Tvůrci v barvitém vyprávění s pomalým tempem využívají různých žánrových klišé a nacházejí poučení u velkolepých historických pláten. Soustřeďují se zejména na popis orientálních obřadů a na zachyceni života na královském dvoře. Vedle Jodie Fosterové v titulní roli se objevují i známí čínští herci Chow Yun-Fat (král) a Bai Ling (konkubína Tuptim). - Film se natáčel v Malajsii. V Thajsku byl zakázán cenzurou, neboť prý hrubě zkresluje historické události.

Bartošek Tomáš/Filmový přehled


Popis / Obsah / Info k filmu Anna a král
Ovdovělá učitelka Anna podnikla něco, co bylo pro ženu z viktoriánské Anglie naprosto nezvyklé. Rozhodla se ojet se svým synem na dobrodružnou cestu do neznámé země, do Siamu. Chce ji poznat a pokusit se tak navázat spojení dvou odlišných světů. Nechává se zaměstnat jako učitelka početných dětí samotného siamského krále Mongkuta. Kultivovaná Anna zprostředkovává svým žákům konfrontace obou kultur se všemi rozlišnostmi náboženství i nesmyslnými předsudky a poznává, že siamský král je muž, který přesně ví, kam chce vést svou zemi a jek vypadá moderní svět. Tak si krásná a emancipovaná anglická učitelka zamiluje nejen exotickou zemi, ale i krále samotného.

Oscarová herečka Judie Fosterová se představuje jako nezávislá anglická učitelka spolu s mezinárodní exotickou hvězdou Chow Yun-Fatem (Střelci na útěku, Hard Boiled), který hraje siamského krále Mongkuta ve filmu Anna a král.
Nádherné exteriéry a výprava, pikantní existence králova harému a hvězdná herecká obsazení ve velkolepém příběhu o narůstajících sympatiích a citech mezi evropskou učitelkou a asijským králem, o konfrontaci dvou kultur a světů, a zároveň o možnostech spojení dvou odlišných vidění, když si lidé porozumějí.
Mezinárodní štáb, v čele s režisérem Andy Tennantem (např. Věčný příběh), jehož vzory byly takové filmy jako Doktor Živago, Statečné srdce nebo Vzpomínky na Afriku, přichystal v duchu těchto filmů opravdovou pastvu pro oči - historický milostný příběh s atraktivním obsazením.


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

Tagy

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190626
Osobností: 698008
Fotografií: 764518
Plakátů: 376941
Obsahů a biografií: 178402

Poslední komentáře

Alien Intruder (1993) [Video]

Alien Intruder
I na vysloveně béčkovou   záležitost určenou do   videodistibuce počátku   90.let, na kterou se dokážu   dívat s nostalgickou   shovívavostí, více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 3 / 10

Vicky Cristina Barcelona (2008)

Vicky Cristina Barcelona
Spíš holčičí filmeček s   lehkou španělskou   prázdninovou atmosférou. Ze   začátku poněkud bez   šťávy, od vstupu Penelope   Cruz se šťávou.

Autor: petrusmev | Hodnocení: 7 / 10

Laurie se stěhuje (1999) [TV epi...

Laurie se stěhuje
Laurie se stěhuje, ale Red je   trochu nesvůj, je to jeho   "holčička" když jí jdou s   Ericem navštívit je s ní v   bytě novej chlap a to Reda více >

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Cigareta (1999) [TV epizoda]

Cigareta
Dobre díl celkem, Donna si   zapálí u školy, ale cígo   podrží Eric, kterej dostane   vyhazov. Bojí se aby to   nevěděl Red, ale tomu to   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Duna: Část druhá (2024)

Duna: Část druhá
Film je moc pěkný, ale něco   tomu chybí. Větší   napětí, dynamika, spád. Ale   filmek opravdu kvalitní,   dají se ty necelé hodiny   vydržet.

Autor: red.mann | Hodnocení: 7 / 10