Duben
ohodnotit

Bílý bůh

Fehér isten

Další název:
White God; Weißer Gott; Underdog; Bialy Bóg
Žánr:
Rok:
2014
Délka:
119 minut
Premiéra v ČR:
5.2.2015
Popis / Obsah / Info k filmu Bílý bůh
Pomsta za bolest, ponižování a utrpení může mít různou podobu. Ve filmu Kornéla Mundruczóa ji zosobňuje rozběsněná smečka psů, která táhne ulicemi Budapešti. Tento apokalyptický výjev poukazuje na současný explozivní stav moderní společnosti, v níž podle režiséra psi „reprezentují všechny minority".
Ve svém nejnovějším filmu Bílý bůh dospěl maďarský tvůrce Kornél Mundruczó k určitému zlomu, neboť se vzdálil od poněkud artistně odtažité poetiky svých předešlých snímků Johanna (2005) nebo Delta (2008). Bílý bůh klade větší důraz na dějovou linku i na jasnější motivace jednání jednotlivých postav.
Na počátku eskalace napětí mezi lidmi a psy bylo odloučení psa Hagena od jeho milující třináctileté majitelky Lili. Oba museli strávit několik týdnů u dívčina otce, z čehož nebyla nadšena ani jedna strana. Vydané nařízení namířené proti chovu nečistých psích plemen dalo Liliinu otci záminku, aby Hagena vyhodil na budapešťskou ulici. A od této chvíle se vyprávění větví na dvě linie.
V té první se rebelující Lili pokouší svého psa najít. Druhá dějová linka se zaměřuje na Hagenovo příkoří, které dokumentují drastické sekvence zobrazující psí zápasy, hromadný odchyt psů či jejich následnou internaci v útulku. Snímek přitom systematicky pracuje se změnou hlediska a dění nahlíží i prostřednictvím psí perspektivy. Hagen se pod tlakem krutého zacházení, se kterým je konfrontován, postupně mění z roztomilého domácího mazlíčka v pomstychtivé monstrum.
Pro snímek, ve kterém zásadní roli hrají psí kříženci, příznačně dochází i ke křížení filmových žánrů a stylů. Hned od prvních minut se ve filmu prolíná drama o dospívání s hororovou alegorií, v níž podle slov Kornéla Mundruczóa psi „reprezentují všechny minority". V úvodních záběrech filmu kamera snímá dívku na kole, kterou začne pronásledovat armáda psů. Dramatický efekt této scény zdůrazňuje pro artový film neobvyklé využití zpomalených záběrů a velkolepě znějícího orchestrálního motivu. Posléze se však kamera přepne do ručního módu a začne neklidně těkat s takřka dokumentaristickou autentičností.
Snímek Bílý bůh je napínavou žánrovou podívanou i politicky angažovaným dílem o celospolečenské hrozbě, která pramení z narůstající vzájemné mezilidské nevraživosti.

Filip Lucinkiewicz
LFŠ 2015


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Bílý bůh
"Film Bílý bůh vstoupí do českých kin projekcí pro pejskaře"

Snímek maďarského režiséra Kornéla Mundruczóa, který přináší napínavý příběh o vztahu lidské a psí rasy, bude mít slavnostní českou premiéru 4. února v pražském kině Aero. Na veřejně přístupné projekci jsou vítáni i čtyřnozí diváci, na které budou čekat speciální dárky. Netradiční snímek propojující žánr dobrodružného příběhu s nadčasovým poselstvím byl oceněn na festivalu v Cannes hlavní cenou v soutěži Un Certain regard.

Na každého diváka premiéry čeká dárek – kvalitní psí pamlsek od firmy Calibra. Před projekcí proběhnou akce pro pejsky a jejich páníčky - soutěže o hodnotné ceny, prezentace psích lázní a pekárny Dogtown, bude se porcovat psí dort...
Hedvika Petrželková
PR manager


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Bílý bůh
13-ročná Lili sa zúfalo snaží ochrániť svojho psa Hagena pred nezmyselnými a
krutými úradnými predpismi, ktoré zakazujú prechovávať krížené plemená. Nedokáže prijať argumenty svojho otca a je šokovaná, keď jej milovaného psíka vyhodí z auta. Zdrvené dievča znenávidí otca za zradu, ale vo svojej detskej nevinnosti stále verí, že láskou je možné prekonať všetky problémy a napriek všetkým okolnostiam je odhodlaná svojho psíka nájsť a zachrániť.
„Nie je tajomstvom, že po svojich predchádzajúcich filmoch sa obraciam k
žánrovým experimentom. Takým je Biely boh, inšpirovaný zväčša absurdnými a
stále viac vyhranenými súčasnými sociálnymi vzťahmi. (...) Nadradenosť sa stáva skutočným privilégiom bielej, západnej civilizácie. Či sa nám to páči alebo nie, sme
príslušníkmi privilegovanej masy. A preto som chcel vytvoriť film, ktorý ukáže zúrivé vášne a vystaví kritike naše odporné sebavedomie, plné lží a pokrivených právd. Pokrytecky zavrhujeme rozdielnosti a neveríme v žiaden pokoj alebo nenásilné súžitie.“ (Kornél Mundruczó, režisér)
ArFilmFest 2014


oficiální text distributora

Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Plné hnízdo v Ústeckém kraji 2

16:45 - 17:15

16 minut již uběhlo
14 minut zbývá do konce

ČT2 - Zvířecí demokracie

16:25 - 17:20

36 minut již uběhlo
19 minut zbývá do konce

NOVA - Odpolední Televizní noviny (20...

17:00 - 17:30

1 minut již uběhlo
29 minut zbývá do konce

Prima - Inkognito (2021) [TV pořad]

16:40 - 17:55

21 minut již uběhlo
54 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190626
Osobností: 698007
Fotografií: 764518
Plakátů: 376941
Obsahů a biografií: 178401

Poslední komentáře

Alien Intruder (1993) [Video]

Alien Intruder
I na vysloveně béčkovou   záležitost určenou do   videodistibuce počátku   90.let, na kterou se dokážu   dívat s nostalgickou   shovívavostí, více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 3 / 10

Vicky Cristina Barcelona (2008)

Vicky Cristina Barcelona
Spíš holčičí filmeček s   lehkou španělskou   prázdninovou atmosférou. Ze   začátku poněkud bez   šťávy, od vstupu Penelope   Cruz se šťávou.

Autor: petrusmev | Hodnocení: 7 / 10

Laurie se stěhuje (1999) [TV epi...

Laurie se stěhuje
Laurie se stěhuje, ale Red je   trochu nesvůj, je to jeho   "holčička" když jí jdou s   Ericem navštívit je s ní v   bytě novej chlap a to Reda více >

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Cigareta (1999) [TV epizoda]

Cigareta
Dobre díl celkem, Donna si   zapálí u školy, ale cígo   podrží Eric, kterej dostane   vyhazov. Bojí se aby to   nevěděl Red, ale tomu to   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Duna: Část druhá (2024)

Duna: Část druhá
Film je moc pěkný, ale něco   tomu chybí. Větší   napětí, dynamika, spád. Ale   filmek opravdu kvalitní,   dají se ty necelé hodiny   vydržet.

Autor: red.mann | Hodnocení: 7 / 10