Duben
ohodnotit

Cinka Panna

Kady čhajori hin le Devlestar, Dívka s darem od Boha

Rok:
2008
Délka:
130 minut
Premiéra v ČR:
5.2.2009
„ady čhajori hin le Devlestar / Dívka s darem od Boha.“

Obsah filmu Cinka Panna

 
V rodine kočovného cigánskeho primáša sa narodila dcéra.Spontánne veselie je také veľké, že kočovníci sa rozhodnú prenocovať na pozemkoch miestneho zemana Lányiho. Z krátkej zastávky sa stáva dočasný pobyt. Na pozemkoch, ktoré menia majiteľov, ale v skutočnosti ich nik neobrába, vyrastá rómska osada. Ľudia v nej žijú život v duchu rodových tradícií a obyčají. Kontakt s okolitým svetom rodine Cinkovcov zabezpečujú ich hudobné vystúpenia. Právo hrať v kapele majú len muži. Mladá Cinka Panna prejaví hudobné nadanie, no poslaním ženy nie je stať sa huslistkou, ale starať sa o domácnosť. Mladé dievčatá sú v duchu rodových zvykov predávané do...
 
Související odkaz
 
Recenze: Cinka Panna

Tak tohle hodně bolelo. Pověst o nadané Romce, která hraje na housle tak překrásně, že se dostane až na panský dvůr, je jedna věc. Druhou je ale způsob,... číst dál

 
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
režie:
Dušan RapošDušan Rapoš  
hraje:
Anna GurjiAnna Gurji.....Cinka Panna [17]   
Balázs GalkoBalázs Galko.....Primáš Cinka [58]   
Martin DejdarMartin Dejdar.....kovář [43]   
Balázs MóresBalázs Móres.....Dano   
Zuzana KronerováZuzana Kronerová.....Phuri Daj [56]   
Jozef VajdaJozef Vajda.....Baro Šero [52]   
Martin HubaMartin Huba.....Šľachtic Lányi [64]   
Marián SlovákMarián Slovák.....Učiteľ Szentiványi [59]   
Adrian JastrabanAdrian Jastraban.....Kapitán Rohonczy [39]   
Ján ZacharJán Zachar.....Veliteľ habsburských vojsk [53]   
Kálmán VarjuKálmán Varju.....Artúr Lányi   
Marcell MiklósMarcell Miklós.....Dežo   
Lucia VráblicováLucia Vráblicová.....Kováčova žena [34]   
Balázs MózesBalázs Mózes.....Dano [25]   
Štefan KožkaŠtefan Kožka.....lichvář [53]   
Matúš KačicaMatúš Kačica.....Leopold [18]   
scénář:
Ľubomír SlivkaĽubomír Slivka  
námět:
Jozef BanyákJozef Banyák  
hudba:
Arpád KákonyiArpád Kákonyi  
Václav PatejdlVáclav Patejdl.....Téma nomádů a píseň Voľnosť [53]   
Ján Berky MrenicaJán Berky Mrenica.....spolupráce   
kamera:
Ján ĎurišJán Ďuriš  
střih:
Zuzana CséplőZuzana Cséplő  
Patrik PaššPatrik Pašš.....supervize [59]   
trailer
Distributor v ČR:
Bontonfilm Česká republika
 
 
Barevný:
Ano
 
 
Jazyková verze:
slovenská
 
 
Zvuk:
Dolby Digital (SDDS/DTS)
 
 
Přístupno:
od 15 let
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu Cinka Panna >

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

T2
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 7.9.2018
║Rozpočet $-miliónov║Tržby Celosvetovo   $87,331║ Anna Gurji je sympatická na pohľad   ale to je tak všetko na pozitívach ale herecky   ako ostatný zúčastnení nemá čo ponúknuť,   miestami čistá trapošina bez kúska lepšieho   deja, zbytočný a prázdny film. /5%/
volam.sa.pistik
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 4.1.2012
Niekedy sa i majster tesár utne
Uff, toto bude ťažké. Nerád kritizujem   slovenské filmy, pretože je dobré ak nejaký   vyjde, ale tu sa inak nedá. Nejakým spôsobom sa   domov dostalo toto dvd (to papierové zo stánku),   tak vravím, že pozriem, pretože mal slušné   mediálne pokrytie a hovorilo sa o ňom ako snáď   o filme roka (myslím v rámci Slovenska). No veru   nepodarilo sa. Dávam o bod viac a hovorím o   jedinom pozitíve filmu a to o výbornom výkone   Martina Hubu (je neuveriteľné ako prirodzene a s   akou ľahkosťou hrá). Ostatné je podľa mňa   všetko akési zlé. Už s tou grafikou mohli   niečo robiť a viac sa pohrať, lebo ako vzadu   poletujú kone na plátne a vpredu herci, to   pripomína 60te roky a dnes to vyzerá vskutku   zle. Záverečná milenecká scéna, niečo tak   otrasné (zasa vzadu na plátne rôzne ohne,   výjavy, uff) len tak nevidieť. Sa divím, že   vtedy mali čas (a predtým nejaké týždne či   mesiace nie), hlavne čo ich tam pánsky   chlapeček naháňal. Veľa vecí nelogických,   nezrozumiteľných, divných. Prakticky žiaden   dej. A to správanie ľudí... A aj z   historického hľadiska je to akýsi miš-maš.   Kuruci, habsburské vojská, uhorská šľachta,   Turci, zbehovia, to všetko sa koncentrovalo pri   cigánskej osade, dokonca sa tam myslím mihol i   Juraj Jánošík. No neviem, mne sa to vôbec   nepáčilo
cutac
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 7.4.2011
Horší
Čekal jsem že to bude daleko horší. Celkem   pěkná HUdba, příběh poměrně darebnej a   herečka v hlavní roli celkem sličná. Po druhý   bych si to HUž nepustil
Pitryx
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 24.1.2011
Blbost na blbost. Nemohu si pomoci, ale zdálo se   mi, že mrtvá dívka si klidně dýchá, hra na   housle se mi jevila podivná, rychlé trylky a   smyčec skoro v klidu?? Ale jsem hudební   antitalent, možná to tak je. Jeden z Romů,   mimochodem všichni hovoří slovensky, romsky jen   sem tam, pravidelně navštěvuje kino, neb věta   na válku jsou třeba peníze, peníze a peníze   už v jednom filmu zazněla i když nářečím.   Stále jsem marně čekal na zápletku, příběh,   nebo na něco. Vydržel jsem to 45 minut a pak   film nechal prostě jet a dělal si svou práci.   Udělal jsem dobře, protože jen hudba v pozadí   stála za poslech, jinak nic.
remky3
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 3.6.2009
Po shlédnutí filmu musím konstatovat, že ať   byl záměr režiséra jakýkoliv, tak se moc   nepovedl. Film nenadchl ani pojetím, ani   příběhem. Dobrý film v člověku zanechá   nějakou stopu a u tohohle kusu si po týdnu   nepamatujete o čem to vlastně bylo.
etos
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 17.4.2009
Cinka Panna, Dir.:D.Rapoš, 2008
Projekt scenáristu Ľ.Slivku, režiséra   D.Rapoša a jakubiskovského, idylicky   výtvarného kameramana J.Ďuriša je zámerom   zrejme snahou o svojbytný romantický   žáner.
Historická postava Cinka Panna je   cigánskou madonnou-primáškou, nositeľkou   legendy z osemnásteho storočia.
V strede   príbehu je huslistka, ktorej romantizujúci   svetabôľ rozvíjajú vo voľnej interpretácii   skôr ženské emancipačné gestá : zlaté husle   v mužskom prestrojení, aby sa primáška vyhla   "spoločenskému zarámovaniu" a   predsudkom.
Film D.Rapoša však nechce byť ani   historicky verným, ani historizujúcim. U   D.Rapoša je skutočnú postava funkčná ako   zámienka k rozkošatelej baroknej interpretácii   témy. Škoda, že historické či prírodné   kulisy nejdú ruka v ruke s originálnejšie   vystavanou postavou - či vtipne vypointovaným   príbehom. Chýba čo i len náznak   modernejšieho, nie doslovného chápania   reality.
Hlavnú postavu stvárňuje spontálna   gruzínka Anna Giorbiani až "naprirodzene   realisticky".
Postava kováča je   orientáciou (M.Dejdar) lišiacky prefíkaná. Z   povahy vedmy Preodi Daj je cítiť starostlivá   veselosť Z.Krónerovej. Drobnokresba epizóznych   rolí je tiež barokujúcim zámerom v duchu   akejsi felliniovskej imaginatívnosti. Samozrejme   len vonkajškovej, proklamovanej a s chýbajúcou   realizáciou vo vnímaní   diváka.
Najprirodzenejší je v tomto úsmevnom   a ľahkom žánri od prírody komický M.Huba,   vždy s nadhľadom, i seriózne svojský.
Jeden   s nadhľadom napísaný a zahraný part je logicky   pre vyznenie filmového celku diela veľmi   nedostatočným zistením.
Aké boli divácke   ohlasy? Najviac emociálnych kritík film   D.Rapoša utŕžil logicky z rómskej strany.   Niekoľko rómov dokonca vážne a rozhorčene   napísalo o tom, ako a prečo sa urobí film o   rómoch bez rómov.
Sám autor réžie D.Rapoš   ešte pred premiérou hypoteticky podmienil   prijatie filmu Cinka Panna ako výsledok reakcií   na vlastný testovaný projekt citlivosti   spoločnosti k "prvému rómskemu   veľkofilmu".
Výsledkom reakcie divákov   sú obavy, ktoré sa zrejme aj naplnili. Celkovo   film zaznamenal mimoriadne málo pozitívnych   ohlasov a v kinách bol vyloženým prepadákom,   distibúcia DVD sa vyhla maloobchodnej sieti a   produkt putoval rovno do trafík.
Film   nevyšiel,pretože sa vymkol z rúk už svojím   dosť nepremysleným zámerom - pri spracovaní   námetu a scenáristickej realizácii   "pointovanej výlučne do barokného svitu   úchvatne idilických nálad", ale bez   kontextu.
Držať latku filmovosti a reality s   náročnosťou súčasného domáceho diváka nie   je krok automatický.
Hudobný film musí   vedieť čo je synchrón (nie aby sa divák bavil   počítaním a hodnotením   asynchrónnosti).
Historický film musí chcieť   byť iný ako rozprávanie telenovely (tento film   má ďaleko aj k tomuto žánru).
A pozývať   emocionálne založených a nespútaných rómov   na farbisté vyčančané "predstavenia o   rómoch bez rómov" je marketing nerozumného   nezmyslu.
Čo pozitívne v tomto pre veľa   divákov nervy drásajúcom historizujúcom   veľkofilme môžeme akcentovať?
Okrem pekného   pedajúceho lístia, hopsajúcich zdravých koní,   skvostných a drahých husličiek či iných   nástrojov a krásnych kostýmov bez úprimne či   životom napísaného dialógu? Umelých   prídychov za asistencie echa, pohľadov do slnka   , polopatickosti školometských intrík a   podobných prvoplánových barličiek?
Jediné ,   čo snáď umelecky obstojí je, keď so   zažmúrenou perspektívou dej filmu vnímame   žánrovo (len hypoteticky) ako rozprávku.  
Vtedy by to snáď mohlo byť akýmsi   rozprávaním o zvláštnych či čudesných   postavách či bytôstkach z iného časopriestoru   a s inou logikou.
Faktom je, že zámer D.Rapoša   bol snáď úprimný. A určite je na domácej   scéne ešte viac "podarených   kín".
Cinka Panna mala byť projektom o   kráse, zábave a prekvapeniach.
Filmársky to   vyšlo skôr nemilo, žiaľ,lebo sa píše rok   2009!
stela203
Hodnocení:
Přidáno: 21.10.2008
Videla som ukážku na tento film. Moja recenzia   na tento film je môže byť. Navyše v ňom   hrajú aj niektorí známi slovenski   herci:J.Vajda,L.gažiová, M.Slovák,Z.Kronérová   atď...
Oplatí sa vidieť. Keď sa mi   podar´zájdem na tento film.
Ozaj je tam   dotvorená grafika počítačom, čiže aj   počítačové efekty, čo dotvára film.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih37027minih37027Cikánské děvče (1936) 
The Bohemian Girl n
minih49172minih49172Život je stres (2008) 
Smother n
minih36080minih36080Terminál (2004) 
Terminal n
minih41425minih41425Cradle Of Fear (2001) 
Cradle Of Fear n
minih15660minih15660Perníková chaloupka (1933) 
Perníková chaloupka n
minih43737minih43737Velký třesk (1944) 
The Big Noise n
minih134727minih134727Nad ostrovy nevyjde slunce (1973) 
Nippon chinbotsu n
minih24776minih24776Útěk s Cézarem (1989) 
Útěk s Cézarem n
minih54747minih54747Mikulášovy patálie (2009) 
Le petit Nicolas n
minih35877minih35877Honzík (1990) [TV inscenace] 
Honzík n


Hodnocení:n12345678910
Cinka Panna (2008)Cinka Panna (2008)Cinka Panna (2008)Cinka Panna (2008)
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190606
Osobností: 697951
Fotografií: 764381
Plakátů: 376831
Obsahů a biografií: 178347

Poslední komentáře

Legenda o vraždícím strašákovi (...

Legenda o vraždícím strašákovi
Vražedných bubáků je   stále málo, a tak nám   tvůrci ze SyFy naservírovali   dalšího. Takže obyčejný   televizní film navíc s   dějem více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 4 / 10

Meč (2024) [TV epizoda]

Meč
Ukecanější a nudnější   díl, akce málo a celkově   zas trapný scény jak zbraně   běžný armády na příšery   nefungují, přitom Sparťané   mají více >

Autor: FLA | Hodnocení: 5 / 10

Kapitán Fracasse (1961)

Kapitán Fracasse
Pěkná francouzská   historická romantika s   nezbytnou dávkou   dobrodružnosti a krásnou   výpravou. Typický film pro   Jeana Maraise v roli více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 7 / 10

Svatyně (2022) [TV epizoda]

Svatyně
Pustil jsem se do sledování   druhé série seriálu HALO,   ačkoliv první řada byla pro   mně spíš lehký   nadprůměr. První díl   druhé série se více >

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Školní ples (1999) [TV epizoda]

Školní ples
Tenhle díl byl dle mého   spíše méně vtipný a o   něco vážnější. Blíží   se školní ples, Eric jde s   Donnou, Fez plánuje tanečky   a více >

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10