Duben
ohodnotit

Ďábelské ženy

Les Diaboliques

Další název:
Diabolské ženy; Die Teuflischen
Žánr:
Země:
Rok:
1955
Délka:
114 minut

Komentáře k filmu Ďábelské ženy

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Hodnocení
Počet komentářů k filmu: 6
argenson
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 4.3.2015
Tři pointy v jedný minutě,   to je aspoň majstrštyk! Ale   líp hodnotit nemůžu,   protože tomu výbornýmu   konci předchází celkem   nudná dvouhodinovka s   kredenciózní Signoret a   chabrusoidní Clouzot.
cicis
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 9.4.2013
Zaujímavý snímok režiséra   Henriho-Georgese Clouzota,   podľa ktorého v roku 1996   natočil Jeremiah S. Chechik   film Ďábelská lest   (Diabolique). V novej verzii   je veľa identických scén, a   podobnosť postáv je tiež   jasne viditeľná (Simone   Signoret-Sharon Stone, Paul   Meurisse-Chazz Palmintieri)
hvezdyn
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 30.7.2014
Ten bazén se neměl vypouštět
Napínavý příběh z roku   1955 nás zavádí do   prostředí jedné   internátní školy. Zde   panuje přísný režim   hlavně pro žáky. Ústavu   vládne despotický ředitel,   který se uzurpátorsky chová   ke všem zaměstnancům   ústavu. Ne úplně dobře   zachází se svojí   manželkou. Psychický i   fyzický nátlak je takový,   že to vyžaduje nějaké   řešení. Proto se ona žena   a další zaměstnankyně   ústavu domluví, že pana   ředitele sprovodí ze světa.  
Příběh má   úžasnou atmosféru a je i   krásným dokumentem doby.   Obdivoval jsem exteriéry v   podobě francouzských silnic   i malá francouzská   městečka. Svoji malebnost si   dochovávají až dodnes. Do   děje zasáhne i opilý voják   v podobě začínajícího   herce Jeana Lefebvra. No,   mladý, už mu taky v té   době bylo 35 let.
Hlavní postavy vytvořili   Simone Signoretová, Vera   Clouzotová a Paul Meurisse.   Příprava vraždy, její   provedení, její možné   odhalení a různé   překvapivé pointy   přináší celou řadu   napínavých situací. Dnes s   odstupem času může být   toto napětí spíše   úsměvné, ale vnořme se do   doby padesátých let, kdy   ještě vznikly tzv. noir   filmy.
martin.stusak.9
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 19.9.2015
Zajímavé by bylo vidět jak   by si s takovýmto scénářem   poradil Alfred Hitchcock. Tady   však jde o noir, tedy o zcela   něco jiného. Černobílý   obraz je naplno využit,   takže v barevném provedení   si to snad ani nelze   představit. I práce s   kamerou je na výbornou. A tak   se stalo, že se vyprávění   na vybudování atmosféry   vystačilo zcela bez použití   soundtracku, což je záruka   filmového umění. Tohle by   dnes málokdo dokázal. Na   dnešní dobu je tempo dosti   pomalé, ale síla scénáře   vše plně vynahradí. Jinak   by to ani nešlo. Klasika   patřící do zlatého fondu   světové kinematografie.
Misantrop
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 27.8.2015
Název vynikajícího   klasického francouzského   černobílého filmu Les   diaboliques, česky doslova   "Ďábelští" (či   "Ďábelské") byl   poněkud nepřesně a   zavádějícím způsobem   uveden do české distribuce   jako "Ďábelské   ženy". K tomuto názvu   by však sváděl pouze   začátek filmu, nikoli jeho   pokračování, a už vůbec   ne překvapivé vyústění.   Titul by měl znít spíše   "Ďábelští   lidé", nebo také   "Ďábelské   úklady", neboť je   nepřipravovaly pouze ženy,   nýbrž i muž, jak se   ukáže, jenž se zdál být z   počátku jejich obětí. Film   je velice napínavý a   udržuje diváka až   doposledka v napětí a   nejistotě. Rozuzlení   tajemného zmizení úkladně   zavražděného muže je   naprosto neočekávané a má   otevřený konec. Jedna z   posledních scén, při níž   vychází vše najevo, je   mistrným kouskem světové   kinematografie. Jsou v ní   hrůza a napětí, jemně   dokonce smíšené s lehkým   erotickým vzrušením (viz   průhlednou noční košilku   na nahém těle půvabné   slabosrdcaté ženušky). Po   všech stránkách velice   zdařilý film se stal   zřejmě inspirativním i pro   jiné: namátkou uveďme   úvodní záběr na kolo   přijíždějícího   automobilu, které drtí   dětskou hračku - sekvence,   tuším, použitá v   některém z dílů   Terminátora - a také   výrazná postavička   neodbytného policejního   inspektora ve výslužbě,   který s doutníkem v ústech   a v ošuntělém balonovém   plášti pátrá z vlastní   vůle po údajně utopeném   manželovi, připomene   pozdějšího inspektora   Columba. A česká komedie   Ďábelské líbánky z r.   1970 je podobná nejen tím   názvem, ale je blízká i   námětem, jenž je jakoby   volným pokračováním   úkladů Ďábelských lidí!   Skvost světové   kinematografie.
mildaaxe
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 12.11.2013
Jedna z klasik, které už   shodou okolností nebude v   mých očích nikdy tak zcela   doceněna, přestože by si to   rozhodně zasloužila.   Důvodem je existující   remake z roku 1996. Nebudu   předstírat, že je   objektivně kvalitnější.   Není. Také ale nebudu   tvrdit, že originál se mi   líbil více.Nelíbil.   Přestože se zde vyskytuje   celá řada scén, které jsou   naprosto identické, díky   tomu, že je mezi těmito   dvěma snímky propast delší   než čtyřicetiletá,   některé filmařské postupy   se prostě změnili, vyvinuly.   A co děsilo před půl   stoletím už tolik neděsí   dnes. A naopak :-) Musím   však uznat, že atmosféru to   rozhodně má. Je spíše   taková decentní a postupně   houstne, aby nakonec zcela   správně gradovala při   samotném finále.
Obsazení není vůbec   špatné. Při pohledu na   Simone Signoret asi příliš   nepřekvapí, že v remaku jí   nahradila právě Stone. Vera   Clouzot se do role taky   krásně hodí a i když   typově nemá s Adjani mnoho   společného, její role je   podána velmi podobně   (tudíž výborně) jako u   její pozdější nástupnice.   Třetím do party je pak Paul   Meurisse, v němž je něco   vskutku ďábelského už od   pohledu. Trošku zarazí   absence hudby. Možná je to   kvůli jisté „civilnosti“   či uvěřitelnosti,   chcete-li, ale snímku to   neprospívá. Ani to, že   celou dobu se nedostaneme pod   kůži nikomu ze   zúčastněných. Všechny   charaktery jsou pouze   načrtnuty. Působí to na mě   tak, že zde nejsou   důležité postavy, ale onen   příběh. Ve výsledku je to   trochu odosobněné, leč   rozhodně zajímavé...Co mě   ale potěšilo nejvíc je   finále. Pokud jste viděli   remake, jsou tam celkem tři   zvraty. Tady pouze dva. Což   ve výsledku znamená, že   film je mnohem mrazivější a   celkové vyznění má ke   konečnému happyendu   známého mi z remaku hodně   daleko. Ku prospěchu věci.

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih4493minih4493Bota jménem Melichar (1983) 
n
minih66437minih66437Jeanne Poisson, markýza de Pompadour (2006) [TV film] 
Jeanne Poisson, Marquise de Pompadour n
minih28528minih28528Sanitka (1984) [TV seriál] 
Sanitka n
minih98699minih98699Hašišbába (2012) [2k digital] 
Paulette n
minih52865minih52865Těsně před nocí (1971) 
Juste avant la nuit n
minih9464minih9464Jeden stříbrný (1976) 
n
minih60151minih60151Převzetí moci Ludvíkem XIV. (1966) [TV film] 
La prise de pouvoir par Louis XIV n
minih23550minih23550Záletník (1976) 
Un éléphant ca trompe énormément n
minih11402minih11402Lev s bílou hřívou (1986) 
Lev s bílou hřívou n
minih42732minih42732Odsouzeni zemřít: Otevřené moře 2 (2006) 
Open Water 2: Adrift n


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Otázky Václava Moravce (2004) ...

12:00 - 13:00

31 minut již uběhlo
29 minut zbývá do konce

ČT2 - Na plovárně (1998) [TV pořad]

12:15 - 12:45

16 minut již uběhlo
14 minut zbývá do konce

NOVA - Za pět minut dvanáct

11:55 - 13:00

36 minut již uběhlo
29 minut zbývá do konce

Prima - Receptář prima nápadů (2001) [...

11:55 - 12:50

36 minut již uběhlo
19 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190665
Osobností: 698158
Fotografií: 765151
Plakátů: 377311
Obsahů a biografií: 178487

Poslední komentáře

Ze Země na Měsíc (1998) [TV mini...

Ze Země na Měsíc
Parádní hraný dokument o   dobývaní měsíce. HBO   umělo vždy udělat kvalitní   seriály, navíc ve   spolupráci s Tomem Hanksem.   Každý fanoušek kosmonautiky   musí zajásat.

Autor: red.mann | Hodnocení: 8 / 10

Odvážná Vaiana: Legenda o konci ...

Odvážná Vaiana: Legenda o konci světa
Tradiční schéma pohádky   vůbec není na škodu. Dětem   se určitě bude líbit   netradiční prostředí a   příběh. Pohádka, která   moje vnoučky bavila.

Autor: red.mann | Hodnocení: 8 / 10

Vražda v Ostrovní ulici (1933)

Vražda v Ostrovní ulici
V roce 1933 byl u nás   zvukový film stále ještě   víceméně v plenkách a   tohle je vlastně první ryze   česká filmová detektivka.   Tvůrci více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Sbohem, Sabato (1970)

Sbohem, Sabato
O trochu slabší než   jednička L.V.Cleef mi tam   seděl víc,dobrodružná   honička za vozem plným   zlata,dost přestřelek,pravé   westernové   prostředí,lepší průměr.

Autor: PORTER | Hodnocení: 6 / 10

Táta Hyda (2000) [TV epizoda]

Táta Hyda
Hyde najde svého otce, ale   ten se k němu zprvu moc nemá   a ještě lundá. Fez se   snaží okouzlit ženy   poblíž sebe, ale moc to   nejde a více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Susi Stach

Stach Susi

Column South

Column South
Column South

Loď se skleněným dnem (The Glass Bottom Boat)

Loď se skleněným dnem
The Glass Bottom Boat

The End of America

The End of America
The End of America

Danny Peykoff

Peykoff Danny

Scott H. Eddo

Eddo Scott H.

Únos domů

Únos domů

Velký žal (Cast a Giant Shadow)

Velký žal
Cast a Giant Shadow

Jean Gennis

Gennis Jean

Vykoupení (Redemption: The Stan Tookie Williams Story)

Vykoupení
Redemption: The Stan Tookie Williams Story

Naposled navštívené:
Susi Stach

Stach Susi

Column South

Column South
Column South

Loď se skleněným dnem (The Glass Bottom Boat)

Loď se skleněným dnem
The Glass Bottom Boat

The End of America

The End of America
The End of America

Danny Peykoff

Peykoff Danny

Scott H. Eddo

Eddo Scott H.

Únos domů

Únos domů

Velký žal (Cast a Giant Shadow)

Velký žal
Cast a Giant Shadow

Jean Gennis

Gennis Jean

Vykoupení (Redemption: The Stan Tookie Williams Story)

Vykoupení
Redemption: The Stan Tookie Williams Story