Duben
ohodnotit

Dánská dívka

The Danish Girl

Další název:
Dánske dievča (SK)
Rok:
2015
Délka:
120 minut
Premiéra v ČR:
4.2.2016

Obsah filmu Dánská dívka

 
Film Dánská dívka vás zavede do Kodaně dvacátých let minulého století. Einar Wegener (Eddie Redmayne) patří k nejlepším dánským malířům své doby, jeho žena Gerda (Alicia Vikander) mu přitom poskytuje maximální podporu a přitom se sama snaží prorazit jako portrétistka. Pozvolné borcení jejich harmonického vztahu odstartuje banální příhoda – Gerdě, která připravuje sérii baletních portrétů, nedorazí figurantka, a Einar svolí, že své ženě bude sedět modelem, oblečený do baletního kostýmu. Intenzivní spojení s ženským elementem v Einarovi rozpoutá obrovský emocionální zmatek, s nímž se vyrovnává nejprve „nevinnou" hrou na tajemnou dánskou dívku...
 
Související odkazy
 
Recenze: Dánská dívka

V kinech jsou právě k vidění Fantastická zvířata. Jednu z nejdůležitějších rolí v tomhle... číst dál

 
 
RECENZE: Převlékání za ženu je posedlostí. A Dánská dívka silným příběhem

Dánská dívka byla loni snad nejočekávanější událostí soutěže festivalu v Benátkách. Zvědavost budilo dnes už nijak šokující, ale přece jen ne zcela běžné téma změny sexuální identity, a hlavně představitel ústřední postavy Eddie Redmayne, oceněný Oscarem za roli v Teorii všeho. číst dál

Hodnocení: 70 %

 
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
dvd obal trailer
Distributor v ČR:
CinemArt
 
 
Barevný:
Ano
 
 
Jazyková verze:
anglická
 
 
Distribuční verze:
dabováno, s titulky
 
 
Zvuk:
Dolby Digital (SDDS/DTS)
 
 
Přístupno:
od 15 let
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu Dánská dívka >

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

Frolíček
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 3.11.2019
Zvláštní příběh, pro me moc neuchopitelný,   v malování se nevyznám a v lidské duši také   ne. Mám na mysli hlavně manželku hlavního   hrdiny. Jestli je jen z poloviny pravda, co pro   něj dělala, tak by musela mít nad hlavou   svatozář přetočenou do nekonečna. Eddie   skvělý, Alicia taky, celkem chápu, co na ní   ten Fassbender vidí. Já jsem hlavně ke konci   filmu přemýšlela, jak obrovský krok udělalo   za tu dobu zdravotnictví a nevím, jestli se dá   nazývat odvahou nebo hazardem to, že člověk   jde do tak náročné operace v době, která ani   nezná antibiotika.
MildaX
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 18.2.2018
Zajímavý lidský příběh a povedené   zpracování. To, že některé aspekty života   transsexuála Lili Elbe nejsou ve filmu zachycené   je logické a nevadí to (obzvlášť když o tom   nevíte).
collen
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 18.4.2017
Dánská dívka je jedinečný a strhující   příběh, který se skutečně stal a o to je   působivější.Nikdo z nás nemá ponětí o tom,   jak se žije uvězněný ve vlastním těle a   herecké výkony Gerdy a Einara, alias Lili, jsou   obdivuhodné.Skvělý filmový zážitek - pro mne   určitě.
m6k
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 16.4.2017
Takový sympatický muž - taková krásná žena
Silný a dobře natočený životopisný film,   podle života skutečné osobnosti. Počáteční   novomanželská idyla manželů – malířů,   kterou kazí jen jejich marná snaha o početí   potomka, se změní poté, co Einar Wegener, sám   úspěšný malíř krajinář, zapózuje své   ženě Gerdě Gottlieb, jako model v ženských   šatech, místo modelky, která nedorazila. To, co   se zprvu jeví jako rozpustilá kratochvíle, a   jeho ženě přinese konečně úspěch, coby   portrétistce, naprosto změní jejich   život.
Obrazy žen, na kterých jí, coby žena,   pózuje její manžel, se velmi líbí a vzbuzují   zájem výstavních galerií i obchodníků s   uměním. Pro Einara se ale převlékání za   ženu promění v posedlost, která ho přivede k   poznání, že je žena v mužském těle. Dnes   už se, o existenci transsexuálů všeobecně   ví a není to tak senzační téma. I jejich   operativní přeměny nejsou neobvyklé. Né tak   ale na počátku minulého století. Někteří   doktoři se ho snaží „léčit“ různými   šarlatánskými metodami, jiní ho chtějí   nechat rovnou zavřít do blázince, coby   schizofrenika.
Manželé odjedou z Dánska a   usadí se v umělecké a volnomyšlenkářské   Paříži, kde Einar/Elbe mohl(a) otevřeně žít   jako žena a Gerda s ním, jako lesbička.   Nakonec najde v Německu osvícené lékaře,   kteří se ho pokusí změnit na ženu, pomocí v   té době zcela experimentálních operací. Z   Einara Wegenera se stane Lili Elbe… Jeho žena   stojí věrně při něm, i když se změnilo jeho   pohlaví, ale jejich cesty se musí rozejít.   Dánský soud anuloval jejich manželství a Lili   se povedlo legálně změnit jméno i pohlaví.   Einar/Lili byl(a) pravděpodobně tzv.   intersexuál, (neboli hermafrodit) s jedním   chromozomem navíc, (tzv. Klinefelterův syndrom).   Film toto „senzační“ téma zobrazuje velice   seriózně a věrohodně, jen s malými posuny   vůči skutečné realitě. Herecký výkon   Eddieho Redmayneho v roli Einara/Lili je   úžasný. Stejně jako Alicie Vikander v roli   jeho ženy. Rozhodně zajímavý film, nejen pro   LGBT komunitu.
Ostrovan
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 21.11.2016
Nevím, jak vy, ale já to mám tak, že mi film   pocitově sedne nebo nesedne a je pak náročné   zjišťovat, jak se to stalo. Dánská dívka mi   prostě nesedla. Zpočátku mě rušila řada   nepodstatných, přesto relativně rozvedených   dějových linek, doteď nevím, jestli byla   Dánská dívka spíše o Gerdě nebo o   Einarovi/Lili (v čemž, zdá se, neměl jasno ani   Tom Hooper) a uvítal bych výrazně komornější   "hraní" ženy, než pod Hooperovo   taktovkou předvedl Eddie Redmayne, ale ve   chvíli, kdy člověk začne soucítit s oběma   hlavními hrdiny, silná vnitřní ambivalence   (byť mohla být uchopena lépe) dá té   předchozí hodině a půl smysl.
mat.ilda
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 23.6.2016
Motto: "Ženský, zamkněte si   prádelníky!" A taky se nedejte zmást   láskou a oddaností nonkonformní malířky, s   největší pravděpodobností za nimi stála jen   další, cudně skrývaná bizarní úchylka,   korektně přemalovaná na vyšší city, možná   proto se divák hlouběji neseznámí s celkovým   zaměřením jejího díla... Tolik ke Gerdě   Wegener. To Redmayneova role vyžaduje fakt koule,   ironií je, že se jich jejich nositel, Einar   Wegener, chce umanutě zbavit... Takhle - už samo   téma se mi příčí, nepokrytě víc by mně   imponoval člověk, který se se svým popleteným   sebeuvědoměním dokázal poprat, to jest,   zapřel ho v sobě, jako ostatně všichni   nešťastníci, kteří se nepohybovali v   bohémských kruzích, takoví chlapi ve   slévárně by pro Lili příliš pochopení   neměli, což? Naštěstí nám doba přeje, a tak   jsme k transgenderu obecně blahosklonní, takže,   normálka - v dobrém i zlém, dokud nás opačná   identita nerozdělí... Ani umělecký přínos   nejsem s to docenit, Vikander je ve své   paličaté póze partnerské světice až únavná   a Redmayne tu "nezadržitelnou" ženu v   sobě charakterizoval odpudivým zjevem,   nevidomým pohledem, slabomyslným úsměvem a   naoko zdrženlivým posedem, čímž mi připravil   dost znechucující chvilky. Cílená dekorativní   líbivost nezvládala zaplnit prázdnotu   sdělení, paradoxně mi však k chabé útěše   zbylo právě jen těch pár pařížských   zákoutí, art deco styl, nádhera scenérie ve   Vejle... a taky rozšířený obzor ohledně   historie dalšího z neslavných průkopnických   mezníků... Jen doufám, že mně příště   nebude k obdivu podsouván nějaký pedofilní   (anti)hrdina. A že zdravím Conchitu Wurst.
zidja
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 24.2.2016
Silný příběh, obdivuhodné herecké výkony   (je mi líto, ale obávám se, že Eddie   Leonardovi Oscara vyfoukne), krásné   kostýmy....Opravdu velmi příjemný, dojemný   film.
lucymat
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 19.2.2016
Herecké výkony, které se vás dotknou. Hudba   herecký koncert jen podtrhuje a v hlavě se   objevují myšlenky, jak silnými osobnostmi   museli Gerda a Einar být. Zachycení jejich   manželství, bolest Einara, který nevěděl, co   se s ním děje, bolest Gerdy, která postupně   ztrácela svého muže... Rodící se otázky a   zoufalý nedostatek odpovědí. A do toho všeho   neporozumění společnosti, zbytečný strach z   něčeho "nenormálního", nálepka   schizofrenika, škatulka perverze... ruku na   srdce, jak moc se od třicátých let změnil   postoj společnosti?
V Bídnících mě Eddie   zklamal. V The Danish Girl mi vyrazil dech svým   uměním.
emkohacko
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 9.2.2016
skvělý výkon obou hlavních herců!
Je až neskutečné, co všechno dokáže Edie   Redmayne vyjádřit jedním pohledem. Kostýmy a   výprava vše jen podtrhují. Opravdu zajímavý   film.
Lajš
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 7.2.2016
Silný příběh o to silnější, že se   skutečně odehrál ve dvacátých letech   minulého století...k tomu úžasné herecké   výkony...
 

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih55998minih55998Láska v bílém pekle (2004) [TV minisérie] 
North and South n
minih21389minih21389Tři mušketýři (1993) 
The Three Musketeers n
minih57597minih57597Modrá krev (1995) [TV inscenace] 
Modrá krev n
minih69928minih69928Mathias Sandorf (1963) 
Mathias Sandorf n
minih25086minih25086Stopy ve sněhu (1997) 
Smila's Sense of Snow; Fräulein Smillas Gespür für Schnee n
minih71530minih71530Perly a růže (1985) [TV inscenace] 
Perly a růže n
minih47164minih47164To, co dýchám (2007) 
The Air I Breathe n
minih29902minih29902Anatomie (2000) 
Anatomie n
minih18804minih18804Schůzka s cizincem (1995) 
Never Talk to Strangers n
minih34840minih34840Lev a písnička (1959) 
Lev a písnička n


Hodnocení:n12345678910
Dánská dívka (2015)Dánská dívka (2015)Dánská dívka (2015)Dánská dívka (2015)
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190610
Osobností: 697961
Fotografií: 764476
Plakátů: 376870
Obsahů a biografií: 178367

Poslední komentáře

Otázka (1977)

Otázka
Film nebyl v české   distribuci a byl uveden jen   jednou v ČT v roce 1983. Již   kniha Henriho Allega vyvolala   ve Francii skandál v roce   více >

Autor: curil | Hodnocení: 7 / 10

Koláčky (1999) [TV epizoda]

Koláčky
Formanovi chystají domácí   bazar, nemají moc peněz a   Hyde je pověřen upéct   koláčky, Jedny jsou pro   slušné a druhé pro ty   divočejší ale více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Stavisky (1974)

Stavisky
Přes kritické komentáře   ostatních, za sebe považuji   tenhle film za prvotřídní   práci a výborné   zpracování známých   historických více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Brooklyn 99 (2013) [TV seriál]

Brooklyn 99
Pro mě výborný seriál.   Vtipný, akční, s osobitými   postavičkami. Jen mě mrzí,   že sedmá série, asi nebude   mít dabing, protože ten byl   také velmi dobrý...

Autor: Máša13 | Hodnocení: 9 / 10

Hodný, zlý a mrtvý (2015)

Hodný, zlý a mrtvý
Sice docela obstojné   obsazení ale to je tak   vše,akce mizérie a už od   začátku bylo vidět v   hereckých výkonech Lundgrena   a Treja že to nebude žádná   hitparáda další zbytečný   film.

Autor: PORTER | Hodnocení: 2 / 10