Duben
ohodnotit

Dilema

The Dilemma

Další název:
Manžel, nebo milenec?; Dickste Freunde
Žánr:
Rok:
2011
Délka:
107 minut
Premiéra v ČR:
17.3.2011
„Pravda občas bolí.“
Popis / Obsah / Info k filmu Dilema
Ronny a Nick jsou nejlepší přátelé a partneři ve firmě. Zrovna uzavřeli smlouvu, která jim má vynést spoustu peněz a tak se musí soustředit na práci. Ale Ronny se stane svědkem toho, jak Nickova žena líbá jiného muže. Ronny hledá odpověd na to, jestli to má říct Nickovi a nebo dělat, že nic neviděl.

V hlavních rolích americké komedie si zahraje komik Vince Vaugn, Kevin James. V ženských rolích se zde objeví Jennifer Connelly a Winona Ryder v roli nevěrné manželky.


Autor: hledaseniki

Popis / Obsah / Info k filmu Dilema
Dilema je komedie o chlapovi, který stojí na životní křižovatce a ví, že ať se vydá doprava nebo doleva, vždycky to dopadne špatně. A tak vyrazí rovně. A to je vůbec ze všeho nejhorší. Oscarový režisér Ron Howard (Čistá duše, Apollo 13) režíruje hvězdnou hereckou sestavu (Vince Vaughn, Kevin James, Winona Ryder a Jennifer Connelly) ve filmu, který názorně předvádí, že to, co řeknete svému nejlepšímu kamarádovi, je stejně důležité jako to, co mu neřeknete.

Ronny (Vaughn) a Nick (James) jsou už od vejšky nejlepší kámoši. Společně vedou firmu vyvíjející automobilové motory, přičemž Nick je technologickým géniem, zatímco Ronny obchodním talentem, který Nickovy nápady prodává. Právě uzavřeli smlouvu s automobilovým gigantem, Nickovo manželství s krásnou Genevou (Ryder) šlape jako hodinky a Ronny se konečně chystá požádat o ruku dlouholetou přítelkyni Beth (Connelly). Jenže pak se všechno strašidelně pokazí, když Ronny přistihne Genevu při nevěře s potetovaným svalovcem (Channing Tatum). V tu chvíli se ocitá na výše zmíněné křižovatce. Má říct Nickovi pravdu a brutálně tak ranit nejlepšího kámoše? Nebo má předstírat, že nikde nebyl a nic neviděl a v Nickovi dál udržovat iluzi dokonalého manželství? Ronny se rozhodne kamarádův vztah zachránit, a tak zaútočí na Genevu, na jejího milence, čímž strhne lavinu komických nedorozumění a zmatků, která paradoxně nejvíc ohrožuje právě jeho. Pravda občas bolí, ale když ji tajíte, může to bolet mnohem víc.

Hlavní nápad komedie Dilema se zrodil v hlavě producenta Briana Grazera na společné večeři s Ronem Howardem během natáčení Andělů a démonů. „Bavili jsme se o těch nejděsivějších momentech, které můžou každého potkat, a mě napadlo: Co kdybych přistihl Ronovu ženu při nevěře? Co bych udělal a jak bych mu to řekl, pokud vůbec?“, říká Grazer. Z nápadu se stala kostra budoucího scénáře, která okamžitě nadchla zamýšleného hlavního protagonistu Vince Vaughna. „Když jsme získali Vince, věděli jsme, že by byla škoda to nechat ležet ladem,“ dodává Grazer. Tvůrci najali zkušeného komediálního scenáristu Allana Loeba (Oko bere, Záměna), který prvotní nápad vyleštil do komediálního diamantu, jenž je na jednu stranu poněkud bláznivý, ale zároveň z něj mrazí, protože tohle může opravdu potkat každého z nás.

CinemArt CZ


Popis / Obsah / Info k filmu Dilema
Starý mládenec Ronny a šťastně ženatý Nick jsou už od školy kamarádi v dobrém i zlém. Nyní jsou partneři ve firmě, která se zabývá designem aut a soupeří, který z nich dotáhne vysněný projekt. S Ronnyho přítelkyní Beth a Nickovou manželkou Genevou po boku jsou ti dva neporazitelný tým. Jenže pak se Ronnyho svět obrátí vzhůru nohama, když nechtěně spatří Genevu v náruči jiného muže a rázem se tak rozbije představa o perfektním manželství jeho nejlepšího kamaráda. Ronny se předtím, než tuhle nepříjemnou zprávu sdělí Nickovi, rozhodne zjistit víc. Coby amatérský detektiv promění svůj život v komický chaos a posléze přijde na to, že i Nick skrývá několik tajemství. Navíc na ně tlačí konzultantka Susan Warner ohledně největší prezentace jejich kariéry. Ronnyho vztah se každý den zhoršuje a teď se ještě bude muset rozhodnout, jak a kdy odhalí svému nejlepšímu příteli pravdu o jeho manželství.

Zdroj: HBO Europe
Vysílání: dabing
Premiéra: 21.09.2013


Popis / Obsah / Info k filmu Dilema
Ronny a Nick jsou už od vejšky nejlepší kámoši. Společně vedou firmu vyvíjející automobilové motory; Nick je technologický génius, zatímco Ronny má obchodní talent, který Nickovy nápady prodává. Právě uzavřeli smlouvu s automobilovým gigantem. Nickovo manželství s krásnou Genevou šlape jako hodinky a Ronny se konečně chystá požádat o ruku svou dlouholetou přítelkyni Beth. Jenže pak se všechno strašně pokazí, když Ronny přistihne Genevu při nevěře s potetovaným svalovcem. V tu chvíli se ocitá na křižovatce. Má říct Nickovi pravdu, a brutálně tak ranit nejlepšího kámoše? Nebo má předstírat, že nikde nebyl a nic neviděl, a v Nickovi dál udržovat iluzi dokonalého manželství? Ronny se rozhodne kamarádův vztah zachránit, a tak zaútočí na Genevu i na jejího milence, čímž strhne lavinu komických nedorozumění a zmatků, které paradoxně nejvíc ohrožují právě jeho. Pravda občas bolí, ale když ji tajíte, může to bolet mnohem víc...

Zdroj: FTV Prima


Popis / Obsah / Info k filmu Dilema
Po řadě úspěšných „vážných“ titulů natočil Ron Howard poněkud hybridní snímek Dilema, v němž s hořkým nádechem spojuje kámošskou komedii s romantickou komedií. Triviální zápletka se točí kolem dosti časté otázky, zda a jak někomu říct, že ho jeho nejbližší podvádí s někým jiným. V tomto případě řeší tento problém čtyřicátník Ronny, který se právě chystá zasnoubit s milovanou a chápavou Beth a který odhalí nevěru manželky svého nejlepšího přítele a partnera ve vývojové automobilové firmě Nicka. Ronny chce říct pravdu, ale odkládá to tak dlouho, až se do toho tak zamotá, že se vše málem obrátí proti němu. - Příliš umluvený film sází kromě dialogů na komické i trapné situace různé úrovně a spoléhá na kvalitu hereckého obsazení, jemuž dominuje Vince Vaughn, podílející se i na produkci. Pravdou ovšem je, že se právě jeho postava chová často jako nedospělá a překvapivě naivní. To jen potvrzuje vyspekulovanost vyprávění, odehrávajícího se v prostředí současného Chicaga.

Tomáš Bartošek, Filmový přehled 2011/5


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Dynastie Nováků (1982) [TV ser...

11:10 - 12:00

34 minut již uběhlo
16 minut zbývá do konce

ČT2 - Křesťanský magazín (1993) [TV ...

11:20 - 11:45

24 minut již uběhlo
1 minut zbývá do konce

NOVA - Policie Modrava (2011) [TV ser...

10:25 - 11:55

79 minut již uběhlo
11 minut zbývá do konce

Prima - Partie Terezie Tománkové

11:00 - 11:55

44 minut již uběhlo
11 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190665
Osobností: 698158
Fotografií: 765151
Plakátů: 377311
Obsahů a biografií: 178487

Poslední komentáře

Ze Země na Měsíc (1998) [TV mini...

Ze Země na Měsíc
Parádní hraný dokument o   dobývaní měsíce. HBO   umělo vždy udělat kvalitní   seriály, navíc ve   spolupráci s Tomem Hanksem.   Každý fanoušek kosmonautiky   musí zajásat.

Autor: red.mann | Hodnocení: 8 / 10

Odvážná Vaiana: Legenda o konci ...

Odvážná Vaiana: Legenda o konci světa
Tradiční schéma pohádky   vůbec není na škodu. Dětem   se určitě bude líbit   netradiční prostředí a   příběh. Pohádka, která   moje vnoučky bavila.

Autor: red.mann | Hodnocení: 8 / 10

Vražda v Ostrovní ulici (1933)

Vražda v Ostrovní ulici
V roce 1933 byl u nás   zvukový film stále ještě   víceméně v plenkách a   tohle je vlastně první ryze   česká filmová detektivka.   Tvůrci více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Sbohem, Sabato (1970)

Sbohem, Sabato
O trochu slabší než   jednička L.V.Cleef mi tam   seděl víc,dobrodružná   honička za vozem plným   zlata,dost přestřelek,pravé   westernové   prostředí,lepší průměr.

Autor: PORTER | Hodnocení: 6 / 10

Táta Hyda (2000) [TV epizoda]

Táta Hyda
Hyde najde svého otce, ale   ten se k němu zprvu moc nemá   a ještě lundá. Fez se   snaží okouzlit ženy   poblíž sebe, ale moc to   nejde a více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Richard Halsey

Halsey Richard

Krista Tunnell

Tunnell Krista

Liah O'Prey

O'Prey Liah

David Pelletier

Pelletier David

Hlava plná slunce

Hlava plná slunce

Peter George

George Peter

Horečka (Fieber - Ärzte für das Leben)

Horečka
Fieber - Ärzte für das Leben

Norman Alden

Alden Norman

Alex Kupershmidt

Kupershmidt Alex

Jonathan Wenstrup

Wenstrup Jonathan

Naposled navštívené:
Richard Halsey

Halsey Richard

Krista Tunnell

Tunnell Krista

Liah O'Prey

O'Prey Liah

David Pelletier

Pelletier David

Hlava plná slunce

Hlava plná slunce

Peter George

George Peter

Horečka (Fieber - Ärzte für das Leben)

Horečka
Fieber - Ärzte für das Leben

Norman Alden

Alden Norman

Alex Kupershmidt

Kupershmidt Alex

Jonathan Wenstrup

Wenstrup Jonathan