Duben
ohodnotit

Dokonalá vražda

A Perfect Murder

Další název:
Dial M for Murder; Ein perfekter Mord
Žánr:
Rok:
1998
Délka:
105 minut
Premiéra v ČR:
12.11.1998
„Michael Douglas a Gwyneth Paltrow v thrilleru o vražedném řešení manželského trojúhelníku.“
Popis / Obsah / Info k filmu Dokonalá vražda
Michael Douglas hraje velice přesvědčivě svou roli bohatého průmyslníka Stevena Taylora. Ten se řadí mezi ty muže, kteří mají díky svým miliónům všechno, co je napadne. On však ze všeho nejvíc chce to jediné, co prostě už mít nemůže - lásku a věrnost své ženy. Jako úspěšný podnikatel, považuje svoji ženu Emily za svoji nejcennější devízu. Pod dobře kontrolovanou maskou chladného obchodníka tu je stále srdce milence, který ani po letech manželství neslevil ze své životní lásky. A v tom je možná největší problém v jejich vztahu.Emily chce - víc, než jen hrát roli oslňujícího doplňku manželova image. Je to inteligentní žena, která pracuje jako překladatelka z několika jazyků a je poradkyní amerického velvyslance v OSN. Navíc se milostně zapletla s jistým Davidem Shawem, talentovaným, ale živořícím umělcem, který jí poskytuje takovou lásku, jakou by si přála. Po několik měsíců se Emily daří udržet její vztah s Davidem v tajnosti. Jenomže vášnivé schůzky v jeho brooklynském podkroví, vedou Davida k naději, že Emily jednoho dne skončí své manželství a spolu s ním začne nový život.Je to pouze otázkou času, kdy Steven Taylor objeví pravdu o prohlubující se propasti mezi ním a svou ženou. Je otázkou času, kdy se do ní jeden z nich zřítí, a ten okamžik se blíží. Steven se o nevěře dozví a dá do pohybu plán - nebezpečný plán....


Autor: clara.bow

Popis / Obsah / Info k filmu Dokonalá vražda
Obchodník Steven spekuloval na burze tak, že jedinou možností jak odvrátit konkurz, je vražda jeho bohaté manželky Emily. Na tuto vraždu si najme milence své manželky Davida, kterého Steven vydírá. Avšak plán se mu vymkne z ruky: naopak je to Steven, na koho padne podezření...


Autor: Vig

Popis / Obsah / Info k filmu Dokonalá vražda
Manželka bohatého spekulanta s cennými papíry se tajně schází s mladým milencem, malířem Davidem Shawem. Jejímu manželovi to nezůstane dlouho utajeno. Protože se v poslední době svým podnikáním dostal do svízelné finanční situace, rozhodne se pro radikální krok. Navštíví milence své ženy pod záminkou koupě obrazu, ale nabídne mu obchod zcela jiného druhu. Nejenže totiž ví o malířově poměru s Emily, ale odhalil také mladíkovu minulost. Ví, že se ve skutečnosti jmenuje Winston Lagrange a malovat se naučil ve vězení, kam se dostal pro podvody. Nyní mu Taylor, který nutně potřebuje manželčiny peníze, nabídne půl milionu dolarů, pokud Emily zabije. Předloží mu svůj plán a přinutí ho nabídku přijmout. Vše dokonale promyslel. A aby měl neprůstřelné alibi, vypraví se do klubu, ale dopadne to jinak. Emily totiž muže, který ji přepadl, ve rvačce zabije. Překvapený Taylor, který přispěchal domů, zjistí, že pod maskou vraha se neskrýval David, ale někdo jiný. A tak se karta obrací. Detektiv Karaman, kterému je případ svěřen, Stevenovi příliš nevěří. Navíc se ozve David, který má nahrávku jeho nabídky a hodlá ho vydírat. Jenže to si Steven rozhodně nenechá líbit. Hrozí mu krach a odhalení. Navíc Emily začíná tušit, že něco není v pořádku, a začne být ostražitá.

Zdroj: Nova


Popis / Obsah / Info k filmu Dokonalá vražda
Kriminální drama Andrewa Davise Dokonalá vražda je novým přepisem divadelní hry Fredericka Knotta, již v roce 1953 zpracoval Alfred Hitchcock (jeho verze se hrála v naší televizi pod názvem Vražda na objednávku). Zatímco se Hitchcock ve svém snímku (původně určeném pro plastickou projekci s pomocí speciálních brýlí) snažil zachovat co nejvíce z předlohy, tvůrci Dokonalé vraždy s látkou naložili po svém. - Bohatý spekulant s cennými papíry Steven Taylor odhalí kriminální minulost milence své manželky Emily, ambiciózního malíře Davida Shawa. Přiměje ho, aby Emily zabil, s tím, že pro něj připraví dokonalou vraždu. Naléhavě potřebuje zdědit Emilyiny peníze. Ale
žena při přepadení vraha zabije. Vyjde ovšem najevo, že také David si na akci najal někoho jiného. Malíř pak vydírá boháče tajně pořízenou nahrávkou a sám se stane Stevenovou oběti. Emily se dovtípí, co se okolo ní odehrálo, a v závěrečné rvačce proradného manžela zastřelí. - Název má daleko k realitě: vražda je vlastně notně zpackaná, ačkoliv se původně zdá, že Steven si pomocí dvou mobilních telefonů zajistil zaručené alibi. Režisér Andrew Davis si získal jméno díky úspěchu thrilleru Uprchlík. Dokonalá vražda sice svědčí o jeho profesionálních kvalitách, zůstává však v mezich současného hollywoodského standardu s exkluzívním hereckým obsazením, s elegantním prostředím a s vyspekulovaným dějem.

Autor/Zdroj: /Filmový přehled


Byznysman Steven Taylor má všechno, co si většina z nás může jen přát: skvělé společenské postavení, milióny v bance a luxusní byt s výhledem na Central Park, vyzdobený uměleckými originály, a krásnou, inteligentní a pohádkově bohatou manželkou Emily. Neštěstí nechodí po horách, ale po milionářích. Steven zjistí, že žena ho podvádí a uvažuje o rozluce, a že on sám vinou burzovních machinací brzy přijde na mizinu. Prostá nutnost, podbarvená žárlivou ješitností, velí to nejjednodušší: zbavit se nenápadně Emily a shrábnout tučné dědictví. Aby si Steven nepošpinil zánovní sako od Versaceho, vymyslí znamenitý plán: Emily zavraždí její milenec David, mimochodem vlastně žádný talentovaný chudý malíř se srdcem na dlani, ale vychytralý podvodník, který se živí sváděním a podváděním bohatých osamělých žen.

David má naivně opravdovou Emily vlastně docela rád, ale záloha na půl milionu dolarů a hrozba vězení na něj docela zapůsobí. Jeho nový chlebodárce zločin naplánuje do nejmenších detailů a pak spořádaně odejde na obvyklou partičku karet s přáteli. Jenže nikdo není dokonalý - ani dokonalý zločin. Emily maskovaného útočníka v sebeobraně zabije a vyplašený Steven má před příchodem policie stěží čas zamést stopy, které by vedly přímo k jeho odhalení. Už teď je mu jasné, že půjčit vrahovi Emilyin klíč od bytu nebyl zrovna nejlepší nápad. V tom okamžiku Steven ještě netuší, že distinguovaný policejní detektiv Karaman nespadl z višně, a že David místo sebe poslal vraždit kamaráda a tak je teď na tahu on. Konec první části filmu bez pauzy na cigaretu.

Hodnoty Stevenových cenných papírů se zhroutí, zatímco zhroucené Emily začne ledaccos vrtat hlavou: například kde je její klíč od bytu? A co manžel myslel tím, když s ní chtěl "naposled poobědvat?" Emily je možná naivně opravdová, ale rozhodně ne padlá na hlavu. Když se ovšem pustí do pátrání po tom, co se vlastně stalo, hrozí jí, že přijde o všechny jistoty: o majetnického, ale přece jen důvěryhodného manžela i o zbožňovaného vášnivého milence.

Jako každá správná detektivka (a tou Dokonalá vražda je) nabízí vyprávění pro Emily a s ní i pro diváka množství dalších překvapení. Každý podle měnících se okolností lže každému a vychytralý David začne navíc machrovat s tajnou nahrávkou Stevenovy "objednávky" vraždy. Mohla by z toho být docela složitá módní past na diváka ve stylu Nebezpečných her, kdyby za zápletku neručila solidní jména. Tím prvním je režisér Andrew Davis, známý především jako autor nepřehlédnutelně chytrého thrilleru Uprchlík. Dalším je autor divadelní předlohy Frederick Knott, který svým dílem už v roce 1954 inspiroval samotného Alfreda Hitchcocka (Vražda na objednávku s Rayem Millandem a Grace Kellyovou) a v roce 1981 televizního režiséra Borise Sagala.

Nutnost vyrovnat se s Hitchcockovým notoricky známým filmem autory Dokonalé vraždy donutila přemýšlet. Zatímco Hitchcock dodržel "umělou" poetiku divadelní hry a vystačil si prakticky jen s dekorací obývacího pokoje a pěticí postav (protagonisté manželského trojúhelníku, vrah + inspektor), oni dělají všechno pro to, aby předlohu zmodernizovali a rozhýbali. Střídají atraktivní prostředí a Stevenovy kravaty a jdou dokonce tak daleko, že neprodyšně apartní kulisy světa Taylorových i Davidova pohlednicově ludráckého ateliéru tu a tam narušují scénkami z normálního života. Nevěřili byste, jak výrazně k normálu vyprávění posouvá dvojice metařů, ledabyle se opírajících o košťata, nebo ošuntělý obchodníček s bedýnkou ryb, vyhýbající se v úzké uličce žárlivostí zaslepenému Stevenovi... A co teprve dialog policistů, kteří vkročí na luxusní a vzorově krví zbrocené místo činu s chladnou jistotou Jakea a Tlusťocha.

Detektiv Karaman (suše): "Boháči se liší od nás, normálních lidí." Druhý policista: "A jak?" Detektiv Karaman (suše): "Mají moc peněz."

Potom už jste ochotni přehlédnout ledacos - ale v Dokonalé vraždě vlastně k přehlížení není skoro nic. V labyrintu dynamicky proměnlivé zápletky si nejspíš nějakou dobu pobloudíte, autoři vás však nakonec vždycky najdou, protože se chytře drží tak viditelných motivů, jakými byl v Hitchcockově verzi klíč od bytu. Neřeknu jakých a proč, protože tenhle sofistikovaný film je po dlouhé době konečně zase čistokrevnou psychologickou detektivkou, která si s divákem lacině nezahrává, nezatajuje informace a umí nadávkovat napětí, takže vám dává šanci necítit se nakonec jako nesvéprávný idiot.

Emily je ovšem tlumočnicí americké velvyslankyně v OSN jen proto, aby si mohla porozumět s arabským inspektorem (což je v podání shakespearovského herce Davida Sucheta výrazně bizarní postava - jen kvůli tomu, že vpadá až doprostřed děje a musí být lehce zapamatovatelná). Milenec David má oproti předloze mnohem víc prostoru a v přímém rozporu s ní je zápornou figurou, zviditelňující ve svém vztahu k vymydlené Emily oblíbený hitchcockovský motiv "šupák a dáma". Na rozdíl od milence z předlohy (solidního spisovatele detektivek) navíc existuje coby nevídaný muž mnoha talentů: zatímco předchozí oběť sváděl oslnivou tenisovou hrou, teď je nadaným bohémským malířem - jestlipak jen kvůli tomu, aby uchvátil uměnímilovnou Emily? Uhrančivě stylizovaný Viggo Mortensen (k zapamatování už v G.I. Jane) v této obtížné roli působí lépe než jeho dva hvězdní spoluhráči: samozřejmý Michael Douglas totiž nehodlal sahat moc hluboko do šatníku svých hereckých možností, takže jeho Steven je kombinací burzovního žraloka Gekka z Wall Street a elegantního byznysmena ze Hry, a rozmazleně půvabná Gwyneth Paltrowová je na to, že by právě její hrdinka měla táhnout celý příběh, jaksi příliš odtažitá.

V zásadě je v Dokonalé vraždě stále ještě málo metařů. Naleštěně apartní krimiverze obligátního manželského trojúhelníku by s normálnějšími hrdiny a v normálnějších kulisách (jaké byly v předloze) mohla vyznít mnohem opravdověji. Ale proč vlastně by o to někdo měl stát? Život je opravdový až dost.

Autor/Zdroj: Prokopová Alena/Cinema


Popis / Obsah / Info k filmu Dokonalá vražda
Bohatý a mocný manžel. Mladá a krásná manželka. Atraktivní milenec. Nebezpečná kombinace, která může být dokonce smrtící - ve chvíli, kdy milionář Steven Taylor (Michael Douglas) pochopí, že zvyšující se chlad jeho ženy pramení z milostného vztahu k jinému muži (Viggo Mortensen). Lidé jeho kalibru se svého majetku ovšem nevzdávají lehce, a půvabná manželka Emily Taylorová (Gwyneth Paltrow) se stává předmětem plánu - plánu na dokonalou vraždu.


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Pomsta Růžového pantera (1978)

14:05 - 15:45

56 minut již uběhlo
44 minut zbývá do konce

ČT2 - Apokalypsa: Hitler míří na výc...

14:10 - 15:05

51 minut již uběhlo
4 minut zbývá do konce

NOVA - Kriminálka Miami (2002) [TV se...

14:35 - 15:30

26 minut již uběhlo
29 minut zbývá do konce

Prima - Policie v akci (2017) [TV pořa...

14:35 - 15:35

26 minut již uběhlo
34 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190684
Osobností: 698196
Fotografií: 765198
Plakátů: 377353
Obsahů a biografií: 178508

Poslední komentáře

Recept na rozloučenou (1989) [TV...

Recept na rozloučenou
Klasické staršie spracovanie   kriminálky. Scenár bol   trochu komplikovaný, avšak   film bol herecky kvalitne   obsadený. Záver filmu bol   neočakávaný.

Autor: Nasudr | Hodnocení: 7 / 10

Kam letíš, letadlo? (1989) [TV i...

Kam letíš, letadlo?
Ve své době jistě žhavě   současná a adresná věc,   jako většina všeho, co kdy   napsal Josef Klíma, ale dnes   už to obsahově hodně   vyvanulo více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Jackie balí Hyda (2000) [TV epiz...

Jackie balí Hyda
Velmi slušnej díl, Bob   Pinciotti dělá grilovačku,   ale na rozloučenou se svým   obchodem. Grilovačku dělá i   Red Forman a tak spolu   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

The Invisible Man Returns (1940)

The Invisible Man Returns
Místy zbytečně   komplikované, ale efekty jsou   zde na svůj rok výroby na   jedničku. Dějově to také   ujde, moc hluchoty tu není.   Většinu více >

Autor: Pitryx | Hodnocení: 4 / 10

Vedlejší produkt (2024) [TV mini...

Vedlejší produkt
Peter Bebjak pro TV umí, ale   filmy má slabší, kdoví   proč? Vedlejší Produkt je   solidní mini série, která   ukazuje práci kriminalistů   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Judy Landers

Landers Judy

Naposled navštívené:
Judy Landers

Landers Judy