Duben
ohodnotit

Počet zajímavostí k filmu Doktor Živago: 3


Lynette
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 28.5.2009
- když herec Hans Matheson (Jury Živago) získal hlavní roli, navštívil v Oxfordu neteř Borise Pasternaka, podle jehož románové předlohy vznikl tento film, aby se dozvěděl více informací jak o tomto příběhu, tak o samotném autorovi pro lepší pochopení role Juryho.
- natáčení probíhalo od února do května 2002 v Čechách (hlavně Praha a její okolí či moravské město Olomouc) a na Slovensku.
- herec Hans Matheson si obzvlášť oblíbil dvě básně B. Pasternaka a to "Winter's Night" a "Parting"
- režisér Campiotti natáčel celý film ve skutečných lokacích, žádná scéna nevznikla ve filmových studiích
- filmový štáb chtěl původně celý příběh natáčet v Rusku, ale finačně to bylo moc drahé. Dále uvažovali o Norsku a Finsku. Kvůli sněhu chtěli nakonec začít s natáčením v Kanadě v provincii Alberta, ale místní vláda jim přiznala, že poslední roky mají málo sněhu. V ostatních provinciích bylo moc chladné počasí a zničilo by jim to technické vybavení.
- začátek natáčení bylo naplánováno od března 2002 na Slovensku, jelikož meteorologové hlásili ideální povětrnosní podmínky s padajícím sněhem, který filmaři tak zoufale potřebovali. Dva dny před natáčením byly skutečně sněhové vánice, které vydržely ještě první natáčecí den, ale druhý den začalo svítit slunce a tak všechen sníh roztál. Filmový štáb musel proto použít umělý sníh.
- při natáčení se použilo 1000 pytlů umělého sněhu, 570 pytlů papírového sněhu, 284 pytlů celulózového prachu, 60 plechovek sprejů s mrazícím aerosolem, 10 tašek bramborového škrobu, který ve filmu sloužil jako starý napadaný sníh, 10 dvacetipětilitrových bubnů sněhového roztoku a byly používány 2 sněhové pokrývky
- počasí bylo pro filmový štáb opravdu velký problém, stejně tak jako měli problémy s překročením českých a slovenských hranic.
- scéna, kdy skupina partizánů přijde v velké zimě do jedné vesnice se natáčela v květnu, kdy svítilo slunce a bylo teplé počasí jen kousek od Prahy. Filmaři museli proto uměle navodit pocit zimy. K tomu požívali sněhové svíčky a umělé sněhové vločky.
- pod vedením kostýmní návrhářky Annie Symonsové bylo jejím týmem vyrobeno více než 3 000 kostýmů a 35 000 individuálních částí kostýmu. Dalších 500 kostýmů bylo různě upraveno a znovu použito jako jiný kostým.
- dva hlavní herci (Hans Matheson a Keira Knightley) měl na sobě každý z nich přinejmenším 90 různých kostýmních kombinací, přičemž herec Hans Matheson měl dvojnásobek všech kostýmů oproti Keiře Knightley
- 6 jiných hlavních postav mělo v průměru 15 různých kostýmních kombinací a jiných 73 mluvených rolí si také žádalo změny svých kostýmů
- tým kostymérů musel vstávat denodenně už v půl čtvrté ráno, aby připravili všechny potřebné kostýmy k dalšímu natáčení. Často museli zablácené a špinavé kostýmy prát a čistit, nebo je naopak museli různě poškozovat a ničit, aby kostýmy působily starým a opotřebovaným dojmem.
- kvůli nedostatku pravého sněhu poslal režisér Campiotti několik řidičů kamionů do slovenských hor, kteří celou noc před dalším natáčecím dnem sváželi dolů do udolí tunu sněhu.
- během filmového natáčení se spotřebovalo 150 kg pracího prášku, 274 320 metrů nitě, 900 metrů látky, 1 000 000 knoflíků, 23 000 čistých plastových pytlů, 7 000 bezpečnostních špendlíků, vypilo se 37 lahví vodky, spotřebovalo více než 45 kg kávy, vykouřilo se 1 904 cigaretových krabiček, bylo 17 000 telefonních hovorů, filmový štáb se dorozumíval celkem 8 jazyky a 30 lidí, jež měli na starost údržbu kostýmů a oblékání herců pracovalo 102 hodin týdně.
- Keira Knightley si také zaimprovizovala, bylo to ve scéně kdy Lara myje Juryho ve svém domě ve vaně. Keira si v této scéně vleze k Jurymu až do vany, ale tak to v původním scénáři zapsané filmaři nebylo.
Hans Matheson (Jury Živago ) byl zpočátku mírně šokovaný zprávou, že hlavní ženskou roli bude hrát tehdy teprve 16 - letá Keira Knightley. Připadalo mu, že na společné natáčení milostných scén je ještě mladá (mají mezi sebou 10- letý věkový rozdíl).
- Keira Knightley (Lara Antipova) prohlásila, že Hans Matheson, jenž hraje romantického doktora s duší básníka Juryho Živaga se charakterově blíží této literární postavě i v reálném životě.
- Režisér Campiotti viděl italský film Canone Inverso - making Love (2000), kde hrál tehdy hlavní roli skotský herec Hans Matheson. Tak vlastně objevil svého Juryho Živaga do svého vlastního filmu.
- filmovalo se s rozpočtem 7 miliónů liber
- poprvé tento film uvedla koncem roku 2002 britská televizní stanice ITV1
- většina peněz z finančního rozpočtu 7 miliónů liber se investovala do herce Sama Neilla, coby nejznámnějšího herce této minisérie
- tv stanice ITV udělala rozhodnutí obsadit do hlavní role Hanse Mathesona těsně před Vánocemi 2001, kdy selhalo uzavření obchodu s welšským hercem jménem Ioan Gruffud.
- herečka Keira Knightley hraje na počátku tohoto filmu 16 - letou dívku a na konci filmu podle scénáře 32 - letou ženu.
- rozpočet 7 miliónů liber bohužel nestačil na větší bojové scény s koňmi, jako mohli diváci vidět v originálním filmu z roku 1965. Filmový štáb měl k dispozici jen tucet koní.
- herečka Keira Knightley si přečetla novelu Borise Pasternaka "Doktor Živago" před počátkem natáčení celkem třikrát.
- tato televizní adaptace byla financována Velkou Británií, Německem, Itálií a USA.
- během natáčení musel být většinou používán umělý sníh, ale problém byl v tom, že po něm špatně klouzaly sáně tažené koňmi.
- Keiře Knightley byla v Praze během natáčení ukradená z přívěsu taška s peněženkou, telefonem a jejím deníkem, do něhož si zapisovala své zážitky a postřehy z filmování
- filmový producenti si vybrali jako lokaci pro filmování i centrum města Olomouc, protože se podobá širokým otevřeným ulicím Moskvy. Místní obyvatelé byli filmařům rovněž velmi nápomocni.
- tato televizní adaptace získala celkem 5 nominací: roku 2003 nominace na TV cenu BAFTA za nejlepší kostýmy, nejlepší dramatický seriál a za nejlepšího nového režiséra. Ve stejném roce přišla nominace i na cenu RTS Television Award za nejlepší zvuk. V roce 2004 byl tento počin nominován v kategorii "Nejlepší minisérie" na cenu Golden Satellite Award.
- ve filmu měli hrát původně hlavní role welšský herec Ioan Gruffud a irská zpěvačka Andrea Corr (ze skupiny The Corrs). Oba ale odmítli, Ioan kvůli (pro něj) nízkému honoráři za roli, Andrea kvůli milostným scénám.
- italský režisér Giacomo Campiotti byl nešťastný, protože nemohl dlouho najít toho správného herce pro hlavní roli. Pak se ale dozvěděl v té době o nepříliš známém a mladém herci Hansovi Mathesonovi, který zrovna natáčel v ČR hororový snimek Mrtvá hlídka. Režisér Campiotti se za Hansem rozjel a v Praze se spolu sešli na castingu. Po dlouhém hledání tedy nakonec režisér Campiotti zariskoval a svěřil hlavní role Hansovi (Jury Živago) a mladičké (tehdy šestnáctileté) Keiře Knightley, která ztvárnila Laru Antipovou.
- herec Rick Warden (Liberius) nahrál a nazpíval během natáčení píseň "Hippy Rant", společně se svým hereckým kolegou Hansem Mathesonem (Jury Živago), který ho doprovází hrou na kytaru a foukací harmoniku. Tento song vyšel roku 2003.
Lynette
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 19.6.2009
- herec Hans Matheson (představitel Juryho Živaga) je známý tím, že nerad létá letadly. Na natáčení do České republiky v roce 2002 nepřiletěl, ale jel den a půl vlakem.
HANSIE242
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 1.12.2015
Natáčeno v ČR, z větší části v Královském městě Žatec.


Hodnocení:n12345678910
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190633
Osobností: 698064
Fotografií: 764715
Plakátů: 377079
Obsahů a biografií: 178419

Poslední komentáře

Zvony z rákosu (1950)

Zvony z rákosu
Film podle pevné stranické   šablony o třídním boji   proti vykořisťování   dělnické třídy buržoazií   a za nový řád. A taková   šablona více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 5 / 10

Žízeň (1949)

Žízeň
Film podle pevné stranické   šablony o třídním boji   proti vykořisťování   dělnické třídy buržoazií   a za nový řád. A taková   šablona více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 5 / 10

Rande (2000) [TV epizoda]

Rande
Taky slušný díl, několik   scének a hlášek   výborných. Stěžejní téma   dílu je, že Kitty chce s   Ericem trávit více času,   zdá se ji, že se více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Den poté (2000) [TV epizoda]

Den poté
Eric se konečně dočká a   má sex s Donnou, ale každej   kvalitu sexu vidí jinak a   různě o ní mluví. Celkově   slušný díl, vícero   vtipných seků a hlášek -   70%.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Neviditelné zlo (2024)

Neviditelné zlo
Další z nekonečné řady   variací na oblíbené téma   jak nejlépe natočit film,   který bude technicky co   nejhorší, bude mít co   nestupidnější více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 1 / 10