Cerven
ohodnotit

Eastern Plays

Iztočni piesi

Další název:
Източни пиеси; Eastern Plays
Žánr:
Rok:
2009
Délka:
89 minut
Popis / Obsah / Info k filmu Eastern Plays
Jeden z nejoceňovanějších bulharských snímků současnosti sleduje příběh dvou bratrů, jejichž cesty se po letech zkříží díky tragické události v bulharské Sofii. Zatímco Georgi nedávno vstoupil do neonacistické skupiny a účastní se rasistických útoků na místní tureckou rodinu, starší Itso obětem útoků pomáhá. Ačkoliv oba bratry dělí víc než odlišné politické přesvědčení, brzy zjistí, že jen společně mohou najít smysl svých životů.
Drama Eastern Plays osciluje mezi několika dějovými liniemi, které sledují čtyři mladé lidi v jejich snaze o seberealizaci. Přes závažné téma etnické nesnášenlivosti nejde o pochmurný snímek, neboť pilíř vyprávění tvoří řada komických až absurdních situací. Film, který vznikl v koprodukci se Švédskem, byl nadšeně přijat na domácích i světových festivalech, kde také získal několik ocenění (mezi jinými na festivalech v Tokiu, Varšavě a Bratislavě).

(Cinema Mundi 2011)


Popis / Obsah / Info k filmu Eastern Plays
Drama ze současné Sofie vypráví o bratrech, kteří se ocitají v těžkém životním období. Christo vystudoval výtvarnou akademii, ale nedokáže se v oboru prosadit a potlačenou zlost si vybíjí na svých blízkých. Mladší Georgi se zase z nudy a pocitu neukotvenosti přidá ke skupině neonacistů. Změnu do jejich života přinese až střet s turisty z Turecka – Georgi na ně se svými společníky zaútočí, zatímco Christo, který je náhodou svědkem incidentu, jim pomůže. Tak se Christo seznámí s krásnou Isil, která rozumí podstatě jeho problémů a dokáže mu vnuknout alespoň nepatrnou naději. Režisérovi se podařilo vystihnout problémy mladé generace, která hledá řád a smysl ve světě, ale naráží přitom na pocity prázdnoty, frustrace a beznaděje.

(17. Febiofest, 2010)


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama